Без молока, цукру, борошна і дріжджів: черкащанка готує солодощі для веганів і сироїдівУ Черкасах з'явився новий кулінарний стартап "Зелені олені". |
7 липня 201733939 |
"Традиційні" інгредієнти кондитерка заміняє на кокосове масло, екстракт ванілі, сироп агави, арахіс, фініки та кеш’ю. Допомагає Дарині Подолян у розвитку нового для Черкас стартапу лише піврічна донечка. І лише морально.
Дарина розповідає, що любить готувати з дитинства. Але ніколи не думала, що це заняття стане джерелом заробітку. Цікавість до сироїдних десертів у неї пробудила поїздка на Західну Україну. На Івано-Франківщині дівчина потрапила в кафе, де продавалися такі незвичні солодощі. Коли дізналася, що вони не містять ні молока, ні борошна, ні цукру, ні дріжджів та ще й не зазнавали жодної термічної обробки, вирішила спробувати зробити аналогічні вироби вдома.
Щойно дівчина знайшла інтернет-магазини з необхідними інгредієнтами та сайти з рецептами корисних десертів, почала експериментувати на власній кухні. Фото з готовими тортиками та печивом виклала в Facebook й Instagram. Так отримала перших клієнтів.
Тепер Дарина має по 8-10 замовлень на тиждень. На приготування одного торта або коробки поживного печива йде півтора дня. Добу проростають зерна для основи виробу і ще кілька годин кондитер "чаклує" над майбутньою смакотою. Термін зберігання готової продукції – 7 днів у морозильній камері.
Продукт виходить дуже ситним і калорійним, оскільки в ньому багато горіхів. Але це "правильні" калорії, які дадуть енергію і не відкладуться на животі чи сідницях, – розповідає кондитер.
Продукція "Зелених оленів" дорожча за традиційну випічку. Торт або коробка з печивом коштуватиме 250 гривень. Але, за словами Дарини Подолян, левова частка цих коштів – це собівартість продуктів. Протягом перших півтора місяця роботи кондитерка працювала собі у збиток і лише місяць тому вийшла на самоокупність. У майбутньому Дарина планує співпрацювати з черкаськими закладами, а в перспективі – навіть відкрити власну кав'ярню.
Ірина Семенова
Вибачте, а ви реально вважаєте, що кокосова олія краща за вершкове масло і вироби на її основі можуть бути корисними?! Це ж пластилінова отрута, яку можна використовувати лише у технічних цілях. А століттями до цього споживали вершкове масло, цукор, борошно - і нічого, вижили і здоровіші були, адже ці продукти природні, натуральні і звичні для нас.
мені подобається2мені не подобається0Не усi можуть споживати молочнi вироби — через алергiю, наприклад.
мені подобається0мені не подобається0До чого тут молочні вироби? Я кажу про реально "некорисну" кокосову олію. ЇЇ можна замінити іншими рослинними оліями - але корисними, на відміну від кокосової. Чи кокосова олія - єдинний замінник молочного жиру? Просто інші дорожчі, тому усюди її і пхають. Але вироби з її додаванням не можуть вважатися корисними.
мені подобається0мені не подобається0Нерафінована кокосова олія дуже корисна.Ви не праві.Не плутайте пальмову олію,з олією м"якоті кокосу.В кокосовій олії є фітостероли, вітаміни (К, холін, Е) і мінерали: кальцій, цинк і залізо.Лауринова кислота в олії має яскраво виражені антисептичні, антимікробні та бактерицидні властивості. Містить олеїнову кислоту,яка допоможе активізувати ліпідний обмін і підтримувати в шкірі водний баланс. Каприлова кислота потрібна для відновлення і підтримки балансу бактерій в кишечнику.Кокосове масло чинить позитивну динаміку на серцево-судинну систему, перешкоджає розвитку тромбозів, ішемічної хвороби та артеріальної гіпертонії, атеросклерозу.
мені подобається0мені не подобається0Кокосове масло має виражену протизапальну, бактерицидну, а також протигрибкову дію, завдяки чому зміцнює імунітет. Масло можна використовувати в комплексі лікування мікозів, кандидозів, герпесу, вірусних інфекцій, інфекційно-запальних захворювань органів дихання, грипу, недуг статевої та сечовивідної систем.
Масло горіха здатне активізувати і прискорити обмінні процеси, перешкоджаючи розвитку ожиріння, допомагає у відновленні нормального вмісту глюкози в крові при діабеті. Крім того, цей продукт перешкоджає розвитку жовчнокам'яної і сечокам'яної хвороб, жирової дистрофії печінки. Благотворно масло впливає і на стан щитовидної залози.Не ПАЛЬМОВЕ!!!,а Кокосове нерафіноване .мені подобається0мені не подобається0Кокосове масло також має антиоксидантну дію, попереджаючи передчасне старіння, здатне знизити ризик розвитку онкозахворювань і хвороби Альцгеймера. При цьому воно також надає заспокійливу, антистресову і розслаблюючу дію.
Перешкоджає кокосове масло розвитку карієсу та остеопорозу, знижує ризик появи захворювань суглобів. Цей продукт здатний підвищувати ефективність засвоєння магнію і кальцію, необхідних для формування зубної емалі і кісткової тканини.
Корисно вживати кокосове масло жінкам під час грудного вигодовування. Це масло відрізняється досить високим вмістом лауринової кислоти, яка є компонентом грудного молока.мені подобається0мені не подобається0