Варка чаю
- Дата: Архів19 лютого 2017, 13:00 - 17:00
- Де: Чайний Дім "Тін Лун", вул. Рози Люксембург, 58
- Деталі: за посиланням
- Ціна50 грн
Варіння чаю на відкритому вогні – один з традиційних способів заварювання чаю, описаний в Чайному каноні Лу Юя (точніше в перекладі Чайного канону Б. Виногородского).
Справа в тому, що в часи Лу Юя (8 століття) чайного посуду в сучасному його вигляді ще не існувало, і чай не заварювали, а швидше варили. При цьому опис цього процесу Лу Юй надав не дуже докладний, як будь-досить древній китайський канон – Чайний канон дуже лаконічний і дає широкий простір для різночитань і трактувань.
Очевидно, що в часи Лу Юя – варка чаю була не стільки церемонією, скільки нагальною необхідністю, так як добувати окріп для чаю так чи інакше потрібно було на відкритому вогні.
Любителі східного погляду на світ і езотерики також з легкістю можуть розгледіти в варінні чаю взаємодія 5 елементів картини світу очима китайців: грунт – безпосередньо чай, як продукт землеробства; дерево – дрова, на яких розводили багаття (вибору дров Лу Юй, до речі присвятив окремий пасаж); вогонь – тут все зрозуміло; вода – теж все ясно; метал – посуд, в якій готувався чай.