Сучасна Сімейна Стоматологія - Як боротися і неприємним запахом із рота?

Як боротися і неприємним запахом із рота?


  • Дата: 17 січня 2018, 12:35

Неприємний запах із рота – проблема, якої соромляться і про яку не говорять! Соромно спілкуватись із колегами, страшно заводити нові знайомства – це все про людей, які страждають на галітоз (саме так у медицині називають неприємний запах із рота). Чому він виникає та як із ним боротися – пропонуємо дізнатись.

Як перевірити чи й справді є запах із рота?

Наш організм пристосовується до всього і запахи – не виключення! Ми швидко принюхуємся до парфумів та інших запахів і більше їх не помічаємо. Свій власний запах із рота визначити проблематично, бо не можливо вдихати одночасно повітря носом і видихати ротом. Ось декілька способів, як можна дізнатись як пахне з вашого рота:

  • Запитайте про це в близької людини.
  • Візьміть чайну ложку, переверніть її і проведіть по ній язиком. На ложці залишиться слина і, можливо, білий наліт, які мають такий же запах, як і ваше дихання.
  • Лизніть своє зап'ястя та почекайте поки слина висохне. Запах, який ви вдихнете – буде ваш. Однак він буде значно слабіший, який є насправді, язик очищається слиною, яка має антибактеріальну дію.
  • Прикрийте долонею рот і ніс одночасно. Зробіть глибокий видих ротом, понюхайте.
  • Одягніть одноразову маску, запах, який ви відчуваєте під маскою – відчувають оточуючі.
  • Можна скористатись спеціальним приладом – індикатором свіжості. Він оцінить запах із вашого рота за 5-ти бальною шкалою.

Причини галітозу:

  1. Хвороби ротової порожнини: карієс, пульпіт, переодонтит, гінгівіт, стоматит.
  2. Неправильна і нерегулярна чистка зубів.
  3. Хвороби слизової та ЛОР-органів: гайморит, фарингіт, тонзилліт.
  4. Захворювання шлунково-кишкового тракту, легень, ендокринної системи.
  5. Паління.
  6. Cухість у роті або ксеростомія. Через це ми часто відчуємо неприємний запах із рота своїх близьких. Це відбувається тому, що люди дихають ротом, або через те, що вночі під час сну виділяється менша кількість слини – слизова рота пересихає і від того поганий запах.

А ви знали, що слина – це наш щоденний очисник! Із кожним ковтком вона вимиває безліч мікробів і залишків їжі. Якщо слини виділяється недостатньо, то порожнина рота погано очищається і там виникає прекрасне середовище для розмноження бактерій, що викликають неприємний запах.

Cухість у роті можуть викликати деякі медичні препарати. Також із віком слинні залози працюють гірше, тому в багатьох людей старшого віку може бути неприємний запах із рота.

Як позбутися поганого запаху?

  • Якщо ви переконались, що маєте неприємний запах із рота – зверніться до стоматолога! І нічого страшного в цьому немає – краще раз розповісти про свою проблему фахівцю і назавжди про неї забути, аніж комплексувати через це роками.
  • Полікуйте всі зубчики, видаліть ті зуби, які не піддаються лікуванню.
  • Вирішіть проблему із заниженим слиновиділенням. Пийте щодня не менше 2 літрів води. Якщо організму не вистачає води – він починає її економити – виділяє менше слини, яка має антибактеріальну дію.
  • Ретельно доглядайте за ротовою порожниною. Чистіть зуби і язик не менше двох разів на день, користуйтесь зубною ниткою і ополіскувачами.
  • Зробіть у стоматології професійну чистку зубів. За допомогою спеціального апарату лікар почистить вам не лише зуби, але й міжзубні проміжки, де постійно збирається багато мікробів і залишків їжі.
  • Правильно харчуйтесь! Не зловживайте продуктами, які містять багато швидких вуглеводів і є основною їжею бактерій і мікробів. Намагайтесь не перекушувати протягом дня, але якщо в цьому є необхідність – полоскайте рот водою, або скористайтесь жувальною гумкою.

Якщо запах з рота після огляду стоматолога і правильних гігієнічних процедур продовжує вас турбувати запишіться на огляд до ЛОР-лікаря. Якщо і цей лікар скаже, що ви "Здорові" – пройдіть обстеження в терапевта.

Із проблемами потрібно боротися, а не боятися їх! Ми бажаємо вам свіжого подиху і гарного настрою! Якщо у вас ще є питання, запишіться на консультацію до наших лікарів.

Інформацію взято з сайту: http://sss.ck.ua/

Коментарі