Без молока, цукру, борошна і дріжджів: черкащанка готує солодощі для веганів і сироїдів

У Черкасах з'явився новий кулінарний стартап "Зелені олені".
7 липня 201722889
'Без молока, цукру, борошна і дріжджів: черкащанка готує солодощі для веганів і сироїдів'

"Традиційні" інгредієнти кондитерка заміняє на кокосове масло, екстракт ванілі, сироп агави, арахіс, фініки та кеш’ю. Допомагає Дарині Подолян у розвитку нового для Черкас стартапу лише піврічна донечка. І лише морально.

Дарина розповідає, що любить готувати з дитинства. Але ніколи не думала, що це заняття стане джерелом заробітку. Цікавість до сироїдних десертів у неї пробудила поїздка на Західну Україну. На Івано-Франківщині дівчина потрапила в кафе, де продавалися такі незвичні солодощі. Коли дізналася, що вони не містять ні молока, ні борошна, ні цукру, ні дріжджів та ще й не зазнавали жодної термічної обробки, вирішила спробувати зробити аналогічні вироби вдома.

Щойно дівчина знайшла інтернет-магазини з необхідними інгредієнтами та сайти з рецептами корисних десертів, почала експериментувати на власній кухні. Фото з готовими тортиками та печивом виклала в Facebook й Instagram. Так отримала перших клієнтів.

  • Фото 1 - Процес приготування корисних солодощів
  • Фото 2 - Процес приготування корисних солодощів
  • Фото 3 - Процес приготування корисних солодощів

Спочатку була проблема з інгредієнтами – ті ж самі сиропи з фініків чи агави доводиться замовляти з-за кордону через інтернет. У нас їх знайти важко, до того ж ціни – космічні. До речі, нещодавно спілкувалася з однією волонтеркою з США, яка дивувалася, що у нас горіхи дорожчі, ніж в Каліфорнії. Вегетаріанцем, веганом чи сироїдом в Україні взагалі бути важко – взимку броколі дорожчі, ніж м’ясо.

Люди почали цікавитися і замовляти. Після кількох вдалих замовлень я створила групу "Зелені олені" в соцмережах. Тепер це торгова марка, під якою продаються солодощі. Ніякої платної реклами своєму продукту не робила, адже завдяки громадській діяльності маю багато друзів, і поки що продукт "розходиться" у їхньому тісному колі та за рекомендацією.

Зараз більшість клієнтів замовляє торти та печиво на дитячі свята або щоб здивувати гостей. Хоча є вже й ті, хто просто беруть до чаю, оскільки дбають про своє здоров’я. Сподіваюсь, що з часом коло таких людей лише збільшуватиметься.

Дарина Подолян
Дарина Подолян
засновниця кондитерської "Зелені олені"
 

Тепер Дарина має по 8-10 замовлень на тиждень. На приготування одного торта або коробки поживного печива йде півтора дня. Добу проростають зерна для основи виробу і ще кілька годин кондитер "чаклує" над майбутньою смакотою. Термін зберігання готової продукції – 7 днів у морозильній камері.

Продукт виходить дуже ситним і калорійним, оскільки в ньому багато горіхів. Але це "правильні" калорії, які дадуть енергію і не відкладуться на животі чи сідницях, – розповідає кондитер.

  • Фото 1 - Готова продукція
  • Фото 2 - Готова продукція
  • Фото 3 - Готова продукція
  • Фото 4 - Готова продукція
  • Фото 5 - Готова продукція

Продукція "Зелених оленів" дорожча за традиційну випічку. Торт або коробка з печивом коштуватиме 250 гривень. Але, за словами Дарини Подолян, левова частка цих коштів – це собівартість продуктів. Протягом перших півтора місяця роботи кондитерка працювала собі у збиток і лише місяць тому вийшла на самоокупність. У майбутньому Дарина планує співпрацювати з черкаськими закладами, а в перспективі – навіть відкрити власну кав'ярню.

Ірина Семенова

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі
  • Фото

    Вибачте, а ви реально вважаєте, що кокосова олія краща за вершкове масло і вироби на її основі можуть бути корисними?! Це ж пластилінова отрута, яку можна використовувати лише у технічних цілях. А століттями до цього споживали вершкове масло, цукор, борошно - і нічого, вижили і здоровіші були, адже ці продукти природні, натуральні і звичні для нас.

  • Фото

    Не усi можуть споживати молочнi вироби — через алергiю, наприклад.

  • Фото

    До чого тут молочні вироби? Я кажу про реально "некорисну" кокосову олію. ЇЇ можна замінити іншими рослинними оліями - але корисними, на відміну від кокосової. Чи кокосова олія - єдинний замінник молочного жиру? Просто інші дорожчі, тому усюди її і пхають. Але вироби з її додаванням не можуть вважатися корисними.

  • Фото

    Кокосова олія хо

  • Фото

    Нерафінована кокосова олія дуже корисна.Ви не праві.Не плутайте пальмову олію,з олією м"якоті кокосу.В кокосовій олії є фітостероли, вітаміни (К, холін, Е) і мінерали: кальцій, цинк і залізо.Лауринова кислота в олії має яскраво виражені антисептичні, антимікробні та бактерицидні властивості. Містить олеїнову кислоту,яка допоможе активізувати ліпідний обмін і підтримувати в шкірі водний баланс. Каприлова кислота потрібна для відновлення і підтримки балансу бактерій в кишечнику.Кокосове масло чинить позитивну динаміку на серцево-судинну систему, перешкоджає розвитку тромбозів, ішемічної хвороби та артеріальної гіпертонії, атеросклерозу.

  • Фото

    Кокосове масло має виражену протизапальну, бактерицидну, а також протигрибкову дію, завдяки чому зміцнює імунітет. Масло можна використовувати в комплексі лікування мікозів, кандидозів, герпесу, вірусних інфекцій, інфекційно-запальних захворювань органів дихання, грипу, недуг статевої та сечовивідної систем.

    Масло горіха здатне активізувати і прискорити обмінні процеси, перешкоджаючи розвитку ожиріння, допомагає у відновленні нормального вмісту глюкози в крові при діабеті. Крім того, цей продукт перешкоджає розвитку жовчнокам'яної і сечокам'яної хвороб, жирової дистрофії печінки. Благотворно масло впливає і на стан щитовидної залози.Не ПАЛЬМОВЕ!!!,а Кокосове нерафіноване .

  • Фото

    Кокосове масло також має антиоксидантну дію, попереджаючи передчасне старіння, здатне знизити ризик розвитку онкозахворювань і хвороби Альцгеймера. При цьому воно також надає заспокійливу, антистресову і розслаблюючу дію.

    Перешкоджає кокосове масло розвитку карієсу та остеопорозу, знижує ризик появи захворювань суглобів. Цей продукт здатний підвищувати ефективність засвоєння магнію і кальцію, необхідних для формування зубної емалі і кісткової тканини.

    Корисно вживати кокосове масло жінкам під час грудного вигодовування. Це масло відрізняється досить високим вмістом лауринової кислоти, яка є компонентом грудного молока.

  • Фото

    Есть ли контакты для заказа?

  • Фото

    093 588 7257