Експеримент: життя без м'яса – чи все так складно, як здається?

Коли спробував бути вегетаріанцем і вижив!

3 лютого 201749568
'Експеримент: життя без м'яса – чи все так складно, як здається?'

Люди вирішують відмовитися від м'яса з різних причин. Найпоширеніші з них – гуманне ставлення до тварин, дієта, данина моді, експерименти в харчуванні та турбота про навколишнє середовище.

Сім місяців тому я вирішила провести експеримент і перестала їсти м'ясо. Сьогодні я розповім, що з цього вийшло.

Перше враження

Спочатку цей новий етап життя здається дуже незвичним. Раніше центром практично всіх моїх страв було м'ясо, а тепер мозку доводиться думати в іншому напрямку. На першому етапі ти переходиш на рибу і готуєш класичні страви, наприклад, овочеві салати, плов з грибами, лазанью з тунцем.

З часом розумієш, що постійно їсти рибу неможливо (хоча з м'ясом це чомусь виходило), а організму все ще потрібно отримувати білок. Ти читаєш статті про продукти з високим вмістом білка і твоїми найкращими друзями стають нут, різні сорти квасолі, сочевиця, тофу. Виявляється, вегетаріанське меню смачне, різноманітне і дуже корисне.

Життя без м'яса – чи все так складно, як кажуть?
Життя без м'яса – чи все так складно, як кажуть?

Самопочуття

Вегетаріанство не зробило мене слабшою, не викликало жодних проблем з імунітетом і здоров'ям. Очевидна перевага такого харчування – легкість після прийому їжі.

Після м'ясних страв багатьом людям хочеться спати, вони відчувають важкість у шлунку, з'являється бажання відпочити. Я відчувала, що моєму організму потрібні зусилля, щоб переварити з'їдене. Виключивши з раціону м'ясо, відчуваєш повний комфорт. Ти ситий, бадьорий і сповнений енергії.

Життя без м'яса – чи все так складно, як кажуть?
Життя без м'яса – чи все так складно, як кажуть?

Ціна питання

Частина м'ясоїдів вважає, що вегетаріанство спустошує бюджет, інші навпаки очікують, що зможуть добре заощадити. В моєму випадку відмова від м'яса особливо не позначилася на бюджеті. Наприклад, куряче філе і філе кальмара коштують однаково. За ціною одного кілограма докторської ковбаси можна купити два кілограми коропа, або тріски, або кілограм асорті з морепродуктів. Сир тофу коштує дешевше будь-якого м'яса. Кілограм балика в супермаркеті коштує стільки ж, скільки й кілограм свіжої річкової форелі, дорадо, а іноді й лосося.

Життя без м'яса – чи все так складно, як кажуть?
Життя без м'яса – чи все так складно, як кажуть?

Складнощі

Цікава закономірність: коли ти їси м'ясо, воно з часом набридає, і твоє меню здається одноманітним. Аналогічна ситуація трапляється, коли м'ясо їсти припиняєш.

Взимку на раціоні вегетаріанця істотно позначається відсутність свіжих овочів, починаєш відчувати себе гастровинахідником, якому потрібно з одних і тих же інгредієнтів готувати різні страви з різними смаками.

Життя без м'яса – чи все так складно, як кажуть?
Життя без м'яса – чи все так складно, як кажуть?

Харчування не вдома

Світові тренди підштовхують рестораторів ставитися до вегетаріанців так само уважно, як і до тих, хто їсть м'ясо. Якщо не брати до уваги самостійне приготування їжі, у черкаських кафе і ресторанах вегетаріанцю важкувато буде знайти щось дійсно цікаве.

На жаль, ресторани загального напряму вважають вегетаріанськими всі страви, які не містять м'яса. Але більшість людей іде в ресторан, щоб з'їсти щось смачне, особливе, не те, що звик готувати вдома. Водночас у Черкасах є доставка веганської їжі за доступними цінами, в асортименті роли з фалафелем і тофу, бургери і десерти.

