Українські традиції святкування Старого Нового року

В ніч з 13 на 14 січня кожен може ще раз відзначити прихід нового року! Чому Старий Новий рік отримав таку назву? Коли з’явилася ця традиція? Які існують українські звичаї святкування Щедрого вечора? Розбираємося разом! 

12 січня 201626391
'Українські традиції святкування Старого Нового року'
Хоча Старий Новий рік не є державним святом і вихідним, більшість українців продовжує традицію святкування Щедрого вечора.

Походження свята

Це свято зародилося через зміну літочислення. Через розбіжності Юліанського та Григоріанського календарів ми зустрічаємо Новий рік двічі – за новим і старим стилем. Різниця між застарілим юліанським і нинішнім григоріанським календарями поступово зростає. І у далекому 2100-му році вона складе вже 14 днів. Таким чином, якщо традиція святкувати Старий Новий рік збережеться, наші нащадки відзначатимуть його в ніч з 14 на 15 січня.

Вечір напередодні Старого Нового року – щедрий. За християнським календарем, це день преподобної Маланії. Маланка-Вода приходить разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про майбутні урочистості та погостювати. Тому святкування Маланки (Щедрий вечір) переходить у святкування Старого Нового року (Свято Василя).

Що приготувати на Старий Новий рік?

У вечір на Маланки готують страви з птиці й риби, тому що "щастя може полетіти, а удача поплисти з дому". Новорічний стіл з 13 на 14 відрізняється від різдвяного розмаїттям страв. У цей день надають перевагу багатій жирній їжі:  свинині, вареникам, пирогам, ситним кашам, різноманітним ковбасам. Головною обрядовою стравою є щедра кутя, яка заправляється молоком або вершками. Звідси і повелася назва вечора – щедрий. Також на Маланку часто ліплять вареники з сюрпризами, які мають символічне значення. 

Після застілля, за традицією, треба йти в гості до рідних, друзів, близьких і далеких, просити вибачення, щоб Новий рік зустріти з чистими помислами.

Українські традиції святкування Старого Нового року
Українські традиції святкування Старого Нового року

Щедрий вечір – добрий вечір

Щедрування – старовинний народний звичай. Увечері, після заходу сонця, коли володарює всяка нечиста сила, щедрувальники обходять домівки, співаючи пісні, в яких славиться новий рік. Вони бажають здоров'я членам сім'ї та процвітання господарству, звучать побажання щастя, добра і благоденства в новому році. За це щедрувальники отримують винагороду від господарів.

На щедрівку також ходять групи хлопців. Це називається "водити Маланку". Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один із них зазвичай перевдягається в жіноче вбрання, його називають Маланкою. За давнім звичаєм, закінчивши ритуальний обхід, хлопці вранці йдуть на перехрестя спалювати "Діда" або "Дідуха" – снопи соломи, що стояли напоготові від Святого вечора до Нового року, потім стрибають через багаття. Це обряд очищення від спілкування з нечистою силою.

На світанку відбувається обряд посівання. Символічно він знаменує засівання хлібних полів і побажання господарям щедрого врожаю. Люди вірили, що якщо вранці в день Нового року першим в будинок зайде чоловік, це принесе щастя. Тому посівальниками були тільки хлопці та чоловіки.

Як відзначають Старий Новий рік в інших країнах?

Зустрічають Старий Новий рік і в деяких європейських країнах. У Греції в очікуванні цього свята діти залишають біля камінів свої черевики, щоб Святий Василь поклав у них подарунки. 

У Румунії Старий Новий рік зустрічають із сім'єю. Для святкового столу готують новорічні пироги з сюрпризами: фарфоровими фігурками, монетками, кільцями, гірким перцем. 

На північному сході Швейцарії відзначають свято Святого Сильвестра, який за легендою спіймав жахливого монстра. В цей вечір місцеві жителі вдягають маскарадні костюми, виходять на вулицю, щоб криком та галасом вигнати злих духів.

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі
  • Фото

    "Новогодние пироги с сюрпризами: фарфоровыми фигурками..." - капец! а как же зубы?! а вообще спасибо за статью! полезно!