Керівник гуртка: Шоліна Тетяна Михайлівна.
У Центрі дитячої та юнацької творчості більше 25 років діє кулінарний гурток "Смак". Вже не одне покоління вихованців радують домашніх своїми кулінарними здібностями і приводять до гуртка своїх дітей. Уміти смачно приготувати та гарно подати страву – це також свого роду мистецтво, яке потребує таланту. Творчий процес у приготуванні їжі, перетворення ідеї в реальність – це основні принципи роботи керівника гуртка Шоліної Тетяни Михайлівни.
Програма занять гуртка дуже різноманітна. Починають новачки із знайомства з правилами гігієни праці, первинної обробки продуктів та їх нарізування. Згодом діти переходять до приготування страв за принципом послідовного переходу від простого до складного: холодні страви, закуски, перші страви, страви з риби та м’яса. Особлива увага приділяється якісному виконанню гуртківцями кожної операції. Приготування страв вимагає уваги, спокою та зосередження.
Разом з педагогом вихованці мають змогу вирушити в кулінарну подорож українською кухнею. Україна здавна славиться своєю національною кухнею, яка створювалася протягом сторіч, багата на традиції, вирізняється розмаїттям страв та їх високими смаковими й поживними властивостями. Борщі і пампушки, вареники і галушки, ковбаси і печеня, напої з фруктів і меду відомі в усьому світі. Багато рецептів, що характеризуються простотою приготування і прекрасними, неповторними смаковими якостями, ароматом, соковитістю із задоволенням опановують гуртківці.
Проте чудова подорож навколо світу смачним кулінарним маршрутом не закінчується українською кухнею: діти знайомляться з кулінарними рецептами страв, що входять у "золотий фонд" світової кухні та є її гордістю.
З нетерпінням чекають вихованці занять, на яких готують солодкі страви. Це різноманітні десерти, креми, помадки, глазурі, желе. Тут діти набувають навичок готувати тісто різних видів (дріжджове, листкове, заварне, білкове). А головне мають змогу оцінити отриманий результат – пальчики оближеш!
"Важливо знайти у буденному – святкове!", – так говорить Тетяна Михайлівна своїм вихованцям. – "Тому дуже важливим є вигляд страви, яку готуємо". На цьому етапі дітям надається можливість створювати речі, яким властива індивідуальність та вишуканість.
Вихованці створюють незвичайно красиві вироби із солоного тіста. Це ще один напрямок роботи гуртка.
Якою смачною не була б приготовлена страва, велике значення має сервірування столу. Із задоволенням діти відвідують заняття, на яких знайомляться із процесом сервірування. Як він виглядав у минулих століттях? Чим вирізняється нині? З чого потрібно починати? У чому тонкощі цього процесу? Взагалі – як правильно сервірувати стіл? Про все це діти дізнаються на заняттях гуртка "Смак".
Гурток відвідують не лише дівчата. Багато серед вихованців і хлопців, адже найкращі кухарі світу, як показує практика, - чоловіки.
Заняття відбуваються:
- Вт.: 16:00 – 19:00 (ЦДЮТ, каб. №12);
- Ср., Пт.: 15:30 – 19:30 (ЦДЮТ, каб. №12);
- Нд.: 10:00 – 17:00 (ЦДЮТ, каб. №12).