Нейроклініка доктора Григоряна (Консиліум) - Хто такі психолог, психотерапевт, психіатр? Чим вони займаються?

Хто такі психолог, психотерапевт, психіатр? Чим вони займаються?


  • Дата: 18 грудня 2015, 14:45

У даній статті розповідається про відмінності між психологом, психотерапевтом та психіатром. Прочитавши статтю, Ви зможете розібратися у відмінностях цих професій, і зрозуміти, чим займаються різні фахівці в області психічного здоров'я.

Для початку давайте розберемося, що таке норма в психічному здоров'ї.

Норма залежить від статі, віку, соціального статусу, місця проживання.

Наприклад, розлади пам'яті у літніх людей є нормальним процесом старіння, але не властиві молодим людям.

Психологічна норма – це стан повної адаптації до навколишнього середовища та його змін. Зрив адаптації є стресом і може призвести до розладів.

Гарне психічне здоров'я – це більше, ніж просто відсутність психічного розладу, і включає в себе:

  • почуття самодостатності, самоповаги та самооцінки;
  • здатність довіряти іншим;
  • здатність формувати дружбу, прихильність, любов;
  • здатність до формування стійких емоційних зв'язків;
  • здатність відчувати глибокі емоції;
  • здатність прощати інших і себе;
  • здатність до самоперевірки та зауваження змін;
  • здатність до навчання виходячи з досвіду;
  • здатність переносити невизначеність і робити ризики;
  • здатність до мрійливості і фантазування.

Акцентуація – це варіант психічної норми, коли у людини загострюються певні риси характеру, але вона адаптована у своєму оточенні і це не приносить незручностей їй та оточуючим.

Прикордонний розлад – це стан, коли з'являються деякі симптоми психічних розладів: (головний біль, розлади сну, підвищена стомлюваність, дратівливість, запальність, тривога, часта зміна настрою, і т. д.)

Допомога словом

Психолог- це спеціаліст з вищою освітою по спеціальності практична психологія, допомагає краще розібратися в собі, своїх думках, почуттях, зрозуміти чого хочеш насправді, чому вчинив так, а не інакше. Метою роботи психолога є допомога у формуванні таких життєвих якостей, які дозволяють краще адаптуватися до мінливих життєвих умов, поліпшити взаємини з іншими людьми.

Лікування словом

Психотерапія – це лікувальний вплив на психіку з метою позбавлення від психічних проблем. Психотерапевти бувають різні. Є психологи, які пройшли додаткове поглиблене навчання методикам психотерапії, і є лікарі, які пройшли спеціалізацію з психотерапії.

Психологи-психотерапевти зазвичай мають тривалий період супервізії у більш досвідченого психотерапевта. Даний фахівець спирається більше на гуманітарні науки (філософія, антропологія).

Лікарі-психотерапевти спираються більше на біологію (анатомія, фізіологія), мають досвід роботи в лікарні, право призначати лікування і можуть краще відрізнити тілесне захворювання, яке маскується під психічний розлад.

Наприклад, легка депресія може бути обумовлена дефіцитом вітамінів групи В, а тривога є проявом захворювання щитовидної залози.

Ліки

Наші думки, емоції обумовлюються різними хімічними речовинами в мозку. Спрощено це виглядає так. Серотонін відповідає за настрій, дофамін за вчинки, мелатонін за сон. Іноді щось іде не так. Тут на допомогу приходять ліки, які відновлюють втрачений баланс. Ліки може призначити тільки лікар. Лікар-психіатр – це такий же лікар, як хірург або невропатолог, але зі спеціалізацією в області психіатрії. У своїй роботі використовує переважно ліки і психотерапевтичний вплив.

Психіатрія буває велика і мала. Велика психіатрія сконцентрована у нас в Черкаській обласній психіатричній лікарні в м. Сміла. Там лікують важкі, хронічні розлади психіки. Мала психіатрія займається лікуванням неврозів та прикордонних розладів. Лікування можна отримувати як вдома так і амбулаторно. Неврози – це збірна назва розладів, які виникають внаслідок психотравми або сильного стресу і проявляються зниженим настроєм, тривогою, нав'язливими думками, чи страхами. Також невроз може перейти на рівень тіла і проявлятися панічними атаками, вегето-судинною або нейроциркуляторною дистонією, розладами шлунково-кишкового тракту.

Таким чином, ви вже здогадалися, що всі ці фахівці розташовані по мірі погіршення психічного стану. Якщо провести аналогію психічної проблеми з порізаним пальцем, то для того що б зробити перев'язку, потрібно йти до медсестри або фельдшера (психолог). Якщо поріз глибокий – до терапевта (в нашому випадку психотерапевта). Ну а якщо рана сильно кровоточить – тоді до хірурга (психіатра).

Григорян Аркадій Володимирович,

Лікар-психіатр,

Медичний центр "Консиліум"

Коментарі