Вегетаріанство – один зі світових гастрономічних трендів 2017 року. Тому кулінари будуть експериментувати з імітацією продуктів, замінюючи м'ясо альтернативними варіантами.

"Безм'ясний" експеримент довів – спробувати може кожен. А вже потім ухвалити рішення, ґрунтуючись на своїх враженнях.

Якщо ви все ж вирішили перейти на вегетаріанське меню свідомо і розумно, то перехідний період пройде легко. Найважливіше – стежити за рівнем білка, замінюючи тваринний білок рослинним. Чудово підійде нут, сочевиця, соя, квасоля, горіхи. Можна міксувати крупи і салати, бобові супи і тушковані овочі, а також знаходити інші корисні, збалансовані і цікаві поєднання продуктів. Всього, що є в рослинах і крупах, цілком достатньо для людини. Баланс дуже важливий. Треба зробити перехід на вегетаріанство поступовим, вживати під час перехідного періоду яєчний білок, рибу.

Жорстких протипоказань для виключення м'яса з раціону немає. Є окремі рекомендації для більш суворого контролю рівня білка і гемоглобіну для дітей, людей з хронічними захворюваннями, вагітних. Вживання м'яса, особливо неправильно термічно обробленого, може завдати більше шкоди, ніж відмова від нього.

Олена Семеніхіна
Олена Семеніхіна
кандидат біологічних наук, дієтолог, засновник компанії правильного харчування "FoodHacker"
 

Скуштувавши страву без м'яса, людина автоматично не стає вегетаріанцем, і це її абсолютно ні до чого не зобов'язує. Є навіть такий вид вегетаріанців – флекситаріанці – вони інколи вживають в їжу м'ясо тварин. Вегетаріанський раціон може бути не тільки різноманітним і смачним, але і доступним, тому складнощів у цьому питанні набагато менше, ніж здається на перший погляд.

Чи готові ви перестати їсти м'ясо?
проголосувало 26 осіб

Анастасія Корнієнко

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі
  • Фото

    Ахаххаха вегетереянство-це не вживати тваринну їжу.. Навіть молоко, сир, та все, що виготовлено з цих продуктів.!
    Як можна бути внганом і їсти рибу? Це ти просто відмовився від м'яса...

  • Фото

    Не согласна насчет того, что рестораторы все бросят и добавят в меню побольше веганских или вегетарианских блюд, я не заметила такой тенденции даже в США, а в Украине еще все более грустно. Было б супер, если бы для начала все заведения питания маркировали свои блюда, что б было понятно, где веганское, где вегетарианское, острое или без глютена. А то пишут - овощное рагу или овощной суп, а блюдо оказывается на курином бульоне. Или, по описанию в меню блюдо вегетарианское, а его приносят и оно с мясом (часто такое бывает с салатами, куда могут добавить бекон) или соусом с рыбы и мяса.

  • Фото

    Тренд на то и тренд)) кто хочет развиваться - следует тенденциям, принимая во внимание новые потребности потребителей. В Украине процент таких инициаторов, конечно, меньше, чем в других странах

  • Фото

    Даже в США не спешат вводить в меню вегетарианские блюда, хотя, тут % вегетарианцев и веганов побольше будет, а в Украине так люди бывает даже не знаю, что вегетарианцы едят, не то чем их кормить :)
    Сколько раз предлагали взять рыбку или морепродукты :)

  • Фото

    Дещо не вірно вживати слово - "вегетеріанство" і при цьому наводити ціни скільки коштує м'ясо відносно риби) Вегетеріанство - коли ти не їси ні риби (з морепродуктами) ні м'яса.

  • Фото

    Я погоджуюсь, якщо дотримуватись суворої термінології, то я - пескетаріанка

  • Фото

    а сейчас вы продолжает есть рыбу или полностью вегет-ский стиль?
    Тест от Лисса

  • Фото

    Рыбу ем и морепродукты - получается, в среднем, несколько раз в неделю. По сути, сейчас только мясо не ем и все его производные