"Школа правильного харчування" допомагає черкащанам худнути

Неймовірна історія черкащанки, яка схудла на 70 кг, та дієтолога, яка допомогла досягти цього вражаючого результату.

20 січня 2017106004
''Школа правильного харчування' допомагає черкащанам худнути '

"Человек есть то, что он ест". Людвіг Фейєрбах

У "минулому житті" Тетяна Герасименко ледве пересувалася по дому з паличкою. Її не взяли у проект "Зважені та щасливі", а впоратися із зайвими кілограмами самостійно було неможливо. З вагою 190 кг і десятком запущених хвороб Тетяна звернулася до спеціалістів черкаського "Центру здоров'я і правильного харчування". Це був крик відчаю людини, яка опинилася біля крайньої межі.

Тетяна пройшла "Школу правильного харчування" і змінилася до невпізнанності. Сьогодні жінка ходить на тренування на місцевий стадіон і веде активний спосіб життя. У новій вазі та з новим ставленням до їжі Тетяна живе вже понад 2,5 роки. І зупинятися на досягнутому не збирається. Зізнається, що разом із вагою з її життя зникла купа хронічних хвороб. Разом із тим, як поверталося здоров’я, кожні два тижні Тетяна позбавлялася близько 3 кг зайвої ваги. Загалом, завдяки програмі "Школи здорового харчування" їй вдалося скинути 70 кг.

Через надзвичайно велику вагу Тетяна Герасименко не могла самостійно відвідувати школу, тому викладач приходила додому і працювала з жінкою індивідуально
Через надзвичайно велику вагу Тетяна Герасименко не могла самостійно відвідувати школу, тому викладач приходила додому і працювала з жінкою індивідуально

У мене була критична вага – близько 190 кг. Я майже не могла ходити, тільки в туалет із паличкою. У мене вже була інвалідність через хвороби серця, страшна задишка і аритмія, болі в спині, колінних суглобах, простріли в ногах і попереку, защемлення сідничного нерва. Крім того, я страждала на серйозні гінекологічні проблеми – гостро операбельна фіброміома 20 тижнів – щомісяця страшні кровотечі, анемія. Відчувала постійні болі в спині, попереку, пов'язані з тиском фіброміоми на нервові сплетіння тазових органів і нижніх кінцівок. Живіт був настільки великим, що я не бачила, куди ступаю. Мене змогли зважити тільки за 2 тижні після старту занять – на промислових вагах, які використовують супермаркети і бази для габаритних вантажів... Талію міряли двома півтораметровими стрічками... Руки були настільки повними, що ми не могли виміряти тиск: манжет тонометра був замалим.

Набряки, гіпертонія і метеозалежність, порушення функцій печінки та нирок, проблеми зі шлунково-кишковим трактом, тотальна гіперпігментація (хлоазми – коричневі пігментні плями) і папіломатоз (особливо шия і зона декольте були просто всіяні величезними м'ясистими папіломами) – стан здоров'я був критичним, перераховувати хвороби можна довго...

Спочатку було дуже важко. Протягом усього процесу схуднення мені допомагав мій головний мотиватор – жага жити, жити повноцінно, не бути тягарем для родичів. Ми почали з коригування харчування. Перші результати схуднення з'явилися за 2 тижні. Візуально це було непомітно, але все показали ваги і сантиметри. Ми разом із дієтологом вчилися ходити заново. За місяць я могла пройти вже 100 метрів – з великими потугами, з прискореним диханням… Але це вже було великим досягненням. За короткий проміжок часу налагодилося травлення, зійшли набряки. За 2-3 місяці після переходу на здорове харчування я почала відмовлятися від таблеток, які раніше приймала пригоршнями. Я почала нормально ходити, зникли папіломи, покращився зір, показники крові, всі аналізи – у межах норми, пройшла гіпертонія, припинилися кровотечі. Все це відбувалося поступово. Кардіолог не впізнав мене – "Ви тепер не мій пацієнт!". Ендокринолог, гінеколог – усі задоволені моїм теперішнім станом і результатами обстеження.

