Поради дерматолога: як позбутися утворень на шкірі?

Сучасні методи вирішать проблему за одну процедуру.

6 грудня 201876390
'Поради дерматолога: як позбутися утворень на шкірі?'

Родимки, папіломи, кератоми й бородавки – найпоширеніші новоутворення на шкірі. Напевно, немає людини, яка з такими не стикалась. Вони можуть не турбувати нас, але інколи утворення заважають, наприклад, чіпляються за одяг або завдають психологічного дискомфорту. Про оптимальні методи їх видалення нам розповіла Антоніна Уманець, лікар-дерматолог медичного центру “Авіцена”.

Навіть якщо новоутворення на шкірі не завдають дискомфорту і здається, що з ними не відбувається ніяких змін – їх обов’язково потрібно обстежувати не менше ніж раз на рік. Лікар діагностує вид новоутворення та визначить, чи необхідно його видаляти.

Діагностика відбувається без оперативного втручання за допомогою дерматоскопу – спеціального приладу, подібного на мікроскоп. Якщо утворення потрібно видалити, то пацієнт разом з лікарем обирає найбільш оптимальний варіант процедури.

Антоніна Уманець
Антоніна Уманець
лікар-дерматолог медичного центру “Авіцена”
 

Видалити утворення на шкірі можна шляхом хірургічного втручання, за допомогою лазера, радіохвиль і рідкого азоту. Хірургічний спосіб найчастіше застосовують до великих та плоских утворень. Маніпуляція триває близько 30 хвилин, здебільшого після неї залишається невеличкий рубець. Лазер випалює утворення, після такого видалення залишається невелика рана.

Поради дерматолога: як позбутися утворень на шкірі?
Поради дерматолога: як позбутися утворень на шкірі?

На відміну від лазера і хірургічного втручання, кріодеструкція та радіохвильове видалення не залишать кров’яних згустків і шрамів на місці видалення. Після видалення рідким азотом краї клітин запаюються і стають непридатними для досліджень. Натомість радіохвильове видалення залишає тканини новоутворення придатним для проведення біопсії – методу діагностики онкозахворювань.

Видалення радіохвилями – без крові і травм

Цей метод найменш травматичний у порівнянні з іншими і видалить новоутворення за одну процедуру. Він здійснюється за допомогою радіохвильового апарату “Surgitron“. Таким методом можна видалити папіломи, кератоми, бородавки. Радіохвилі видаляють новоутворення і не травмують прилеглі ділянки тіла.

Найкращий період, щоб позбутися від новоутворень – осінь-зима, адже місця видалення потрібно оберігати від сонячного проміння.

Апарат “Surgitron” перетворює електричний струм в радіохвилі високих частот. На відміну від лазера, “Surgitron” дає можливість лікарю контролювати проникнення вглиб тканини і робити найточніший розріз. Процедуру роблять після знеболення, тож видалення легко переноситься. 

Також можна не перейматися, що маніпуляція займе багато часу – вона триватиме до 5 хвилин. На місці видалення не залишається набряків і кровотечі, після процедури лікар проконсультує вас та призначить догляд. Маленький післяопераційний рубець повністю загоїться протягом 10 днів, тому шкіра матиме здоровий вигляд.

Радіохвильовий апарат "Surgitron"
Радіохвильовий апарат "Surgitron"

Кріодеструкція – холод замість скальпеля

Кріодеструкція – метод видалення новоутворень за допомогою рідкого азоту. Це найдешевший спосіб видалення. Але у такий спосіб за один сеанс можна позбавитися лише від маленьких за розміром утворень. Вони заморожуються азотом низької температури і “відмирають” протягом 10-14 днів. Для видалення бородавки може знадобитися до 10 процедур.

Кріодеструкцію проводять без знеболення, під час неї пацієнт відчуває лише незначне поколювання, проте після маніпуляції можливий біль внаслідок опіку холодом. Сеанс триває одну хвилину. Після процедури необхідно обробити ділянку препаратом, який призначить лікар. Також потрібно уникати травмування ділянки, наприклад, рушником чи фурнітурою від одягу.

5 причин звернутися до лікаря

Ось декілька симптомів і факторів, які не можна ігнорувати. До дерматолога слід звернутися, якщо:

  • ви помітили будь-які зміни на утвореннях;
  • почали з'являтися нові утворення;
  • існує ризик їх постійного травмування;
  • з моменту останнього огляду лікаря минув рік;
  • утворення викликає неприємні відчуття або біль.

 

Якщо новоутворення не видаляти, деякі з них можуть збільшитися і поширитися по тілу або перейти з доброякісного стану в злоякісний. Більше про небезпеку родимок і меланому ви можете прочитати тут.

Краще не відкладати медичний огляд на потім, а своєчасно пересвідчитися, що з вашим здоров’ям усе гаразд. Проконсультуватися з дерматологом і видалити новоутворення ви можете в медичному центрі “Авіцена” за адресою: вул. Чехова, 101, Пологовий будинок №1.

Таїсія Поєдинок

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Партнерська публікація
Коментарі