Рак шийки матки – “німий” вбивця: що потрібно знати жінці

Як уберегтися від онкозахворювання?
12 лютого 201973440
'Рак шийки матки – “німий” вбивця: що потрібно знати жінці'

Серед усіх онкозахворювань у жінок рак шийки матки займає друге місце за поширеністю та третє за рівнем смертності. Щодня від цього захворювання в Україні помирає 6 жінок та близько 140-160 жінкам протягом року ставлять цей діагноз у Черкаській області. Статистика вражає, тож, що потрібно знати жінці, щоб попередити появу пухлини або ж вчасно виявити захворювання і зберегти життя? З’ясувати це нам допомогла Ольга Палійчук, кандидат медичних наук, лікар гінеколог-онколог, завідувач обласного профілактично-лікувального консультативного скринінгового центру “Здоров’я жінки” Черкаського обласного онкодиспансеру, директор медичного центру “Андромеда+”.

Головна причина виникнення раку шийки матки – вірус папіломи людини

Рак шийки матки у 92-96% випадків спричинений вірусом папіломи людини – таку статистику наводить Всесвітня організація охорони здоров'я. Вірус папіломи людини (ВПЛ) – внутрішньоклітинний паразит, який живе завдяки ресурсам ДНК людини. У нормальному стані в кожній клітині людського організму щоденно працює один із протоонкогенів р53. Проте, коли в клітину епітелію шийки матки потрапляє вірус папіломи, він блокує білки, які використовує наш протоонкоген для знищення клітин з патологічними властивостями. Тому коли є вірус папіломи, на фоні ослабленого імунітету, гормональних змін чи хронічних запальних процесів в організмі можуть відбутися зміни. Почнеться безконтрольне ділення клітин з передпухлинними властивостями. Вони передають ці властивості сусіднім і починає утворюватися злоякісна пухлина. Якщо людина інфікована на ВІЛ або з інших причин має тривалу імунодепресію, цей процес прискорюється.

Вірус папіломи людини передається через шкірні покриви та слизові оболонки, тому під час статевих стосунків презерватив цілком не убезпечить від інфікування. Захистити себе можна повністю лише зробивши профілактичне щеплення. У Європі це обов’язково, наприклад, у Великобританії його роблять усім дівчаткам з 9-річного віку. В Україні щеплення від вірусу папіломи не обов’язкове, а лише рекомендоване. У Черкасах діє програма, для якої виділили кошти на вакцини іноземного виробництва. Якщо вас зацікавило щеплення, звертайтеся до свого лікаря-гінеколога за консультацією та проходьте медичне обстеження.

Симптоми та захворювання виникають здебільшого не на першій стадії

Небезпека раку шийки матки у тому, що на початкових стадіях хвороба часто розвивається безсимптомно. Тобто, жінка може почуватися здоровою і вести звичний спосіб життя, не підозрюючи про хворобу. Тривожним сигналом можуть бути такі перші симптоми: кров’яні виділення після статевого контакту, біль у спині та області таза, підвищена стомлюваність.
 
Найчастіше захворювання на рак шийки матки діагностують у період 32-35 та 60-65 років. Факторами ризику є хронічні запальні процеси та гормональні порушення, тому важливо здійснювати вчасно УЗД не тільки органів малого тазу, а й щитовидної залози. У групі ризику також знаходяться вагітні жінки, що інфіковані вірусом папіломи людини, адже імунітет під час вагітності послаблюється. Тому лікарі радять робити профілактику у вигляді щеплення від вірусу папіломи та постійного контролю за станом здоров’я. Також, щоб убезпечити себе від онкології, медики радять заздалегідь планувати вагітність та не відкладати її на довгий час. 

Роль спадкового фактору більше стосується до ризику виникнення раку молочної залози та яєчників, ніж до появи раку шийки матки. Мутації генів можуть передаватися у спадок, однак після Чорнобильської катастрофи регулярно фіксують появу мутацій вперше в сім’ї навіть у людей молодого віку. Якщо у вашій родині хворіли на рак, медики рекомендують провести дослідження сироватки крові на мутації в генах, щоб ретельніше тримати ситуацію під контролем. Це допоможе попередити виникення раку навіть при несприятливому родинному прогнозі.