"Школа правильного харчування" вчить людей правильно жити. Це не дієта. Збалансоване здорове харчування – це мій спосіб життя. Я вже не розумію, як може бути інакше.

Тетяна Герасименко
Тетяна Герасименко
учасниця "Школи правильного харчування"
 

Через надвелику вагу про фізичні вправи на початку схуднення не йшлося. Перша вправа, яку Тетяна змогла виконувати – це втягувати живіт. Почали з 30 разів. Із часом жінка дійшла до цифри 1050 “втягувань” за "підхід". Працювала з еспандером і гантелями, поступово додаючи елементарні вправи.

Тетяні вдалося схуднути завдяки жорсткому контролю за раціоном і виконанню фізичних вправ. Повертатися в минуле життя жінка не збирається. Більшість родичів і друзів були настільки вражені результатом, що і самі пройшли "Школу правильного харчування". Тепер на родинних посиденьках не виникає запитання, які страви готувати. Всі харчуються однаково правильно.

Зараз Тані 58 років, вона абсолютно самостійна й самодостатня людина, веде активний спосіб життя, порається по господарству, багато рухається і подорожує, пропагує здоровий спосіб життя. Тепер кожен день Тетяни розпочинається о 5 годині ранку із занять на стадіоні та з легкого дієтичного білково-вітамінного сніданку.

Після схуднення Тетяна Герасименко любить подорожувати і влаштовувати багаточасові прогулянки новими містами
Після схуднення Тетяна Герасименко любить подорожувати і влаштовувати багаточасові прогулянки новими містами
За даними ВОЗ, кожен 5-ий українець страждає на ожиріння. Понад 70% дорослих мають зайву вагу, серед дітей цей показник становить 35%. Нездорове харчування призводить до ожиріння, цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, онкологічних захворювань, психічних розладів.

Ми вчимо черкащан харчуватися і жити заново

Альона Чигирик – дієтолог-нутриціолог зі "Школи правильного харчування". Саме вона прийняла виклик, погодившись допомогти Тетяні Герасименко подолати ожиріння, і фактично врятувала жінці життя. Таких пацієнтів у навчально-консультаційний "Центр здоров'я і правильного харчування" приходить багато. Всі – з різними проблемами. Люди йдуть на курси, бо хочуть схуднути, покращити стан здоров’я, відчувати себе молодими, повними сил і мати гарний вигляд. Для декого це можливість самовиражатися і змінюватися, заводити нові знайомства і спілкуватися з людьми, які мають схожі проблеми. Є й ті, для яких схуднення – це питання життя і смерті. Дієтолог зізнається, що випадок Тетяни був одним із найскладніших. Результатами своєї підопічної дієтолог Альона Чигирик пишається, як і досягненнями всіх інших учасників програми.

Курси здорового харчування – це освітні проекти, де учасникам дають знання про принципи збалансованого харчування, навчають визначати якість товарів, харчову цінність продуктів, необхідне співвідношення білків, жирів та вуглеводів в організмі, формують звичку слідкувати за щоденним раціоном і дотримуватися здорового способу життя. 

"Центр здоров'я і правильного харчування" вже понад 8 років допомагає худнути і позбавляє проблем зі здоров'ям десятки черкащан. Програма “Школа правильного харчування” не пропонує чарівну дієту і не дає магічну рекомендацію, яка вмить вирішить усі проблеми. Спеціалісти школи вчать людей новому способу життя, правильному збалансованому харчуванню, добирають індивідуальні варіанти меню та створюють план корекції харчування і ваги.

Щодня я зустрічаю людей, які харчуються неправильно і є справжніми заручниками, “маріонетками” харчової промисловості. Вони не уявляють свого життя без майонезу, печива, ковбас, пакетованих соків. Прикро, що виросло вже два покоління людей, які абсолютно втратили інтуїцію в питаннях вибору продуктів. Вони навіть не задумуються над тим, що їжа і напої повинні бути будівельним матеріалом для клітин нашого організму. На жаль, перспектива здорового життя для таких людей є примарною.

