Сучасна Сімейна Стоматологія - Які брекети краще обрати для лікування? (Огляд сучасних брекет-систем)

Які брекети краще обрати для лікування? (Огляд сучасних брекет-систем)


  • Дата: 17 січня 2018, 15:20

Рівні зуби – це не лише красиво, але й корисно для здоров’я. Неправильний прикус призводить до багатьох проблем: захворювань ясен, постійній появі карієсу, деформації обличчя та навіть хвороб кишківника. Найефективніше вирівняти зубки за допомогою брекетів.

Брекет-система – це незмінна дуга, на яку кріпляться скоби – брекети. Дуга тисне на брекети, виправляє неправильне положення зуба і повертає його на потрібне місце. Лікувати неправильний прикус за допомогою брекет-систем можна як дорослим, так і дітям. Дітям можна ставити брекети не раніше ніж з 12 років, інакше можна пошкодити незрілу емаль.

Показання до лікування брекетеми:

  • Патології прикусу: глибокий чи перехресний прикус, нерівний ряд зубів тощо.
  • Скупченість зубів.
  • Диспропорція щелеп.
  • Дістопія зубів. Це коли в зубному ряді декілька зубчиків викривлені, або мають неправильне положення.
  • Діастеми, які ще називають "щербинками". Це проміжки між зубами.

Види брекетів

На сьогодні існує велика кількість брекет-систем: на різний смак і гаманець. Лікар-ортодонт порадить вам саме ті брекети, які підійдуть вам якнайкраще, однак остаточний вибір завжди за вами. Ви самі обираєте з якого матеріалу будуть ваші брекети, та який вони матимуть вид згідно ваших уподобань та фінансів.

За способом кріплення дуг брекети поділяють на:

  • Лігатурні, в основі яких є лігатура – металева дуга, яка вставляється в замочки брекетів. Замочки прикріплені до зубів спеціальним клеєм.
  • Самолігуючі (безлігатурні), у пластину брекета вже вмонтовано кріплення, тому лігатури тут відсутні. Засувки на таких брекет-системах маленькі, тому ці ортодонтичні конструкції мають більш естетичний вид, аніж звичайні лігатурні.

За розміщенням на зубах:

  • Лінгвальні – це ті, які фіксують на внутрішню сторону зубів. Вони абсолютно непомітні для оточуючих.
  • Вестибулярні – фіксують на зовнішню поверхню зубів.

За типом матеріалу:

  • Металеві – найдешевша брекет-система, яка виготовлена з металу. Поверхня цих брекетів дуже гладенька, що пришвидшує процес переміщення зубів. Із цими брекетами не складно щоденно проводити гігієну ротової порожнини, вони надійні й найбільш ефективні. Однак на зубках вони дуже помітні.
  • Керамічні – виготовлені з високотехнологічного скла. Вони міцні й мають гарний естетичний вид. Колір брекетів подібний до кольору зубів, тому вони майже непомітні оточуючим. Ці брекети дуже зручні й не викликають ніякого дискомфорту в свого власника.
  • Сапфірові – виготовлені з монокристалів штучних сапфірів. Вони майже непомітні, мають гарну фіксацію та не змінюють колір. Пацієнт швидко звикає до сапфірових брекет-систем. Вони дуже зручні, досконалі, гарантують якісний результат лікування. 

Етапи лікування неправильного прикусу брекет-системами:

Неправильний прикус не можливо полікувати за одне чи декілька відвідувань стоматолога. Цей процес довготривалий, який має декілька етапів:

  1. Консультація та огляд у лікаря-ортодонта. Лікар визначає діагноз та разом із вами добирає необхідний для вас вид брекетів.
  2. Детальне обстеження, томографія, виготовлення зліпка та ортодонтичної конструкції.
  3. Фіксація брекетів на зуби.
  4. Етап лікування. Пацієнт має носити брекети в середньому два роки. Їх не можна знімати – ні під час їжі, ні під час догляду за ротовою порожниною чи сну. Щомісяця потрібно відвідувати свого лікаря, через кожні три місяці пацієнт має робити в стоматології професійну чистку зубів. Також протягом усього часу носіння брекетів їх власник має вдома ретельно проводити гігієну ротової порожнини: на чищення зубок потрібно виділяти трохи більше часу ніж звичайно. Також потрібно себе трохи обмежувати в їжі: не вживати холодних, гарячих, кислих, твердих та липких продуктів.
  5. Зняття брекетів. Процедура проходить абсолютно безболісно. Але важливо пам’ятати, що всі маніпуляції із брекет-системами має робити лише лікар! Ні в якому разі не можна самому там щось фіксувати, міняти чи знімати!
  6. Для закріплення досягнутого результату ще деякий час пацієнт має носити знімні капи або незнімні ретейнери. Це потрібно для того, аби зубки не повернулись у попереднє положення.

У "Сучасній Сімейній Стоматології" прикус лікують сучасними брекет-системами і апаратами. Вони високоякісні та акуратні – ви навіть не помітите як закінчите курс лікування. І потім ще довго будите усміхатись красивими і рівними зубками!

Інформацію взято з сайту: http://sss.ck.ua/

Коментарі