У черкаському ресторані пройшло свято молодого вина "Божоле нуво"Французькі традиції в черкаському виконанні. |
14 листопада 201618430 |
Свято молодого вина "Божоле нуво" відзначили в ресторані "Manhattah" 12 листопада. Вечір пройшов у форматі дегустації вина і страви від шеф-кухаря.
У третій четвер листопада у Франції можна почути фразу "Beaujolais nouveau est arrive" – "Божоле прибуло". В цей день французи відкривають молоде червоне вино з не терпким фруктовим букетом – божоле. Свято молодого вина, або "винний новий рік", супроводжується веселими гуляннями. Опівночі люди виходять на вулиці з факелами, котять бочки з вином на центральні площі, відкривають молодий напій і починають святкувати.
Завдяки веселій атмосфері і маркетинговим старанням свято молодого вина тепер відзначають у багатьох ресторанах світу. У Черкасах залучати публіку до французьких традицій взявся ресторан "Manhattah". Гості вечора змогли продегустувати молоде французьке вино, спробувати делікатесне блюдо від шеф-кухаря ресторану Юрія Шрамченко і насолодитися приємною музикою.
"Божоле прибуло"!
Головний напій вечора, звичайно ж, молоде французьке вино. "Божоле нуво" зберігається недовго, його відкривають через 6 тижнів після збору врожаю, а вживають максимум до березня наступного року.
Божоле – це перше вино врожаю, воно досить просте за смаком, але в ньому є французький дух, вираження емоцій людей, які збирали і робили цей напій. Через свою молодість вино виходить досить яскравим. Його потрібно пити великими ковтками, божоле не розраховане на те, щоб сидіти і медитативно розкривати смак, розкладати його по нотах і чекати розвитку. Це вино однієї події, одного ковтка! Найкраще поєднується з м'ясною нарізкою і сирами. Але з сиром потрібно бути акуратним, оскільки під це вино підійдуть далеко не всі сорти. Воно має фруктовий букет без танінів, тому з напоєм гармоніюють камамбер і легкі козячі сири. З м'яса підійде легка дичина і будь-які м'ясні нарізки.
Доки шеф-кухар Юрій Шрамченко "чаклував" над закускою, сомельє Олександр Паливода розповів багато цікавих фактів, як правильно обирати і пити вино. Найважливіша в таких заходах частина – дегустація страви від шеф-кухаря і вин – зацікавила гостей, адже свято божоле для більшості черкащан в новинку. Французи придумали чудовий привід, щоб зібратися веселою компанією, насолодитися молодим вином і смачною їжею. Ну і яке ж свято без подарунка? Гості, які розбираються у винах, змогли взяти участь у конкурсі і виграти вино божоле "Doudet Naudin" від ресторану "Manhattah".
Всі фото з події можна переглянути тут.