Огляд на гінекологічному кріслі та лабораторні аналізи, зокрема цитологічне дослідження мазка з шийки матки, розширена кольпоскопія і за необхідності біопсія, допоможуть вчасно виявити передпухлинні зміни та порушення. Після такого сучасного гінекологічного жіночого сheck-up необхідно лікувати всі виявлені патологічні стани, щоб не погіршити ситуацію. Потрібно також регулярно робити УЗД молочної та щитовидної залози, адже порушення в роботі цих органів може спровокувати виникнення раку шийки матки. Після 40 років раз на 1-2 роки необхідно робити мамографію. Подібні обстеження та аналізи можуть призначити як акушер-гінеколог, сімейний лікар, терапевт, так і онколог. Щоб убезпечити себе заздалегідь від раку шийки матки, робіть щеплення від високоонкогенних типів вірусу папіломи людини, також дбайте про захист свого статевого життя і використовуйте бар’єрні методи контрацепції.
 
Жінки часто заклопотані й не приділяють собі достатньої уваги, тож уся родина має піклуватися про їхнє здоров’я. Можна знайти варіант огляду у лікаря в державних лікарнях. Якщо завжди бракує часу через роботу, запишіться на зручний час в приватний медичний заклад.
Ольга Палійчук
Ольга Палійчук
лікар гінеколог-онколог
 

У скринінгових центрах тестують на передракові патології, лікування яких може убезпечити жінку від онкозахворювання. На Черкащині скринінгові центри є в Умані, Звенигородці, Золотоноші й Смілі, також в обласному онкодиспансері. Для огляду в скринінговому центрі потрібне направлення від лікаря-гінеколога, сімейного лікаря або ж можете звернутися туди самостійно.

У 70-80% випадках організм людини здатний самостійно побороти вірус папіломи людини

Вірус папіломи людини не завжди викликає онкологічне захворювання. Якщо немає хронічного запалення або ж дефектів епітелія шийки матки, з імовірністю 70-80% організм людини самостійно подолає вірус. Якщо лікар виявив порушення, наприклад, ерозії, кісти чи рубці, то спочатку він проводить лікування цих патологій. Тоді високий шанс самоочищення організму, коли вірус папіломи був не більше ніж 12-24 місяців. Проте, більш тривале перебування його в епітелії шийки матки призводить до появи передпухлинних змін (дисплазії).

Високий відсоток смертності від раку шийки матки тому, що жінки часто не проходять вчасно медогляд і хворобу діагностують уже в занедбаній формі. Завдяки регулярному обстеженню можна діагностувати проблему не на етапі раку, а в передраковому стані. Чим раніше діагностувати захворювання, тим легше його вилікувати. На пізніх стадіях можуть видаляти репродуктивні органи жінки та лімфовузли, залучати променеву та хіміотерапію. Однак на початкових стадіях пухлину шийки матки можна видалити зі збереженням усіх органів і тоді після лікування жінка може стати мамою.

Кращий спосіб убезпечити себе – своєчасний огляд у лікаря

На відміну від Європи, в Україні проводиться планово лише цитологічне дослідження на рак шийки матки, а тест на вірус папіломи законодавчо не запрограмовано. Тому звертайтеся за власною ініціативою в медичні заклади і дізнайтеся про свій статус наявності вірусу папіломи людини. Спеціалісти рекомендують пройти ці дослідження, щоб вчасно дізнатися, чи перебуваєте ви в групі ризику. Профілактичні огляди проводяться не для того, щоб виявити хворобу, а щоб пересвідчитися, що ви здорові.
 
Подбати про своє здоров’я та записатися на прийом до лікаря акушер-гінеколога чи онкогінеколога ви можете на базі №2 медичного центру “Андромеда+”. Контакти центру: (0472) 32-80-45, (067) 472-47-73.

Таїсія Поєдинок

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Партнерська публікація
Коментарі