Рак молочної залози: хто в групі ризику?

Щорічно в Черкаській області більше ніж у 400 жінок діагностують рак молочних залоз. Що потрібно знати про захворювання, щоб вчасно зреагувати.

8 червня49920
'Рак молочної залози: хто в групі ризику?'

Рак молочної залози – найпоширеніше захворювання з пухлинних процесів у жінок у всьому світі. За останні 10 років випадки захворювання на рак грудей в Україні зросли в 2 рази. Кожні півгодини в нашій країні виявляють новий випадок цієї хвороби.

Ми дізналися у Володимира Кушніра, хірурга-онколога медичного центру "Авіцена", чим небезпечна мастопатія, як самостійно проводити огляд грудей, і в яких випадках потрібно обов'язково звернутися до лікаря.

Володимир Кушнір
Володимир Кушнір

Які фактори провокують захворювання молочних залоз?

Здоров'я молочних залоз безпосередньо залежить від ендокринної системи, стану здоров'я жіночих статевих органів, печінки і щитоподібної залози. Зміни стану цих органів можуть призвести до захворювань молочних залоз. Запалення яєчників може стати причиною появи новоутворення в залозах. Також у групі ризику жінки, родички яких хворіли на рак грудей.

Онкологічні захворювання провокують постійні стреси, екологічна ситуація, зайва вага, травми грудей і нездоровий спосіб життя. Також причиною появи пухлини може стати відсутність дітей, короткий період лактації або повна її відсутність після пологів, нерегулярне статеве життя і аборти.

У будь-якому разі пам'ятайте – чим раніше виявлено новоутворення в залозах, тим більше шансів не дати йому перетворитися в рак.

З 25 випадків мастопатії виявляють одне онкологічне захворювання

Хвороби молочної залози можуть бути доброякісними та злоякісними. До доброякісних захворювань належить мастопатія. Мастопатія може мати дифузну і вузлову форму. Дифузна форма є у 80% жінок і з'являється через гінекологічні захворювання, екологічні фактори, стреси, захворювання щитоподібної залози та печінки, часті аборти, неправильне харчування. Цю форму хвороби повинен контролювати і коригувати лікар.

Рак молочної залози: хто в групі ризику?
Рак молочної залози: хто в групі ризику?

Вузлова форма мастопатії – це кісти, ліпоми, вузловий фіброматоз, фіброаденоми. Кісти треба видаляти. Якщо раніше це робили тільки оперативним шляхом, то зараз їх видаляють шприцом. Ліпоми (жировики) найчастіше передаються генетично, їх повинен постійно контролювати мамолог. Такі утворення можуть стати злоякісними після травм. І фіброаденоми, і вузловий фіброматоз у 15% випадків може стати злоякісним, тому його треба оперувати.

Злоякісні форми захворювань – це рак молочної залози, саркома. Такі хвороби лікують в онкодиспансері оперативним шляхом, хіміо- або променевою терапією.

На 25 випадків мастопатії припадає один рак молочної залози. Щорічно в Черкаській області 400-450 жінок стають на облік в онкологічний диспансер з діагнозом рак молочних залоз.

8 з 10 випадків можна виявити під час самостійного огляду

Кожна жінка повинна раз на місяць в один і той же час (5-15 день після менструації) проводити самообстеження грудей перед дзеркалом. Спочатку потрібно перевірити форму грудей, подивитися, як змінюється конфігурація молочних залоз з піднятими руками вгору і з боків. Потім натиснути на соски і подивитися, чи є виділення. Якщо раніше виділень не було, потрібно звернутися до лікаря, особливо якщо рідина має червоний або коричневий відтінок.

Другий етап огляду потрібно проводити в душі. Намиленими руками потрібно ретельно пропальпувати кожну ділянку грудей. Дотримуючись такої методики, пропустити або не помітити нові утворення практично неможливо. Насторожити повинні ущільнення будь-якого розміру і хворобливі відчуття.

За статистикою, 8 з 10 жінок самостійно виявляють пухлину, але найчастіше на другій стадії захворювання.

Рак молочної залози: хто в групі ризику?
Рак молочної залози: хто в групі ризику?

Після 40 років проходити мамографію потрібно кожні два роки

Для виявлення новоутворень на ранніх стадіях використовують мамограф. Цей рентгенівський апарат може виявити пухлину розміром 0,5 см, тобто на першій стадії захворювання. 

Жінки після 40 років повинні проходити мамографію раз на два роки, після 50 років – щорічно. До 40 років процедуру не рекомендують, тому що організм готовий до вагітності та лактації. До 35 років мамографію призначають, якщо на огляді або УЗД виявили пухлину, і є підозра, що вона злоякісна. Також можуть призначати УЗД, яке визначає точне розташування утворення. Процедуру не можна робити вагітним і мамам в період лактації.

Перед мамографією не потрібно використовувати будь-який крем і дезодорант, тому що це вплине на результати знімків. Під час обстеження мамографом груди затискають двома пластинами і роблять по два рентгенівських знімки кожної залози в декількох положеннях. Відчуття під час процедури можуть бути неприємними, але вони безболісні. Випромінювання від апарату незначне і не шкодить здоров'ю.

7 причин негайно звернутися до мамолога

– у грудях з'явилося нове ущільнення;
– зміна форми або кольору сосків, виділення темної рідини;
– помітне збільшення однієї молочної залози або зміна форми;
– травма грудей;
– сильні болі в грудях у період ПМС;
– у кровних родичів був рак молочної залози;
– підвищена кількість естрогену і гінекологічні захворювання, пов'язані з надлишком цього гормону.

Профілактика раку – це постійний нагляд у лікаря, здоровий спосіб життя та лікування супутніх патологій. Своєчасне звернення до лікаря за наявності скарг або виявленні якихось проблем – запорука ранньої діагностики раку та збільшення шансів на швидке одужання.

Маргарита Годуліна

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі