Стоматологія Соболевського - Імплантація зубів в питаннях і відповідях. Тим, хто ще не визначився присвячується... Частина 2

Імплантація зубів в питаннях і відповідях. Тим, хто ще не визначився присвячується... Частина 2


  • Дата: 15 лютого 2017, 11:50

Продовжуємо розбирати найбільш часті питання від тих пацієнтів, які ще тільки збираються вдатися до імплантації зубів. Відповіді на перші 5 питань Ви можете подивитися в першій частині. Тепер наступна аналогічна порція.

6. Які протипоказання для імплантації існують?

З кожним роком коло факторів, які змусять навіть досвідченого імплантолога відмовитися від проведення імплантації, звужується. Те, що кілька років тому вважалося серйозною проблемою, сьогодні не є такою. Тому зараз ми все більше говоримо не про протипоказання, а тільки про фактори ризику. І, треба сказати, тут у лікарів не завжди думки сходяться.

Високий ризик проблем при установці імплантатів (тобто у цих випадках не рекомендується вдаватися до імплантації), якщо у пацієнта є:

- Виражена серцева недостатність

- Порушення згортання крові

- СНІД

- Активна стадія раку

- Захворювання імунної системи

- Діти молодше 16-18 років

- Вагітні жінки

- Активні запальні процеси в кістки в зоні установки імпланта

Істотний ризик (т.обто потрібно попереднє лікування або інші підготовчі заходи, а також висока настороженість) також є у випадках:

- Анемія

- Серцеві проблеми (ішемічна хвороба, стенокардія)

- Цукровий діабет

- Годуючі матері

- Злісне куріння (за деякими дослідженнями куріння знижує ймовірність інтеграції імпланта на 10%, і є протипоказанням для процедур кісткової і ясенної пластики)

- Наркоманія та алкоголізм

- Ревматичний поліартрит

- Запальні процеси в порожнині рота

Всі ці ситуації можна описати коротко: "хочеться і колеться"...

Тобто. робити імплантацію в принципі можна, але обережно і з деякими застереженнями в гарантійних зобов'язаннях.

7. Наскільки болюча сама постановка імпланта? І як проходить післяопераційний період? Потрібно брати лікарняний?

Операція по установці одного імпланта в звичайному випадку триває близько 20-30 хв. Вона проводиться під місцевою анестезією і абсолютно безболісна. Що стосується післяопераційного періоду, то він також протікає досить спокійно. Зазвичай лікар призначає болезаспокійливий препарат відразу після установки імпланта, при цьому на наступний день у них вже, як правило, немає ніякої необхідності. Деякі хірурги також люблять "підстраховуватися", призначаючи курс антибіотиків незадовго до операції, і відповідно, пацієнт закінчує прийом через кілька днів після операції. Насправді, у звичайних випадках немає ніякої необхідності в такій "підтримці". Взагалі встановлення імпланта відбувається дуже малотравматично, рана ушивається, тому вже на наступний день Ви напевно зможете абсолютно спокійно вести звичний спосіб життя. Переважна більшість пацієнтів, які пройшли нескладну установку 1-2 імплантів відзначають, що переноситься ця маніпуляція навіть легше, ніж видалення зуба (особливо якщо мова про видалення зуба мудрості). Тому лікарняний брати не потрібно. В деяких рідкісних випадках може з'явитися набряк в місці установки імпланта, синяк, незначна болючість. Ці реакції все ж індивідуальні.

Інша картина може бути, якщо планується широке втручання, коли установка імплантів поєднується з видаленням зубів, кістковою пластикою, коли за один раз встановлюються велика кількість імплантів відразу в декількох сегментах щелеп. Тут і час операції може збільшитися до декількох годин, і вона буде проводитися під загальною анестезією або медикаментозним сном, і післяопераційний період буде протікати трохи менш комфортно. Однак, як правило, будь-який дискомфорт проходить через 3-5 днів після процедури.

При звичайній стандартній установці 1-2 імплантів вже на наступний день Ви зможете вести звичний для Вас спосіб життя...

8. Скільки коштує установка імпланта?

Вартість імплантологічного лікування залишається досить високою. Тим не менше, воно набирає масовість, оскільки вигоди у порівнянні з класичними методами протезування переважують серйозність фінансових витрат. Тим більше, завдяки розвитку цієї галузі і появи бюджетних систем, вартість лікування за допомогою імплантації наближається до вартості традиційних методик. Крім того, варто зазначити, що відмова від імплантації на користь більш простих варіантів (наприклад, мостоподібних протезів) з фінансових міркувань рідко себе виправдовує в майбутньому. Обточування все нових зубів під коронки, їх перевантаження, неминуче веде до їх прискореної втрати. А значить і до нових витрат на закриття ще великих дефектів через кілька років. У результаті сумарні витрати на протезування стають навіть більше, ніж якщо відразу вирішувати проблему відсутніх зубів за допомогою імплантів.

На сьогоднішній день в СПб проста установка імпланта з другої категорії (принцип поділу різних імплантів за ціновими категоріями ливыться у Частині 1) не може коштувати менше 10-12 тис. руб., з першої – не менше 20 тис. руб. Звичайно, можна зустріти різні рекламні акції. Але, якщо повертатися до пункту 5 нашого FAQ, то можу констатувати, що хороші лікарі практично ніколи не працюють по акціях. І потрібно бути дуже акуратним, вибираючи клініку, яка вабить до себе цінами значно нижче ринку.

9. Потрібні якісь спеціальні аналізи перед установкою імпланта?

На це питання відповідь досить легкий. У всіх звичайних випадках – ні. Ви ж не здаєте купу аналізів, перш ніж видалити зуб?.. А ми вже з'ясували трохи вище, що ця процедура, буває, проходить навіть травматичніше стандартної імплантації. Якщо ж у пацієнта є якісь серйозні загальні захворювання, непростий загальний стан (наприклад, у зв'язку з літнім віком), планується великий обсяг втручання (встановлення великої кількості імплантів одночасно), якщо планується загальна анестезія (наркоз або медикаментозний сон), то в таких випадках лікар індивідуально може запросити якісь аналізи, які допоможуть прийняти рішення про ступінь ризику проведення імплантаційних процедур.

У деяких клініках перед імплантацією до цього вимагають здати таку саму кількість аналізів, як при медкомісії перед польотом у космос. Найчастіше це зайва перестраховка, в гіршому випадку – підживлення дружніх лабораторій. Особливо довгий список можуть запропонувати у великих медичних центрах, де стоматологія лише частина великого грошового конвеєра... Так що якщо перед операцією Вас просять зробити все, аж до аналізу калу на "яйцеглист", варто подумати про довіру такій мед.установі.

10. Що краще: імплант або міст?

Це найбільш часте порівняння, яке роблять пацієнти при прийнятті рішення. Досить поширена ситуація, коли втрачено 1-2 зуба, при цьому ще залишаються зуби-опори для мостоподібного протеза. Що ж вибрати? Давайте просто сухо пройдемося по мінусах обох варіантів.

Недоліки мостовидного протеза:

1. Перевантаження опорних зубів, так як вони починають працювати за себе і "за того хлопця", тобто,на знос. А це призведе до значного скорочення терміну їх служби. Необхідність обточування зубів (часто абсолютно здорових) під коронки. Якщо сповідувати принцип "не нашкодь", то міст – це поганий вихід, бо одне лікуємо – інше калічимо. В ідеалі заповнювати зуби краще так, щоб рука стоматолога не чіпала нічого зайвого. Навіть "золота" рука. Що вже говорити про ті ручки, які ростуть у деяких нижче спини.

2. Спад кісткової тканини в місці видаленого зуба. Так вже закладено природою – все непрацююче стариться. З кісткою відбувається те ж саме. Навантаження на неї висить у повітрі зубом не передається, і вона атрофується. А значить, потім вдатися до імплантації буде ще складніше. В області передніх зубів при відкритій посмішці, до того ж, виходить непривабливий естетичний дефект десни, який не так легко потім виправити.

3. Ускладнена гігієна. Зуби в протезі, спаяні єдиним блоком, заважають гігієнічним заходам. З-за цього може з'явитися неприємний запах з рота, запалитися десна під коронками.

Мінуси імплантації:

1. Більш висока ціна.

2. Більш тривалі терміни лікування.

Це, мабуть, все. Є поодинокі винятки, коли маленький місток може виявитися більш раціональним рішенням, ніж встановлення імпланта, особливо коли воно пов'язане з підготовчою кістковою пластикою. Але це все ж виключення.

На цьому з блоком питань для невизначених ми закінчимо, хоча в подальшому при появі нових я буду робити апдейти.

Інформацію взято з сайту: http://sobolevskyy.com/

Коментарі
  • Фото

    Доброго дня, хочу запитати чи потребує імплантація першого правого верхнього зуба загальну анестезію?