10 помилок у дизайні кухніВрахуйте ці нюанси, плануючи ремонт. |
23 жовтня94290 |
Кухня – багатофункціональне приміщення, тут дуже важливо поєднати зручність, ергономіку і красивий дизайн. Однак не всім вдається зробити це з першого разу. В тонкощах кухонного дизайну редакція in.ck.ua розбиралася разом з фахівцями черкаської студії дизайну "Мотива" – керівником Ольгою Петюк і дизайнеркою Діаною Русіною. Вони виділили 10 поширених помилок, яких можна уникнути, плануючи ремонт на кухні.
Незручне розташування кухонного трикутника
Кухонний трикутник включає холодильник, мийку і плиту. Саме тут проходить основна активність. Всі елементи трикутника повинні бути наближеними один до одного, щоб вам не довелося бігати від холодильника в одному кінці кімнати до мийки і плити в іншому. Але водночас між цими частинами повинні бути вільні поверхні для кулінарних процесів.
Так звані лінійні кухні, де робоча поверхня витягнута в лінію – не найзручніший варіант. Якщо холодильник стоїть в одному кінці приміщення, а плита і мийка – в іншому, під час приготування їжі у господині є всі шанси намотати між ними декілька кілометрів. А сучасні господині хочуть економити час на приготуванні їжі. "Вкоротити" витягнуту кухню і зробити її більш зручною можна за допомогою острова. У нього можна вмонтувати мийку або варочну поверхню.
Розміщення та підключення техніки не продумали на початковому етапі
Дизайн-проект дозволяє уникнути помилок і ефективно використати площу. Спочатку потрібно визначитися, яка техніка буде на кухні, а потім зробити план, куди її встановити. Хороший фахівець завжди порекомендує якісну техніку та розвантажить робочі поверхні вбудованими елементами.
Пароварки, мікрохвильовки, кави-машини, посудомийні машини – всю побутову техніку на кухні потрібно правильно розвести і підключити. Дрібні побутові прилади, наприклад, тостери і овочерізки, завантажують стільницю. Краще продумати розміщення негабаритної техніки всередині ящиків і шаф. Якщо дозволяє площа, на кухні встановлюють великий меблевий стелаж, куди виставляють всю техніку.
Пральна машина на кухні
Через малу площу ванної кімнати багато людей переносять пральні машини на кухню. Розміщення пральної машини поруч з їжею – дуже спірне питання. Це зайві звуки, брудна білизна й хімічні засоби, яким не місце поряд з продуктами та процесами приготування їжі.
Мало місця для зберігання
На кухні є багато посуду, баночок, коробочок, пляшечок, приладдя для приготування їжі тощо. Все це потрібно десь зберігати. Брак місця для зберігання речей часто відчувають господині невеликих кухонь. На будь-якій кухні, незалежно від площі, є сенс максимально використовувати вертикальний простір – вільне місце над плитою, холодильником та іншими габаритними предметами.
Непрактичні фасади меблів
Зазвичай для кухні обирають фасади МДФ – під плівкою, пластиком або фарбою. Багато людей оминають стороною глянцеві фасади, вважаючи їх не практичними. На них дійсно залишаються відбитки пальців. Краще надавати перевагу світлим глянцевим поверхням. На темних фасадах відбитки пальців та інші дефекти більше впадають в око. Це стосується і темних стільниць, за ними складніше доглядати.
Економія на фурнітурі
Одна з основних помилок під час облаштування кухні. Саме фурнітура робить використання меблів зручним і комфортним. У дизайнерів є правило – краще заощадити на матеріалах, але поставити хорошу фурнітуру.
На шафах та ящиках, які будуть використовуватися рідко, немає сенсу використовувати дорогі механізми. А ось на ключові елементи конструкції краще поставити перевірену фурнітуру. Не забувайте про спеціальні системи, які зручно організують простір і в майбутньому зекономлять багато часу на прибиранні. Все це прораховує дизайнер під час розробки макета.
Недолуга еклектика
Популярний у клієнтів стиль таїть в собі великі ризики. Еклектика об'єднує в одному просторі багато різностильових елементів. Грамотно змішати стильні старі меблі й ультрамодні мінімалістичні об'єкти дуже складно.
Клієнтові еклектика здається безмежним полем для прояву фантазії. А для дизайнера це найскладніший у роботі стиль. Іноді нестримна фантазія замовника призводить до того, що дизайн перетворюється в несмак. Усвідомлення цього приходить занадто пізно, а виправлення помилок коштує дуже дорого. Тому про дизайн треба думати на початковому етапі.
Непрактичне покриття на підлозі
Натуральне дерево – не найбільш практичний варіант для кухні. Велика ймовірність зіпсувати дорогий матеріал. Більш практичний варіант – водостійкий ламінат, а ідеальний – плитка. На ринку плитки є багато дизайнів, фактур і цінових категорій – є з чого вибрати.
Однорівневе освітлення
На кухні обов'язково повинно бути дворівневе освітлення – основне центральне та підсвічування самого кухонного гарнітура, яка робить акцент на робочу поверхню.
Економія на оформленні стін
Шпалери на кухні, особливо в робочій зоні – не найкращий варіант. Це приміщення піддається впливу пари, жиру та підвищених температур, тому обов'язково повинна бути можливість видалити зі стін наслідки непередбачуваних "аварій". Оптимальним варіантом буде декоративна штукатурка, яку можна мити. Також можна використовувати вінілові шпалери, з яких видаляються плями і потьоки. Але будьте готовими, що з часом шви шпалер на кухні почнуть розходитися через перепади температур.
Розробка дизайн-проекту в студії "Мотива" коштує від 250-330 грн за квадратний метр залежно від стилю. Спеціалісти студії реалізовують проекти в Черкасах та інших містах України, Білорусі, Німеччини, Данії.