Безумовно, останніми роками з'являється все більше черкащан, які хочуть розібратися в питаннях харчування, дивляться телепрограми, активно шукають інформацію в інтернеті... На жаль, численні дієти, популяризовані засобами масової інформації, науково НЕ обґрунтовані, а отже, замість користі можуть завдати здоров'ю шкоди.

“Школа правильного харчування” дає максимум практичної інформації про здорове харчування, яку я тривалий час застосовую у своєму власному житті і в житті моєї родини. Якщо людина зрозуміє, що їжа – це будівельний матеріал, джерело енергії, вона обов'язково прийде до свідомого вибору продуктів. Просто у кожного цей процес усвідомлення триватиме різну кількість часу.

Курс буде корисним всім, хто хоче грамотно й ефективно управляти здоров'ям своєї родини, хто втомився витрачати гроші і час на консультації лікарів і не отримувати бажаних результатів, хто прагне отримати базові знання та навички в сфері нутриціології й ефективно застосовувати їх у спорті й фітнесі, індустрії краси та здорового харчування, а також людям, які хочуть підвищити свій експертний рівень у сфері дієтології, грамотно і якісно передавати ці знання людям.

Альона Чигирик
Альона Чигирик
дієтолог-нутриціолог, керівник проекту "Школа правильного харчування"
 

  • Фото 1 - "Я беру глибу мармуру і відсікаю від неї все зайве". Так італійський скульптор Мікеланджело відповідав на запитання "Як вам вдається створювати такі неймовірні статуї". Мікеланджело працював над статуєю Давида протягом 2 років
  • Фото 2 - Клієнт "Школи правильного харчування" Сергій Кунцевич всього за 3 місяці кардинально змінив своє тіло і життя

Дієтолог-нутриціолог, керівник проекту "Школа правильного харчування" Альона Чигирик поділилася з нами маленькими підказками і порадами про харчування, які можуть стати тими ключиками, яких вам раніше не вистачало, щоб змінити своє харчування і спосіб життя.

Не звинувачуйте у всьому генетику!

Чому люди набирають зайву вагу? Часто вони звинувачують у своїх зайвих кілограмах генетику. Генетичний фактор в питаннях зайвої ваги грає не останню, але й не головну роль. Основні причини зайвої ваги – набуті. Це психологічні проблеми, гормональні порушення, захворювання органів травлення тощо і ЗАВЖДИ незбалансоване харчування та зневоднення. А отже, на них можна впливати і у такий спосіб нормалізувати вагу.

Щоб не боротися з вітряними млинами в питаннях зайвої ваги, фахівці "Школи правильного харчування" насамперед чітко визначають причини її появи, іншими словами, ми збираємо "анамнез" і встановлюємо, чому зайва вага з'явилася. З досвіду, у небагатьох людей проблеми з вагою з'явилися з однієї причини, зазвичай "винні" одразу декілька факторів.

Сучасна харчова промисловість привчає вас їсти шкідливу їжу. Багато хімічних речовин, які містить шкідлива їжа, особливо фаст-фуд і напівфабрикати, спотворюють смакові відчуття, в прямому сенсі слова привчаючи людину їсти шкідливу їжу. Людина перетворюється у вигідного клієнта харчової індустрії. Сучасна харчова промисловість не хоче нагодувати вас корисними продуктами, її мета – зберегти їх якомога довше, надати їм пристойний зовнішній вигляд, "підсадити" людину на солону, солодку, жирну і водночас "мертву" їжу, заробити на цьому якомога більше грошей.

Не звинувачуйте у всьому генетику!
Не звинувачуйте у всьому генетику!

Ви переїдаєте не тому, що вам бракує сили волі. Ви боретеся з хімією власного тіла!

