Стартап: в Черкасах з'явилася лавка з американськими пончикамиНещодавно у Черкасах з’явилися перші справжні американські пончики. На сьогодні в місті працює вже дві лавки донатсів – у кафе "Золотий пояс" і НеКафе. |
23 грудня 201495030 |
Познайомити черкасців із американськими смаколиками під брендом "Donutello" взялися двоє молодих хлопців Павло Задорожний і Олег Зінченко.
Хто є автором ідеї виробництва і продажу пончиків?
Павло
Ми вдвох займаємося цією справою. Ідея була моєю, так само дизайн. Поки що працюємо у форматі стартапа. Спочатку в нас була ідея продавати якісь кондитерські вироби. Думали про капкейки, але потім зрозуміли, що це буде занадто банально.
Але ж пончики також продаються в магазинах, зокрема в "Сільпо" та "Делікаті"...
Вони є, але певний бренд – відсутній. До речі, тепер уже рідко продають. Може, тому що ми з’явилися (сміється). Принаймні, останнім часом я не бачив. Наші донатси кращі, ніж ті, що продаються у мережах супермаркетів чи кафе. По-перше, на відміну від Donutello, ціна на пончики там вища, а по-друге, якість невідповідна. Це як в "Час поїсти". Пародія на пончики. У Черкасах продукції, яку чесно можна було б назвати донатс, не було.
Отже ви вирішили робити пончики, тому що є вільна ніша на ринку?
Це одна з причин. Ринок великий, хоча Черкаси – досить провінційне місто. Ще одна причина, чому ми не стали готувати капкейки, це проблеми з транспортуванням. Для кожного кейка потрібне місце, великі коробочки, щоб вони не переверталися. Пончики в цьому плані дуже зручні, бо глазур швидко застигає, і доставляти їх до пункту призначення можна у великих кількостях. Але, звичайно, тут також є своя специфіка.
Розкажіть детальніше про доставку...
Доставку вже налагодили. Замовник швидко отримує донатси, звісно, якщо замовлені смаки є в наявності. Це коштує 25-30 гривень по місту залежно від розташування. Можемо доставити і в сусідні села, але це, звичайно, буде дорожче. Доставка працює десь до 9 вечора.
Де взяли рецепт пончиків?
Є основа – дріжджове тісто, а різні модифікації з’явились шляхом проб і помилок. Пончики смажимо у фритюрі самі. Можна сказати, ми самі створили рецепт. Близько місяця ми готували різні варіанти. Зараз працюємо над вдосконаленням. Тобто це ще не остаточний рецепт. З часом, можливо, вийде ідеальний пончик.
Які смаки пропонуєте черкасцям?
Поки що ми робимо тістечка з вісьмома смаками: полуниця, банан, яблуко, апельсин, шоколад, молоко, кокос і смородина. Розширювати асортимент, звісно, плануємо. В планах запроваджувати спеціальні святкові пропозиції, наприклад, різдвяні й великодні донатси.
Були сумніви, чи варто розпочинати бізнес у сьогоднішніх кризових умовах?
Це маленький бізнес, інвестиції поки що теж мінімальні. Початкові капіталовкладення – це виготовлення дерев’яного стелажа для донатсів, паперові пакети, плакати, фірмові штампи і, звичайно ж, закупка інгредієнтів. Хочемо у найближчі п’ять років створити мережу кафе. А зараз хоча б один заклад відкрити. Потрібно мріяти глобально (посміхається). Ми – амбіційні.
Донатси – це американські пончики, які готують у фритюрі. Історія донатсів сягає початку XIX століття. Цей пончик став культовим у американській культурі і є своєрідним символом поп-арту.
Дарина Дячок