Стоматологія Соболевського - Імплантація зубів в питаннях і відповідях. Тим, хто ще не визначився присвячується... Частина 1

Імплантація зубів в питаннях і відповідях. Тим, хто ще не визначився присвячується... Частина 1


  • Дата: 15 лютого 2017, 11:25

Зубна імплантація завойовує все більшу популярність серед технологій відновлення відсутніх зубів. Тим не менш, у свідомості багатьох пацієнтів ця процедура залишається чимось незрозумілим і загрозливим. Дійсно, мало хто спокійно може сприйняти необхідність вкручування якогось шурупа в голову. До того ж у Вашому оточенні завжди знайдуться "знавці"-доброзичливці, які з розумним виглядом пояснять, що "ці залізяки часто не приживаються"...

Досі ще навколо імплантації зубів багато домислів і міфів, які стоматологам доводиться розвінчувати. Причому не тільки для своїх пацієнтів, але і для деяких своїх м'яко кажучи "мегаконсервативних" колег.

Отже, почнемо... Оскільки ця тема досить обширна, я буду писати про неї окремими блоками. В першому я зібрав найбільш часті загальні питання про імплантацію зубів, які виникають, як правило, ще на етапі прийняття рішення ставити імплант взагалі, якщо ставити, то який, в якого лікаря і т. д. Тобто, ця інформація стане Вам у пригоді ще до того, як Ви "ввяжетесь в бійку"...

1. Що таке імплант і чим він відрізняється від штифта?

Імплант – це титановий "шуруп", який встановлюється хірургом прямо в кісткову тканину щелепи замість повністю відсутнього зуба. По своїй суті це штучний зубний корінь. Ставиться він як опора для штучної коронки, яку буде робити трохи пізніше протезист. Штифт (будь-якої конструкції) встановлюється в рідний корінь зуба... тоді, коли зуб, наприклад, зламався, але його корінь все ж ще може бути використаний.

Нижче на картинці представлена коронка на імпланти. Тут добре видно, що імплант – це титановий аналог кореня природних зубів, і він впроваджується ЗАМІСТЬ кореня.

Так що імплант – це не штифт, хоча багато пацієнтів ці поняття плутають.

2. Чув, що імпланти часто не приживаються, вірогідність успіху 50/50. Чи так це?

Це, напевно, найбільш часта помилка серед пацієнтів. Цими ж міркуваннями оперують недобросовісні лікарі, які не володіють даною методикою і намагаються умовити пацієнта зробити те, що вони вміють (мости, знімні протези). Насправді ж дентальна імплантація вже стала безпечною і добре прогнозованою маніпуляцією. Проблема "приживеться-не приживеться" і "що робити, щоб імплант прижився" вже не обговорюється в середовищі досвідчених лікарів стоматологічних конгресах, симпозіумах і інших професійних "тусовках". Успіх цієї маніпуляції в руках хорошого хірурга оцінюється приблизно 95-98%. Це досить високий показник для медицини. Він помітно вище, наприклад, ймовірності успішного переліковування каналів при наявності яких-небудь додаткових проблем (зламаних в каналі інструментів, перфорацій, великих кіст і гранульом на коренях) навіть руками добре оснащеного досвідченого ендодонтиста. Звичайно, існують свої протипоказання для імплантації, але останнім часом їх перелік значно звужується.

Вже давно не варто ходити до ворожки, щоб дізнатися приживеться Ваш "шурупчик"...

3. Яка гарантія існує на імпланти?

Про гарантії в медицині взагалі можна говорити досить умовно. Хіба лікар може дати гарантію на Ваше здоров'я? Тому до цього питання можна підходити не з медичних позицій, а лише з юридично-комерційних. І вирішується це питання в кожній клініці по-різному. Десь у разі невдачі Вам запропонують перевстановити імплант повторно взагалі без всяких доплат, десь Ви оплатите повторне втручання без урахування вартості імпланта, десь – всю фінансову відповідальність на Вас повісять. Це привід побільше розпитати лікаря і уважніше почитати договір на надання медичних послуг, а також інформовану згоду. Якщо Ви цих паперів не бачили до початку лікування, то після нього зможете розраховувати тільки на сумлінність клініки або конкретного доктора. Це не найгірший варіант, тільки якщо Ви впевнені на 100% в людині в білому халаті, в його професіоналізмі і порядності одночасно (не будемо кривити душею – не такий вже частий випадок у наш час). При цьому папірці і захищають аж ніяк не Вас, оскільки у них зазвичай все розписується так, як вигідно лікувальній установі, а не Вам. Це цілком зрозуміло. Та й при всіх касових чеках, договорах у разі виникнення проблем і відсутність взаєморозуміння з клінікою, потрібно пам'ятати про те, в якій країні ми живемо і які перспективи мають звернення в суди, якщо Ви не професійний юрист. Так що все ж потрібно постаратися не промахнутися з вибором лікаря... 10 разів подумайте, перш ніж сісти в крісло.

Що ще можна сказати про гарантії? Не варто вестися на деякі рекламні заманухи типу "тільки у нас гарантія на імпланти 10...15...100 років". Потрібно уважно читати, що за цим маркетинговим ходом варто. Як правило, пшик. Або виявиться, що конкретно у Вашому випадку таку гарантію дати не можна, або Ви будете змушені проходити в строго обумовлені терміни різні профілактичні процедури за завищеною вартістю (за аналогією з покупкою нової машини і обов'язком проходити весь гарантійний термін суворо у дилера). Це не погано насправді, але як Ви розумієте, за цю шикарну, на перший погляд, гарантію Ви будете платити додатково зі своєї кишені. Власне, саме для цього такі обіцянки найчастіше і даються.

