Здорові стопи - Що таке дистрофія нігтя

Що таке дистрофія нігтя


  • Дата: 1 листопада 2019, 13:15

Дистрофія нігтя, або оніходистрофія, є патологічним процесом. Під час нього відбувається деформація нігтя, змінюється його колір, структура, форма. Причиною цього стає неправильний догляд за нігтьовою пластиною і погане харчування тканин клітин.

Через оніходістрофію можуть утворюватися численні зміни.

Симптоматика

Часто симптоми даної патології дуже нагадують грибок. Нігті відокремлюються від м'якої тканини, при цьому змінюється їх колір і твердість. Вони починають кришитися. Такі симптоми можна сплутати з грибком і лікуватися самостійно. Але в цьому випадку людина може лише нашкодити собі. У разі оніходістрофії ніготь видає роботу організму, а також сигналізує, що він не отримує достатньої кількості вітамінів і мінералів.

Тільки в лабораторних умовах можна перевірити, чи є грибок. Якщо ви виявили таку проблему, бажано пройти посів нігтя. У цьому випадку лаборант візьме уражену ділянку і проведе аналіз.

Буває і таке, що аналіз не може розпізнати грибок. У такому випадку вам допоможе хороший фахівець-подолог, який може візуально визначити, якого характеру поразки на нігті.

Якщо у вас визначили грибок, можете вважати, що вам пощастило. Він лікується простіше і швидше. Але оніходистрофія вимагає іншого лікування, оскільки її суть у порушенні клітинного харчування нігтя. Хвороба зустрічається часто і вимагає зусиль для позбавлення від неї.

Особливості протікання оніходістрофії

У процесі хвороби нігті починають деформуватися і відділятися з боків. Також можливе відділення в передній частині. Виходять невеликі ніші, де буде залишатися відокремлюване.

Патологія проявляється по-різному. Так, в деяких випадках ніготь стає тонким, а в інших, навпаки, буде ущільнюватися. Колір пластини набуває від сіруватого до жовтого відтінку. Поразка зачіпає ложі і також валики.

Найчастіше ця хвороба розвивається на ногах, провиною чому служить травматична форма. Плоскостопість, неправильне взуття, зайва вага можуть травмувати ніготь.

Коли ви визначили найменші ознаки захворювання, не зволікайте з візитом до фахівця. Лікування дуже ретельне і клопітке, а повернути нігтям красивого вигляду можна тільки після досить великого часу.

Особливості лікування нігтьової пластини

Через те, що причин захворювання безліч, принцип лікування може бути різноманітним. Вважається, що оніходистрофія виникає і через ендокринні, нервові проблеми. Вона може стати наслідком порушення роботи шлунку і кишківника. Також впливає на її розвиток психосоматика.

Можливо, вам буде запропоновано ретельне дослідження організму, а також консультація профільних спеціалістів. Але ви також можете звернутися до фахівця подолога, який проводить грамотне лікування оніходістрофії. Але також знадобиться здати аналізи крові.

Важливо зберігати терпіння в процесі пошуку причини хвороби і її лікування. Адже часто доводиться витратити місяці або роки, щоб повернути своїм нігтикам відмінний вигляд.

Раніше терапія оніходістрофії полягала в повному видаленні нігтя. На жаль, проблема не вирішувалася, адже через травмування матриксної зони ніготь знову деформується.

Тому важливо розуміти, що лікування повинне бути комплексним, яке допоможе відновити мікроциркуляцію. Цілком можливо, що вам будуть призначені такі процедури, як масаж, і медикаменти, які захищають стінки судин. Важливі і ретельно підібрані вітаміни.

При наявності цієї хвороби в організм має надходити багато желатину. За допомогою даного засобу вийде виростити ніготь.

Щоб прийняті зовнішні ліки краще проходили в тканини, 1 раз на 3 тижні потрібно проходити медичний апаратний манікюр і педикюр. Це спеціальні очищувальні процедури, за допомогою яких видаляються травмовані частини нігтя. Як результат – йому простіше дихати, отримувати вітаміни, і піддаватися лікуванню.

Оскільки при оніходистрофії зачіпається і ложе нігтя, манікюр або педикюр дає доступ лікарських засобів і до нього. Але вам потрібно щодня накладати засоби, що сприяють поліпшенню кровообігу, а також наситять тканини вітамінами і мінералами. Динаміка одужання починає спостерігатися через 8-12 місяців після початку лікування. І навіть якщо нігті були зруйновані повністю, не потрібно зневірятися. Сучасні методи лікування і звернення до грамотного фахівця можуть вам допомогти.

Коментарі