Сучасна Сімейна Стоматологія - Топ-5 цікавих фактів про зуби

Топ-5 цікавих фактів про зуби


  • Дата: 6 вересня 2017, 17:35

Зуби – орган людини, за допомогою якого ми подрібнюємо їжу та можемо розбірливо говорити, а наша ротова порожнина має естетичний вигляд. Ми також знаємо, що їх треба регулярно чистити, користуватися зубною ниткою та час від часу відвідувати стоматолога, аби вилікувати захворювання ротової порожнини чи запобігти їм. Пропонуємо дізнатися декілька дивовижних фактів про зуби, про які ви раніше не чули.

1. Найміцніші в нашому організмі

Оскільки зуби не здатні відновлюватися, не дивно, що вони утворені з найміцнішої тканини людського тіла. Головний секрет такої витривалості – емаль, яка за міцністю здатна конкурувати навіть з деякими видами сталі. Вчені так і не спромоглися винайти речовину, що мала б такі ж неймовірні властивості: у той час як штучні коронки здатні прослугувати лише 15 років експлуатації, "справжні" зуби за належного догляду витримають і всі 60!

2. Сховище кальцію

Із дитинства ми чули про користь кальцію для кісток, та мало хто знає, що 99% цієї речовини знаходиться саме у зубах. Через це, наприклад, іноді псуються зуби у вагітних жінок, оскільки плід "забирає" ці запаси задля формування власних кісток.

3. Голлівудська усмішка – ознака здоров’я зубів?

У суспільстві давно устаткувався стереотип, що ідеальна емаль має бути білосніжного кольору. Із цим твердженням можуть посперечатися німецькі вчені, які довели – зуби кожної людини мають свій унікальний здоровий відтінок. Більше того, колір емалі кожного настільки ж неповторний, як і відтінок шкіри чи відбитки пальців. Тож, якщо ви не один із рідкісних людей, що можуть похизуватися білосніжною від природи емаллю, то це ще не привід перейматися чи засмучуватися.

4. Із зубами від народження

Іноді немовлята з самого початку життя мають молочні зуби. Вони зазвичай знаходяться на нижній щелепі і мають дуже слабкі корені. Подібний випадок є скоріше унікальним ніж звичним, а такі зуби зазвичай видаляють, аби запобігти пошкодженню грудей матері під час годування дитини. До речі, історики приписують вроджену "зубастість" багатьом відомим персонам, зокрема Наполеону та Гаю Юлію Цезарю.

5. Чистити зуби – худнути

Японські вчені довели, що люди, які звикли тричі на день чистити зуби набагато рідше страждають від ожиріння. Натомість, схильні до набирання зайвої ваги вважають справжнім подвигом взятися один раз на день за щітку та пасту. Такі висновки науковці зробили після опитування 14 000 громадян Японії, тож, хто знає, можливо догляд за ротовою порожниною стане новим трендом серед тих, хто скидує вагу?

Коментарі