Звичайна родимка на тілі може перетворитися в пухлину. Що з цим робити?

У групі ризику всі, у кого на тілі більше ніж 5 родимок.

3 жовтня83820
'Звичайна родимка на тілі може перетворитися в пухлину. Що з цим робити?'

Чи часто ви замислюєтеся про обстеження родимок? Навіть невелика пляма на тілі може непомітно перерости в меланому – злоякісну пухлину. Щоб вчасно виявити загрозу, треба пройти обстеження – дерматоскопію, яка не має протипоказань. Це швидкий і безболісний спосіб впевнитися, що з вашою шкірою і родимками все в нормі. Або вчасно дізнатися про проблему і почати її вирішувати. 

Я пройшла дерматоскопію у черкаському медичному центрі "Авіцена". Процедура триває близько 3 хвилин, під час огляду дерматолог одразу виявляє проблемні ділянки. Виявилося, одна з родимок на руці є потенційно небезпечною і вимагає постійного нагляду лікаря. Чи варто хвилюватися з цього приводу, що робити, якщо ваше тіло "всіяне" родимками, і як не "довести" родимку до меланоми, розказала Антоніна Уманець, лікар-дерматолог медичного центру.

Головний ворог – ультрафіолет

Всі виступи і нарости на шкірі  – це новоутворення. Вони бувають доброякісними і злоякісними. Найбільш поширені доброякісні утворення – папіломи, дерматофіброми, гемангіоми, бородавки. Папіломи зовнішньо схожі на м'які вирости на ніжці, колір – від тілесного до темно-коричневого. Вони з'являються через зараження людини вірусом папіломи, це відбувається безсимптомно, особливо після літа в місцях тертя одягу. Заразитися вірусом можна статевим або побутовим шляхом, наприклад, використовуючи рушник інфікованого. Папіломавірус може вражати людей будь-якого віку. 

Родимки (невуси) – це генетично закладена інформація, з якою людина народжується. Доброякісні новоутворення можуть ніяк не проявлятися роками. Вони можуть завдавати дискомфорту, якщо травмуються, наприклад, в місцях тертя ланцюжком чи браслетом.

Злоякісним новоутворенням є меланома шкіри –  пухлина меланоцитарного генезу. Пухлина може утворитися з невусів, в яких є пігмент меланін і на які впливають фактори переродження. На ділянці шкіри, де утворилася меланома, може з’являтися біль, печіння, кровоточивість, свербіж, запалення. Новоутворення трансформуються в злоякісні через несвоєчасне звернення до лікаря. Тому за всіма плямами і родимками на шкірі потрібно спостерігати. Особливо небезпечні утворення розміром більше ніж 0,5 см. 

Звичайна родимка на тілі може перетворитися в пухлину. Що з цим робити?
Звичайна родимка на тілі може перетворитися в пухлину. Що з цим робити?

Фактори переродження новоутворення в меланому

  • головна причина – вплив ультрафіолету;
  • опік родимки чи папіломи;
  • часті механічні ушкодження;
  • спадковість.

Меланома найчастіше вражає людей зі світлою шкірою

Меланома – особливо небезпечна і підступна злоякісна пухлина шкіри. Меланоцити, які можуть бути в родимці, під час переродження новоутворення одразу потрапляють у кров і поширюються по організму, утворюючи метастази в різних органах. Тому після виявлення меланоми просто видалити небезпечне новоутворення недостатньо. Меланома на останній стадії майже не піддається лікуванню. 

Злоякісна пухлина може з'явитися в будь-якому віці. У молодому віці жінки більш схильні до захворювання, ніж чоловіки. Після 50 років кількість захворювань серед чоловіків і жінок приблизно однакова. Найчастіше меланома вражає людей із підвищеною чутливістю до сонячних променів – це особи зі світлою шкірою, волоссям, очима. 

Дерматоскопія – безболісне та швидке обстеження 

Щоб з'ясувати, чи небезпечною є родимка на тілі, треба пройти дерматоскопію. Це неінвазивний метод обстеження, який не порушує цілісності тканин. Дерматоскоп схожий на невеликий мікроскоп, за допомогою якого лікар обстежує новоутворення і виявляє, чи міститься в родимці меланін і чи є патологічні структурні зміни.

Звичайна родимка на тілі може перетворитися в пухлину. Що з цим робити?
Звичайна родимка на тілі може перетворитися в пухлину. Що з цим робити?

Якщо родимка містить меланін, лікар вирішує – видаляти її чи спостерігати за новоутворенням. Існує декілька методів видалення, один з яких призначає лікар. Радіохвильовий метод припалює утворення радіохвильовим ножем, не залишаючи слідів після видалення. Лазерне видалення безболісне, але може лишитися шрам. Хірургічне видалення проводять під місцевою анестезією, також може залишити на тілі шрам. 

Після видалення всі новоутворення відправляють в онкодиспансер на гістологічне обстеження – вивчення тканин на наявність злоякісних клітин. Це дозволить виявити захворювання на перших стадіях. 

6 ознак, що вам треба звернутися до лікаря

Уважно подивіться на свої родимки. Якщо у вас є або була одна з цих ознак, це сигнал звернутися до лікаря. Дерматологи та онкологи створили декілька дерматоскопічних алгоритмів. Один із них – алгоритм "АККОРД", який легко запам'ятати.

Звичайна родимка на тілі може перетворитися в пухлину. Що з цим робити?
Звичайна родимка на тілі може перетворитися в пухлину. Що з цим робити?

А – асиметрія
Родимка повинна бути симетричною, але це не стосується плям, які з народження мають неправильну форму. 

К – край
Край новоутворення повинен бути рівним, без щербин. 

К – кровоточивість
Якщо родимка не була травмована, з неї не повинна витікати кров або прозора рідина.

О – окрас
Занепокоїти повинна будь-яка зміна кольору утворення. 

Р – розмір
Зміна розміру родимки є сигналом для консультації у дерматолога.

Д – динаміка
Якщо на родимці з'явилася кірка, також краще відвідати лікаря. 

Ще два десятиліття тому новоутворенням на шкірі не приділяли стільки уваги, як сьогодні. Краще раз на рік пройти дерматоскопію, щоб впевнитися, що родимки для вас – не загроза. Це допоможе убезпечитися від підступної пухлини. Я точно переконалася, що виділити 10 хвилин часу на обстеження у дерматолога – не важко, але дуже важливо.

Маргарита Годуліна

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі