Сучасна Сімейна Стоматологія - Чи безпечні зубні пасти зі фтором?

Чи безпечні зубні пасти зі фтором?


  • Дата: 25 жовтня 2017, 16:45

Все частіше можна почути твердження, що фтор, який міститься у зубних пастах руйнує наші зуби та знищує організм із середини. Звісно, цей хімічний елемент у чистому вигляді – отрута. Але для очищення ротової порожнини використовують його безпечні сполуки – фториди. Ми запитали в лікаря "Сучасної Сімейної Стоматології" Юлії Кучинської чи й справді фтор є настільки шкідливим і чи варто взагалі користуватись пастами, у яких є ця сполука.

Для чого потрібні пасти зі фтором?

Перш за все, сполуки цього елемента є настільки поширеними у засобах для очищення ротової порожнини, оскільки мають важливі корисні властивості. Під дією фторидів не тільки відновлюється емаль, а й знижується чутливість зубів. Більше того, ця речовина не тільки знищує шкідливі бактерії, а й попереджає появу карієса. Фтор ремінералізує пошкоджені ділянки зуба, тож розповсюджена хвороба просто "помирає у зародку".

Чим корисний фтор для людського організму?

Насправді, те, що фтор у будь-якій концентрації та при будь-яких умовах є отрутою – звичайний міф, як і небезпека вживання продуктів із ГМО. Навпаки, нестача цього елемента у організмі людини призводить до різноманітних хвороб. 2-3 мг фтору є необхідною щоденною дозою, оскільки речовина не лише бере участь у формуванні зубної емалі та кісткоутворенні, а й стимулює кровотворну систему та імунітет. Елемент фтору є у складі риби (особливо тріски і сома), яблук, горіхів, печінки і особливо у воді. А, як відомо, ці продукти є корисними та необхідними для нормального функціонування організму людини.

Чи варто боятись фторвмісних зубних паст?

Справжньою проблемою є промисловий фтор, який виготовляють без дотримання необхідних технічних норм. Мова йде про потрапляння в організм надзвичайно великих доз речовини протягом довгого періоду часу (10-15 років). Чи не єдиною проблемою від використання фторовмісних паст у побуті є поява ендонемічного флюорозу. Цей дефект є косметичним і його можна легко впізнати за специфічними білими плямами на зубах, які часто плутають із карієсом. Цю проблему достатньо легко вирішити, звернувшись до стоматолога та припинивши використання фторвмісних очисників ротової порожнини.

Кому протипоказані пасти зі фтором?

Лабораторні досліди довели, що використання зубних паст, які містять у собі фториди олова (оптимальна кількість – 1450 ppm) абсолютно безпечна, за умови, що концентрація речовини не надмірна, а сам елемент стабілізований необхідними добавками. Та слід пам’ятати, що такі засоби для очищення зубів не рекомендовані дітям та людям, схильним до флюорозу. До того ж, перед початком їх використання краще проконсультуватися зі стоматологом.

Якщо у вас ще залишились запитання – пишіть нам онлайн, або телефонуйте за номерами, що подані на сайті. Наші спеціалісти з радістю нададуть вам фахову консультацію.

Інформація взята з сайту http://sss.ck.ua/

Коментарі