Здорові стопи - Що таке 'подологія' і хто такий 'подолог'

Що таке "подологія" і хто такий "подолог"


  • Дата: 15 жовтня 2019, 11:20

Здрастуйте, дорогі друзі.

Мені часто ставлять питання про те, чим я займаюсь і що таке подологія. Навіщо вона потрібна? Чим подолог допомагає людині і чому так важливо до нього звертатися?

У нашій країні ця професія набула популярності зовсім недавно. І якщо раніше люди з побоюванням відвідували подолога, то сьогодні стає все більше тих, хто піклується про своє здоров'я. І вже чимало професійних подологів надали допомогу людям, які її потребували.

Сьогодні я розповім, що таке подологія і чим займаються люди, пов'язані з цією професією.

Подологія (Подіатрія) – це розділ медицини, а саме дерматології, що займається лікуванням захворювань шкіри стоп, нігтів, гіперфункції потових залоз.

Подолог є професійним фахівцем, який займається лікуванням і профілактикою цих захворювань.

Дуже часто, маючи проблемні стопи або нігті, люди по своєму незнанню звертаються до хірурга або звичайного майстру манікюру, намагаючись замаскувати проблему. Звичайно, я не відмовляю від допомоги хірургів або інших лікарів, бо бувають ситуації, коли їх втручання необхідно. В окремих випадках я сама направляю до дерматолога, хірурга, ендокринолога або іншого фахівця.

Але саме знання подолога допомагають визначити ту чи іншу проблему зі шкірою стопи або нігтями після огляду, а потім вибрати ефективні методи для її розв'язання. Наш організм одне ціле і потрібно розуміти, що проблеми з шкірою не виникають просто від того, що це руки або ноги. Тіло – як єдина сонячна система, в якій усе взаємопов'язано. І буває, що стан стоп або нігтів вказує на погану роботу організму, ендокринної системи та багато інших порушень.

Так чим же займається подолог?

Це фахівець у сфері лікування та профілактики деформацій стопи, захворювань нігтів та інших захворювань, які відбиваються на стопі.

Проблеми зі шкірою на стопі, врослі нігті, грибкові захворювання, тріщини, сухі п'яти, запалення близьконігтьових валиків – всім цим займається подолог. Він також встановлює скоби при наявності проблеми вростання нігтів, виготовляє індивідуальні ортези, проводить тейпування у разі деформації стоп і болю.

У завдання подолога входить огляд і діагностика стопи, а також підбір та проведення індивідуального лікування. В окремих випадках, після діагностики захворювання, я направляю пацієнта до інших лікарів для підбору суміжного та ефективного лікування.

Фахівець у сфері подології займається медичним доглядом за стопою, повертає їй красивий і доглянутий вигляд. Він проводить грамотне лікування проблемних стоп, а після цього вживає всіх заходів профілактики для того, щоб усунути чинники, за яких могла б повернутися хвороба. Також він консультує щодо правильного вибору методів гігієни, засобів домашнього догляду та взуття. Обов'язково стежте за своїми ногами і ніжками дітей, особливо в період їх активного росту. При появі будь-яких проблем краще вчасно звернутися до подолога, щоб усунути дефект або захворювання. Тоді стопа і нігті будуть здоровими і доглянутими.


Автор статті:

Олена Шибанова

  • Член асоціації подологів України;
  • Подолог-спеціаліст;
  • Керівник навчально-подологічного центру "Здорові стопи";
  • Досвід роботи – 20 років.
Коментарі