На жаль, численні популярні сьогодні дієти науково НЕ обґрунтовані і замість користі можуть завдати здоров'ю і фігурі шкоди. Останнім часом поширеними є помилки, що стосуються безжирових дієт. Наприклад: "Хочеш схуднути? Їж менше жиру" – невтомно стверджують "світила" дієтології. Виникає запитання – а чим тоді харчуватися? Білками і вуглеводами! В результаті люди починають налягати на фрукти, рис, овочеві рагу, дієтичні хлібці, каші швидкого приготування і... не худнуть! А деякі, навпаки, набирають вагу!

Річ у тім, що одним з основних гормонів, що регулюють обмінні процеси в людському організмі, є інсулін. Чим вища концентрація глюкози в крові, тим більше інсуліну надходить у кров із підшлункової залози і тим більша ймовірність того, що цю глюкозу інсулін транспортує безпосередньо в жирові клітини. Отже, важливо, щоб рівень глюкози в крові не підвищувався дуже різко. Ну а швидкість надходження глюкози в кров як наслідок вживання тих чи інших продуктів (можливо, зовсім не солодких) визначає глікемічний індекс (ГІ).

Спочатку цей індекс розробили для фахівців, які працюють із діабетиками. Згодом вчені зрозуміли, що ГІ важливий для всіх, хто хоче підтримувати вагу і мати гарне самопочуття. Споживаючи продукти з низьким ГІ, у вас довше не наступатиме почуття голоду, а рівень цукру в крові залишатиметься стабільним. Чим вищим є ГІ продуктів, тим гірше для організму.

За еталон, оптимальний показник ГІ, завжди беруть глюкозу. Ви знаєте, що цукор може мати вигляд сахарози, галактози, мальтози тощо. Але найлегше зрозуміти механізм на прикладі глюкози. Рівень глюкози в крові – це і є аналіз на цукор. Раніше глюкоза визначалася за глікемічним індексом як 100 одиниць (швидкість перетворення глюкози в саму себе 100 одиниць), зараз це 96 одиниць. Швидкість перетворення столового цукру в цукор крові – 70 одиниць. Всі продукти, які ви споживаєте, за швидкістю їхнього надходження в кров у вигляді глюкози (цукор крові) прирівнюємо до столового цукру.

Наприклад, кавун має глікемічний індекс – 103, пиво – 110, французький батон – 136, фініки – 146. Все це чистий цукор, який перетворюється і надходить у кров навіть швидше, ніж чиста глюкоза. З'ївши продукти з високим ГІ, ви раптово отримуєте порцію чистого цукру, що провокує негайний синтез інсуліну і падіння рівня цукру в крові. За годину або дві ви можете відчути дратівливість і занепокоєння, вам стане важко концентрувати увагу і знову захочеться трохи перекусити, швидше за все, вас "потягне на солоденьке". Це замкнуте коло. Це дезорганізує весь день. Ви переїдаєте не тому, що вам бракує сили волі. Сили волі у вас може бути хоч греблю гати. Проблема в іншому. Ви боретеся з хімією власного тіла!

Ви переїдаєте не тому, що вам бракує сили волі. Ви боретеся з хімією власного тіла!
Ви переїдаєте не тому, що вам бракує сили волі. Ви боретеся з хімією власного тіла!

Морква, буряк, гарбуз, кабачок після термічної обробки – це чистий цукор

До продуктів з високим ГІ належать кабачки, гарбуз, морква, буряк після термічної обробки. Сирий гарбуз їсти можна, а от запечений або відварений дасть величезний ГІ. Сирий кабачок у салаті разом з огірочком, капустою, помідором, перцем – смачна і корисна їжа. Щойно ми його приготуємо – це чистий цукор. Для діабетиків це отрута. Якщо людина не діабетик, але посидить на продуктах з високим ГІ 2-3 місяці, то в двері вона буде заходити боком. Тому що підвищення рівня цукру – це жир-жир-жир. Не зважаючи вже на торти, вафлі, печиво тощо.

