У черкаському ресторані пройшло свято молодого вина "Божоле нуво"

Французькі традиції в черкаському виконанні.

14 листопада 20161810
'У черкаському ресторані пройшло свято молодого вина 'Божоле нуво''

Свято молодого вина "Божоле нуво" відзначили в ресторані "Manhattah" 12 листопада. Вечір пройшов у форматі дегустації вина і страви від шеф-кухаря.

У третій четвер листопада у Франції можна почути фразу "Beaujolais nouveau est arrive" – "Божоле прибуло". В цей день французи відкривають молоде червоне вино з не терпким фруктовим букетом – божоле. Свято молодого вина, або "винний новий рік", супроводжується веселими гуляннями. Опівночі люди виходять на вулиці з факелами, котять бочки з вином на центральні площі, відкривають молодий напій і починають святкувати.

Завдяки веселій атмосфері і маркетинговим старанням свято молодого вина тепер відзначають у багатьох ресторанах світу. У Черкасах залучати публіку до французьких традицій взявся ресторан "Manhattah". Гості вечора змогли продегустувати молоде французьке вино, спробувати делікатесне блюдо від шеф-кухаря ресторану Юрія Шрамченко і насолодитися приємною музикою.

Сьогодні до вина ми подаємо ресторанний варіант страви пастрамі. Це м'ясний делікатес, який відкрила світу Америка. Для приготування беремо м'ясну частина яловичої грудинки, яка проходить 3 етапи обробки. Перший – маринування з використанням солі, цукру, меду, коріандру, копченої паприки, часнику, імбиру. В маринаді м'ясо проводить від 5 до 6 діб, після чого його повторно натирають спеціями. Далі ми в ресторані "Manhattah" готуємо м'ясо за технологією сю-від – у вакуумній упаковці за температури 60 градусів протягом 16 годин. Потім м'ясо знову натирається спеціями і коптиться ще 4 години. Пастрамі зазвичай подають у сендвічах, на житній чи пшеничній чіабаті з часниково-майонезним соусом. У нас сьогодні дегустаційна подача, тому ми використали соус барбекю.
Юрій Шрамченко
Юрій Шрамченко
бренд-шеф ресторану "Manhattan"
 

  • Фото 1 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 2 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 3 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 4 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 5 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 6 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 7 - Фото – Ігор Петров

"Божоле прибуло"!

Головний напій вечора, звичайно ж, молоде французьке вино. "Божоле нуво" зберігається недовго, його відкривають через 6 тижнів після збору врожаю, а вживають максимум до березня наступного року.

Божоле нуво (з фр. "beaujolais nouveau" – нове божоле) – молоде французьке вино з сорту гаме. За французькими законами, такий напій офіційно презентують у третій четвер листопада. Подають вино охолодженим до 13 °С.
  • Фото 1 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 2 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 3 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 4 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 5 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 6 - Фото – Ігор Петров
  • Фото 7 - Фото – Ігор Петров

Божоле – це перше вино врожаю, воно досить просте за смаком, але в ньому є французький дух, вираження емоцій людей, які збирали і робили цей напій. Через свою молодість вино виходить досить яскравим. Його потрібно пити великими ковтками, божоле не розраховане на те, щоб сидіти і медитативно розкривати смак, розкладати його по нотах і чекати розвитку. Це вино однієї події, одного ковтка! Найкраще поєднується з м'ясною нарізкою і сирами. Але з сиром потрібно бути акуратним, оскільки під це вино підійдуть далеко не всі сорти. Воно має фруктовий букет без танінів, тому з напоєм гармоніюють камамбер і легкі козячі сири. З м'яса підійде легка дичина і будь-які м'ясні нарізки.

Олександр Паливода
Олександр Паливода
сомельє
 

Доки шеф-кухар Юрій Шрамченко "чаклував" над закускою, сомельє Олександр Паливода розповів багато цікавих фактів, як правильно обирати і пити вино. Найважливіша в таких заходах частина – дегустація страви від шеф-кухаря і вин – зацікавила гостей, адже свято божоле для більшості черкащан в новинку. Французи придумали чудовий привід, щоб зібратися веселою компанією, насолодитися молодим вином і смачною їжею. Ну і яке ж свято без подарунка? Гості, які розбираються у винах, змогли взяти участь у конкурсі і виграти вино божоле "Doudet Naudin" від ресторану "Manhattah".

Всі фото з події можна переглянути тут. 

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі