Сучасна Сімейна Стоматологія - 'Ортодонт може зробити вашу посмішку реально красивою', –Тамара Ахрамчук

"Ортодонт може зробити вашу посмішку реально красивою", –Тамара Ахрамчук


  • Дата: 6 квітня 2017, 16:35

"Ортодонт любить людей і робить їх щасливими", – Тамара Ахрамчук 

Тамара Ахрамчук – лікар-ортодонт I –ї  кваліфікаційноі категоріі із 11-річним досвідом роботи. Щодня до неї звертаються десятки людей, які хочуть мати бездоганну усмішку. Ми поспілкувались із нею, щоб дізнатись про роботу ортодонта та послуги, які вона надає.

Тамаро Вячеславівно, чому ви обрали "ортодонтію", а не якийсь інший напрям у стоматології?

Ортодонтія – це дисципліна, яка потребує найменшого втручання зі сторони лікаря. Вона найменш безболісна, але дає великий естетичний результат. Ортодонт може зробити із зубок щось нереально красиве, навіть якщо результат буде видно через роки.

Чим займається ортодонт?

Ортодонт дуже любить людей і робить усе, щоб життя його пацієнтів стало кращим. Із найменшого віку дитини, ми спостерігаємо як розвивається зубо-щелепна система. На жаль, зараз у 90% дітей – патологія прикусу. Це пов’язано з тим, що люди перейшли на більш м’яку їжу, і не навантажують зубо-щелепну систему на стільки, щоб зубки прорізались правильно. Найчастіша патологія – звуження щелеп. Це відбувається тому, що дітки їдять пюрешки, кашки, різні молочні суміші, тоді як раніше вони жували моркву, яблука й бублики.

Із якими проблемами до вас найчастіше звертаються пацієнти?

Без сумніву, найчастіше – це профілактичні звернення. Мами хочуть дізнатися чи все в дитини нормально з зубчиками, чи правильно розвивається зубо-щелепна система, чи потрібно дитині лікування. І це дуже правильно, що батьки приводять своїх діток на профілактичний огляд. Вчасна діагностика не лише виявить проблеми, але прискорить і полегшить процес вирівнювання зубів дитини, якщо це необідно.

На другому місці – це лікування патології прикусу, особливо в дорослих пацієнтів. Зараз усі хочуть мати голлівудську усмішку, і для того, щоб її отримати ортодонтія має всі сучасні технології.

Інколи приходять дівчата, яким брекети взагалі не потрібні, але вони кажуть: "У трьох моїх подруг є, і я собі хочу".

Які засоби ви використовуєте для вирівнювання зубів?

Для лікування пацієнтів ми використовуємо ортодонтичні трейнери, еластопозиціонери, прозорі капи, різноманітні види брекет-систем. Існують брекети, які фіксують із внутрішньої сторони зубів, і вони абсолютно непомітні іншим – це лінгвальні брекети. Також є системи, які фіксують на зовнішню поверхню зубів – вестибулярні брекети.

Вестибулярні брекети можуть бути лігатурними і самолігуючими. Лігатурні брекети фіксують дугу за допомогою додаткових елементів, а самолігуючі, на зразок телефону-слайдеру, зачіпаються в самій системі брекетів, і там вже непотрібно ніяких інших засобів. Із ними потрібно значно рідше відвідувати ортодонта, а також вони значно м’якші і комфортніші в дії.

Людина сама обирає вид брекетів чи ви їй щось конкретно рекомендуєте?

Ми рекомендуємо залежно від патології – cистему лігатурних або самолігуючих брекетів. Повторюсь, що самолігуючі – більш новітні, значно комфортніші і ефективніші, але й по коштах набагато дорожчі.