Цукор та інші продукти з високим ГІ можуть впливати на ваш настрій, викликати напади неконтрольованого поглинання їжі. Споживання великої кількості продуктів, що містять цукор, викликає звикання. І коли ви, врешті-решт, вирішите покращити своє харчування і відмовитися від солодощів, вам буде дуже важко це зробити.

Якщо ви не отримуєте бажаного результату в питаннях корекції ваги, можливо, у вашому раціоні багато прихованого цукру… Звертайте увагу на склад продуктів. Якщо серед інгредієнтів є швидкі вуглеводи, наприклад, сахароза, глюкоза, мальтоза, сламекс, патока, мед, фруктовий концентрат, тростинний цукор, кукурудзяний/фруктозний сироп – це той же чистий столовий цукор. Вивчайте склад особливо так званих "здорових продуктів" на зразок мюслів, батончиків і каш для дітей!

Морква, буряк, гарбуз, кабачок після термічної обробки – це чистий цукор
Морква, буряк, гарбуз, кабачок після термічної обробки – це чистий цукор

Правильний сніданок переможе вашу пристрасть до солодкого

Неправильно снідаючи або взагалі не снідаючи, ми запускаємо неправильний обмін речовин. Як ми зазвичай снідаємо? Кекс, пончик, вівсянка (ГІ вівсянки швидкого приготування – 67 одиниць, столового цукру – 70) або взагалі пропускаємо сніданок. В обід це зазвичай батончик, бутерброд з ковбасою або сиром, кава. До 16:00 ми помираємо з голоду і жадібно накидаємося на печиво і цукерки, які лежать в офісі. Вдома жадібно і безперервно щось жуємо, доки не ляжемо спати.

Як дієтолог зі стажем я переконана, якщо на початку дня з'їсти продукти з високим ГІ або пропустити прийом їжі, то згодом з'являється непереборна тяга постійно їсти солодощі. Коли ми пропускаємо сніданок, вміст цукру в крові падає, а в ранкові години зростає відчуття голоду. В результаті в обідній час ви вживаєте їжу з високим вмістом вуглеводів сумнівної якості, а це гарантований спосіб набрати вагу.

Зрозуміло, в пораді, як треба снідати, немає нічого революційного. Дехто стверджує, що сніданок провокує в них більш сильне почуття голоду протягом усього дня. Але, ймовірно, річ в тому, що ви їсте неправильний сніданок, а це нічим не краще його відсутності. Тому в "Школі Правильного Харчування" є окрема тема "Ідеальний сніданок", в рамках якої досвідчені фахівці допоможуть скласти декілька варіантів меню, розроблять індивідуальну порцію, враховуючи сумісність продуктів відповідно до особливостей вашого здоров'я.

Починати день з пончика, підсолоджених пластівців і апельсинового соку або інших вуглеводів, значить, сприяти посиленню апетиту замість його зниження. Якщо ви не навчитеся стежити за ГІ, ви мимоволі прирікаєте себе на надмірне споживання їжі, коли все ж почнете перекушувати протягом дня. Якщо ви обходитесь без їжі понад 3-4 години, а потім вживаєте прості вуглеводи (печиво або солона соломка), ви провокуєте різкий стрибок рівня природного білка, який називається нейропептид Y. Це те ж саме, що піднести сірник до бензинової калюжі. Замість відчуття ситості у вас з'являється різке підвищення апетиту, і замість того, щоб з'їсти одне печиво, ви з'їдаєте всю пачку.

Найкращий спосіб зберігати рівень цукру стабільним і контролювати апетит – це вживати на сніданок достатньо білків. Ідеальний сніданок може містити, наприклад, омлет і нежирний йогурт.

Правильний сніданок переможе вашу пристрасть до солодкого
Правильний сніданок переможе вашу пристрасть до солодкого

Обмін речовин можна відновити всього за 3 місяці

Навчання у "Школі правильного харчування" – це цикл із 14 занять, які проводять раз на тиждень. Є ранкові та вечірні групи, групи вихідного дня. Перед кожним заняттям фахівці "Школи" проводять контрольні заміри по 10 параметрах і об'ємах. Контроль і коригування раціону ведуть постійно протягом 14 тижнів. Після кожного заняття учасники отримують роздатковий матеріал, рецепти тощо. Психологічна допомога, підтримка, мотивація, яку отримують учасники, в поєднанні з заохочувальними подарунками допомагають їм не зірватися і дійти до кінця. На випускному вечорі учасникам видають дипломи й дарують корисну для здорового харчування техніку – йогуртниці, блендери, пароварки.

Чому саме 14 тижнів, чому не швидше?.. Тому що клітина зберігає інформацію про свої звички 90 днів. За цей час відновлюється обмін речовин, клітина забуває інформацію та фіксує себе такою, яка щойно "прокинулася". У нас є можливість піднятися на якісно новий рівень за ці 90 днів. Саме протягом 3 місяців ми виробляємо звичку правильно харчуватися, міняємо смакові вподобання щодо жирної, солодкої їжі.

Якщо ви розраховуєте дізнатися про якусь чарівну дієту, яка позбавить вас діагнозів і зайвої ваги раз і назавжди, цього не буде! Ваше тіло – це відображення вашого способу життя, це постійна робота над собою. Безглуздо думати, що 20-30 років "неподобства" можна перетворити в ідеальний порядок за п’ять хвилин, переглянувши відео або статтю в інтернеті. А ось за 90 днів це зробити можливо! На 91 день у вас буде повний порядок, знання, досвід, навички, корисні звички з наведення і підтримання порядку в своєму організмі.

Заняття в "Школі правильного харчування" включають все необхідне для вирішення проблеми зайвої ваги. Ви будете рухатися до мети поступово, невеликими кроками, виконувати регулярні прості дії, отримувати знання оптимальними порціями, отримувати відповіді на запитання, які у вас накопичилися за роки експериментів з дієтами. Методика включає абсолютно все, що необхідно для схуднення та утримання результату з легкістю. Вам вистачить сили волі, мотивації, щоб виконувати всі рекомендації, без жодних "якби" або "почну з понеділка". І найцікавіше – у вас буде відчуття, ніби так було завжди. Ви повернете повноцінне здоров'я, красу, гарне самопочуття та впевненість у собі.

 

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі
  • Фото

    Благодаря Алене смогли подобрать нужные препараты для улучшения здоровья всей семьи. У ребёнка прошла обструкция, никто не болел гриппом и орви, за что и компании и Алене отдельное спасибо.

  • Фото

    Алена Чигирик специалист в полном понимании этого слова! Неоднократно своими консультациями Алена помогает решить вопросы здоровья нашей семьи и в том числе трех моих сыновей!
    В. Коваленко

  • Фото

    Мне школа питания очень помогла... Я хотела похудать, но не знала как, а разные диеты мне не давали особых результатов... А в школе мне открыли глаза на многие вещи о которых я даже не подозревала. За курс школы я похудала на 9 кг и они ко мне не возвращаются.... Спасибо девчонкам со школы..... Вы лучшие....

  • Фото

    Мне 57 лет. О Школе Правильного Питания слышала давно. Но относилась с недоверием. Когда здоровье пошатнулось, вес вырос уже доходил до 90 кг, болели суставы, высокое артериальное давление, сонливость, постоянно усталость, нарушения работы ЖКТ. Я задумалась... нужно что то менять. Начала ходить на тренировки, но не получала желаемого результата.

    Судьба мне улыбнулась! Я начала посещать школу с марта 2016г. Мне оказали медецинское сопровождение, внимательное отношение и четкие рекомендации... варианты меню. Я полностью изменила систему питания.
    За 1вый курс я потеряла 9,5 кг., затем пошла на 2й трехмесячный курс, что б закрепить результаь и потеряла еще 8кг.
    В результате за 6 мес. сбросила 17кг.
    Приобрела полноценное здоровье, былую легкость и подвижность, увереность в себе. Теперь жизнь меня радует, а не угнетает.
    Не теряйте времени, всем рекомендую Школу Правильного Питания.