Я у мами поліглот: у Черкасах навчають англійської з 2-х років

Чим раніше почати, тим кращий результат.
15 січня 20196350
'Я у мами поліглот: у Черкасах навчають англійської з 2-х років'

Якщо дитина почне вивчати іноземну мову з 2-х років, в дорослому віці зможе говорити без акценту. У Черкасах англійську для дітей з 2-х років викладають на курсах “Лінгвакон”. Чому це працює і як навчаються такі крихітки, ми дізналися у кандидата педагогічних наук і засновника “Лінгвакон”, Світлани Задворної. 

На урок разом з батьками

На перший погляд важко й уявити, як можуть навчатися малюки у 2 роки, адже в такому віці вони й рідною мовою ще не добре говорять. Але вони чудово засвоюють нову інформацію і можуть відтворювати її, вказуючи на предмети. Щоб діти почувалися спокійно і комфортно, на уроці з 2-річними малюками присутній один із батьків. З 3-х років діти можуть залишатися на занятті без батьків. 

У “Лінгваконі” розробили цікаву авторську програму з оригінальними іграми та завданнями. Уроки проходять в ігровій формі з постійною зміною діяльності, адже малюки непосидючі, і саме так можна втримати їхню увагу. Щоб пояснити нову інформацію, використовують жести і міміку, пісні, спеціальні картки та іграшки. Навчальний матеріал подають у формі презентації через проектор. 

Нова інформація підкріплюється цікавим мультиком чи піснями, які заохочують міркувати, говорити і рухатись. Це допомагає запам’ятовувати і мотивує дітлахів учитися. Викладач наводить прості приклади, пов’язані з життям дитини – this is an apple. It is red. І це вже маленькі конструкції речення, які дитині не складно засвоїти.

Запорука успіху – повторення. Одразу після уроку дитина пам’ятає 90% нової інформації, на наступний день – 50%, якщо не повторювати матеріал, до наступного заняття залишиться лише 20%.

Почали ходити на заняття у “Лінгвакон”, коли сину ще й двох не виповнилось, уже понад рік відвідуємо курси. Одразу сподобався підхід до дітей вчителя, вона уміє зацікавити. За 30 хвилин уроку дитина навчається новому і не перевтомлюються.

Для мене головний позитивний знак у навчанні – зранку в день занять син нетерпляче підганяє: мамо, ходімо! Зараз у його розмові дуже багато англійських слів, у бабусі він просить не виноград, а grapes. Більшість іменників називає саме з англійської, наприклад, назви предметів одягу. Насправді ці слова для дитини часто простіші за українські. Спілкуванню з однолітками це не заважає, думаю, скоро словниковий запас обох мов у дитини зрівняється.

Наталія Мельник
Наталія Мельник
мама учня курсів англійської мови “Лінгвакон”
 

Малюки можуть говорити без акценту

Навіть якщо 2-річна дитина не може вимовляти слова чи прості речення, з часом вона їх відтворить правильно і без акценту. На думку багатьох вчених, серед яких Марія Монтессорі, найефективніше вивчати іноземні мови саме з 2-річного віку. У період 2-3-х років діти легко розрізняють і відтворюють звуки різних мов. Тому у “Лінгваконі” приділяють увагу фонетиці та побудові речення, адже якщо “проґавити” цей період, вивчати мову буде складніше й уникнути помилок навряд чи вдасться. 

Я у мами поліглот: у Черкасах навчають англійської з 2-х років
Я у мами поліглот: у Черкасах навчають англійської з 2-х років

Навчання у такому ранньому віці ефективне й тому, що діти не мають психологічних бар’єрів. Малюки безпосередні і не бояться вимовити слово з помилкою. Пріоритетне значення у вивченні іноземної мови має вимова і порядок слів у реченні. Адже слова можна вчити у будь-якому віці, але без знання про будову речення заговорити складно. І щоб правильно читати слова, необхідно починати навчання зі звуків.

Аудиторії у нас облаштовані з урахуванням віку учнів та обладнані проекторами, комп’ютерами тощо. У кожній групі навчається не більше ніж 8 учнів, у групі 2-річних дітей – не більше ніж 5. Урок у групі малюків триває 30 хвилин 1 раз на тиждень, а з 4-х років – 60 хвилин. Ілюстровані робочі зошити ми розробили самостійно, учні користуються ними безкоштовно. Після занять батьки отримують посилання на відео для опрацювання навчального матеріалу вдома. Діти, які почали навчатися з 2-х років, мають кращі результати у подальшому навчанні за тих, які прийшли до нас у старших класах. 

Навчання на курсах “Лінгвакон” базується на трьох етапах. На першому етапі основна увага приділяється фонетиці та граматиці, 2-річні діти починають навчання саме з цього. Старші учні на другому етапі вивчають лексику за словниками-тезаурусами, в яких слова згруповані за певною темою, наприклад, подорожі. На третьому етапі працюємо з текстами складних рівнів, наприклад, “Наука і техніка”. Для створення навчальних матеріалів ми використовуємо автентичні тексти, аудіо- і відеоматеріали. 

Світлана Задворна
Світлана Задворна
засновник курсів англійської мови “Лінгвакон”

4 поради від вчителя батькам, як допомогти дитині з англійською:

  • не перевантажуйте дитину – краще займатися небагато, але регулярно;
  • приділяйте хоча б 15-20 хвилин щодня для перегляду англомовних мультфільмів, і дитина мимовільно вивчатиме мову;
  • довіртеся спеціалістам. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях, краще не допомагайте дитині. Легше вивчити правильно, ніж перевчити вивчене з помилкою; 
  • керуйтеся двома принципами, якщо добре володієте іноземною і бажаєте навчати дитину самостійно: 1) одна ситуація – одна мова, наприклад, під час ігор розмовляйте тільки іноземною. 2) одна людина – одна мова, наприклад, мама говорить українською, а тато – іноземною.

 

Вивчити та вільно спілкуватися іноземною мовою легше, якщо почати заняття якомога раніше. Щоб дізнатися, чи сподобається вашій малечі заняття, ви можете відвідати безкоштовне пробне заняття в “Лінгвакон”.

Таїсія Поєдинок

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Партнерська публікація
Коментарі