Залежно від того, які ми порекомендували брекети, людина сама обирає естетику. Зараз багато уваги спрямовано на те, щоб ортодонтичне лікування було непомітним. Це можуть бути прозорі капи або взагалі непомітні лінгвальні брекети. Є брекети, які фіксують із зовнішньої сторони, але вони теж непомітні, бо виготовлені під колір емалі – це керамічні або сапфірові брекети. Наскільки важлива для людини естетика – вона обирає сама: чи вона хоче протягом двох років посміхатися металевими зубками, чи хоче носити білі або прозорі, чи взагалі непомітні брекети.

Чи є якісь мінуси від користування брекетами?

Найбільший мінус – це те, що потрібно відвідувати ортодонта раз на місяць, хоч ми й стараємось, щоб ці прийоми були позитивними. 
-- Також потрібно дуже гарно чистити зуби, і витрачати на це значно більше часу. Для чистки зубів із брекетами не потрібно виділяти півдня, або брати відпустку на два роки, але мінімум 10 хв. щодня треба присвятити. Брекети фіксують на спеціальний фтормісний матеріал, який виділяє фтор. Тобто місце, де були брекети – ніколи не буде уражене карієсом. А от місця, де пацієнти не дочищають зубки (навколо брекетів, а найчастіше – під дугою), можуть бути уражені карієсом. Своїм пацієнтам ми рекомендуємо спеціальну ортодонтичну чистку раз на два-три місяці. Лікар допомагає чистити зуби в тих місцях, що є недоступними для самостійної чистки.

Чи є люди, яким протипоказані брекети?

Алергічні реакції можуть бути протипоказанням до брекетів. Але сучасні брекети виготовляють зі спеціальних гіпоалергенних складів, у яких є титан, який взагалі вважають безалергенним матеріалом. Навіть дуги брекетів роблять гіпоалергенними, тому що 0,1 % людей мають алергію на ці матеріали. Однак таких пацієнтів ми ще не зустрічали в своїй практиці.

Чи можна ставити брекети одразу на дві щелепи?

Можна, але краще не треба. Лікар, який свого часу мене вчив ортодонтії, поділився життєвим досвідом. Він вирішив, що хоче бути ортодонтом і захотів спробувати, як це ходити в брекетах. Лікар попросив свого друга зафіксувати йому брекети одразу на дві щелепи! І після цього він говорив усім: "Ніколи нікому ні за яких обставинах не фіксувати брекети на дві щелепи!". Це неймовірно боляче. Одна справа, коли людина може адаптуватися до однієї щелепи: жує на одну щелепу, передає їжу з однієї сторони на іншу. Або відсторонює щоки і слизову від того, щоб їх не травмувати. І зовсім інша справа, коли в усьому роті з’явилось щось нове, яке, на жаль, до 10 днів може царапати й травмувати слизову. Щоб такого не було, зубки краще вирівнювати поступово, і це значно функціональніше в плані фізіології. Тому спочатку ми фіксуємо верхню щелепу, робимо її ширшою, і після цього лише фіксуємо брекети на нижню щелепу, щоб підтягнути її під верхню, уже красиву й рівну.

Обов’язково ставити брекети на нижню щелепу, якщо під час усмішки її не видно?

Ми рекомендуємо в 100% випадках вирівнювати і нижню щелепу, бо є пацієнти, які хочуть тільки верх, бо на низ у них немає грошей. Але це неправильно. Верхні та нижні зуби постійно контактують між собою, і якщо після лікування правильне співвідношення зубів порушиться, то страждає не тільки естетика, але й жувальна функція.

Відчуває людина біль чи дискофорт під час носіння брекетів?

Це все залежить від больового порогу конкретної людини. Є пацієнти, яким узагалі не боляче, а деякі, щойно переступлять поріг кабінету, вже кричать: "Ой рятуйте! У мене все болить!" Переважно нетерпимі до болю чоловіки – не знаю із чим це пов’язано. Але навітьякщо пацієнт відчуває незначний біль під час фіксації брекет-системи, то днів через десять усе точно минає.

 

Інформація взята з сайту http://sss.ck.ua/

Коментарі