Експеримент: життя без м'яса – чи все так складно, як здається?Коли спробував бути вегетаріанцем і вижив! |
3 лютого 201749568 |
Люди вирішують відмовитися від м'яса з різних причин. Найпоширеніші з них – гуманне ставлення до тварин, дієта, данина моді, експерименти в харчуванні та турбота про навколишнє середовище.
Сім місяців тому я вирішила провести експеримент і перестала їсти м'ясо. Сьогодні я розповім, що з цього вийшло.
Перше враження
Спочатку цей новий етап життя здається дуже незвичним. Раніше центром практично всіх моїх страв було м'ясо, а тепер мозку доводиться думати в іншому напрямку. На першому етапі ти переходиш на рибу і готуєш класичні страви, наприклад, овочеві салати, плов з грибами, лазанью з тунцем.
З часом розумієш, що постійно їсти рибу неможливо (хоча з м'ясом це чомусь виходило), а організму все ще потрібно отримувати білок. Ти читаєш статті про продукти з високим вмістом білка і твоїми найкращими друзями стають нут, різні сорти квасолі, сочевиця, тофу. Виявляється, вегетаріанське меню смачне, різноманітне і дуже корисне.
Самопочуття
Вегетаріанство не зробило мене слабшою, не викликало жодних проблем з імунітетом і здоров'ям. Очевидна перевага такого харчування – легкість після прийому їжі.
Після м'ясних страв багатьом людям хочеться спати, вони відчувають важкість у шлунку, з'являється бажання відпочити. Я відчувала, що моєму організму потрібні зусилля, щоб переварити з'їдене. Виключивши з раціону м'ясо, відчуваєш повний комфорт. Ти ситий, бадьорий і сповнений енергії.
Ціна питання
Частина м'ясоїдів вважає, що вегетаріанство спустошує бюджет, інші навпаки очікують, що зможуть добре заощадити. В моєму випадку відмова від м'яса особливо не позначилася на бюджеті. Наприклад, куряче філе і філе кальмара коштують однаково. За ціною одного кілограма докторської ковбаси можна купити два кілограми коропа, або тріски, або кілограм асорті з морепродуктів. Сир тофу коштує дешевше будь-якого м'яса. Кілограм балика в супермаркеті коштує стільки ж, скільки й кілограм свіжої річкової форелі, дорадо, а іноді й лосося.
Складнощі
Цікава закономірність: коли ти їси м'ясо, воно з часом набридає, і твоє меню здається одноманітним. Аналогічна ситуація трапляється, коли м'ясо їсти припиняєш.
Взимку на раціоні вегетаріанця істотно позначається відсутність свіжих овочів, починаєш відчувати себе гастровинахідником, якому потрібно з одних і тих же інгредієнтів готувати різні страви з різними смаками.
Харчування не вдома
Світові тренди підштовхують рестораторів ставитися до вегетаріанців так само уважно, як і до тих, хто їсть м'ясо. Якщо не брати до уваги самостійне приготування їжі, у черкаських кафе і ресторанах вегетаріанцю важкувато буде знайти щось дійсно цікаве.
На жаль, ресторани загального напряму вважають вегетаріанськими всі страви, які не містять м'яса. Але більшість людей іде в ресторан, щоб з'їсти щось смачне, особливе, не те, що звик готувати вдома. Водночас у Черкасах є доставка веганської їжі за доступними цінами, в асортименті роли з фалафелем і тофу, бургери і десерти.
Вегетаріанство – один зі світових гастрономічних трендів 2017 року. Тому кулінари будуть експериментувати з імітацією продуктів, замінюючи м'ясо альтернативними варіантами.
"Безм'ясний" експеримент довів – спробувати може кожен. А вже потім ухвалити рішення, ґрунтуючись на своїх враженнях.
Скуштувавши страву без м'яса, людина автоматично не стає вегетаріанцем, і це її абсолютно ні до чого не зобов'язує. Є навіть такий вид вегетаріанців – флекситаріанці – вони інколи вживають в їжу м'ясо тварин. Вегетаріанський раціон може бути не тільки різноманітним і смачним, але і доступним, тому складнощів у цьому питанні набагато менше, ніж здається на перший погляд.
Чи готові ви перестати їсти м'ясо? проголосувало 26 осіб |
Анастасія Корнієнко
Ахаххаха вегетереянство-це не вживати тваринну їжу.. Навіть молоко, сир, та все, що виготовлено з цих продуктів.!
Як можна бути внганом і їсти рибу? Це ти просто відмовився від м'яса...мені подобається0мені не подобається0Не согласна насчет того, что рестораторы все бросят и добавят в меню побольше веганских или вегетарианских блюд, я не заметила такой тенденции даже в США, а в Украине еще все более грустно. Было б супер, если бы для начала все заведения питания маркировали свои блюда, что б было понятно, где веганское, где вегетарианское, острое или без глютена. А то пишут - овощное рагу или овощной суп, а блюдо оказывается на курином бульоне. Или, по описанию в меню блюдо вегетарианское, а его приносят и оно с мясом (часто такое бывает с салатами, куда могут добавить бекон) или соусом с рыбы и мяса.
мені подобається0мені не подобається0Тренд на то и тренд)) кто хочет развиваться - следует тенденциям, принимая во внимание новые потребности потребителей. В Украине процент таких инициаторов, конечно, меньше, чем в других странах
мені подобається0мені не подобається0Даже в США не спешат вводить в меню вегетарианские блюда, хотя, тут % вегетарианцев и веганов побольше будет, а в Украине так люди бывает даже не знаю, что вегетарианцы едят, не то чем их кормить :)
Сколько раз предлагали взять рыбку или морепродукты :)мені подобається0мені не подобається0Дещо не вірно вживати слово - "вегетеріанство" і при цьому наводити ціни скільки коштує м'ясо відносно риби) Вегетеріанство - коли ти не їси ні риби (з морепродуктами) ні м'яса.
мені подобається2мені не подобається0Я погоджуюсь, якщо дотримуватись суворої термінології, то я - пескетаріанка
мені подобається1мені не подобається0а сейчас вы продолжает есть рыбу или полностью вегет-ский стиль?
Тест от Лиссамені подобається2мені не подобається0Рыбу ем и морепродукты - получается, в среднем, несколько раз в неделю. По сути, сейчас только мясо не ем и все его производные
мені подобається1мені не подобається0