4. Який термін служби у імплантів?

Коли пацієнти запитують про гарантії, то все ж в основному мають на увазі саме термін служби, тобто. скільки в принципі може служити конструкція на імпланти. А ось про це можна говорити саме з медичної точки зору. Знову ж таки, про конкретні терміни і обіцянках тут говорити недоречно. Якщо хтось Вам скаже, що "імпланти – це дуже круто, вони Вам прослужать 10 (15, 20, 100) років мінімум", знайте, що це лукавство. Чому? Легко зрозуміти на аналогічному прикладі з життя. Якщо Ви купуєте, скажімо, новий ноутбук і питаєте про його термін служби, яку відповідь Ви отримаєте? Якщо Ви не будете доглядати, не встановіть хороший антивірус, будете напихати його неліцензійними сумнівними програмами, їсти бутерброди і пити каву над ним, періодично його проливаючи, забувати в машині на 30-градусному морозі або залишати під відкритим сонцем на пляжі при 30-градусній спеці... навряд чи він Вам прослужить довго, чи не правда? І в цьому, вочевидь, не буде ані вини самого ноутбука, ні його виробника або продавця. Також і тут... якщо у Вас буде все в порядку з загальним здоров'ям, порожнину рота буде підтримуватися в санованому стані, буде відмінна гігієна, і Ви будете регулярно (хоча б раз на рік) відвідувати стоматолога для профілактичних оглядів, то термін служби імплантів буде максимальний.

У будь-термін служби залежить від умов експлуатації...

Тут хочу зробити невеликий відступ. Нам природа абсолютно безкоштовно дає найбільш круті, ідеальні імпланти – наші зуби. Але ми, інший раз, умудряємося з різних причин до 20-30 років втратити трохи не половину з них. Іноді виключно з власної вини, іноді в співдружності з невмілим стоматологом. Але при цьому ми хочемо, щоб якийсь штучно впроваджений аналог зуба, жалюгідна подоба справжнього, без будь-яких додаткових наших зусиль служив нам вічно. І особливо (!!!) якщо ми за лікування віддаємо ТАКІ гроші! Чомусь багато хто вважає, що якщо штучний зуб, то він не вимагає уваги, ретельної гігієни, адже "укрзалізниця" карієсом вже не захворіє. Насправді ж, навпаки, увагу і догляд потрібен навіть більш ретельний, ніж за нашими власними зубами. І треба сказати, що висока ціна на імпантологічне лікування – це досить хороший мотиватор в цьому питанні. Так вже ми влаштовані: ми рідко цінуємо те, що нам дістається безкоштовно, і значно краще ставимося до того, за що довелося викласти значні суми з особистого бюджету.

Наступне питання, яке виникає у пацієнта після всього цього: "Ну а при самому вдалому розкладі, який максимально можливий термін служби зубного імпланту?" На це можна лише сказати, що в Росії імплантація стала активно розвиватися останні 10-15 років. Тому і максимальний термін спостережень обмежується цією цифрою. Та й то, таким досвідом може похвалитися лише невелика кількість хірургів, які стали першими освоювати на свій страх і ризик нову технологію ще в лихі 90-і. У більшості ж лікарів власний досвід рідко коли перевищує 10 років. Ще і тому, коли Вам будуть обіцяти 15-20-50-річні терміни служби, можна засумніватися в достовірності таких слів. При цьому на Заході перші операції проводилися ще в 60-х роках. І ось там, дійсно, є такі тривалі спостереження. Так що при якісному виконанні всіх етапів лікування стоматологом, уваги до себе і власних зубів з боку пацієнта, ну і при вдалому збігу обставин зубні імпланти можуть пережити свого господаря.

5.Імпланти якої фірми Ви порадите? Який імплант краще?

Сьогодні імплантологія розвивається дуже бурхливо. На ринку в Росії існує величезна кількість різних систем. І з кожним днем їх кількість тільки зростає. Ще в 2007 році, будучи однією з найбільших у світі стоматологічних виставок IDS в Кельні, я був вражений кількістю фірм, що представили свою продукцію имплантологическую. 1,5 величезних павільйону були зайняті тільки різними імплантаційними системами зі всього світу. Не дивно, що у багатьох пацієнтів резонно виникає питання "а яка ж система з цієї купи краще?". Правильна відповідь – будь-яка. Саме так... Будь-яка, з якою працює хороший імплантолог, якого треба знайти. Тому вибирати потрібно не систему імплантів, а хорошого грамотного лікаря. З дурницями він за визначенням працювати не буде. А ось низькокваліфікований стоматолог може і найдорожчий, самий крутий імплант поставити так, що "мамадарагая". Прикладів, на жаль, вистачає.

Але ж навіть у одного лікаря ціна на установку різних імплантів теж різна. Чим же відрізняються тоді шурупи від різних виробників? Загалом відмінності є, звичайно. Глобально я б усе розмаїття умовно поділив на 3 групи.

  • Перша група (найдорожчі) – це імпланти від китів цієї індустрії. Тобто фірм, які крім виробництва самих титанових шурупчиків і до них необхідного, вкладають величезні кошти в інновації, наукові дослідження, навчальні програми для стоматологів, одним словом, рухають цю галузь вперед. Природно, усе це позначається на ціні будь-якої (навіть самої малозначної) запчастини не в кращу сторону. Але їх продукція відрізняється високою якістю, відмінною продуманістю всіх компонентів, великою різноманітністю різних "запчастин". Все це дозволяє вмілому лікаря вирішувати завдання будь-якого ступеня складності і робити це красиво. До таких системам я б відніс імплантати Straumann, Astra Tech, Nobel, XiVE.
  • Друга група (середня цінова категорія) – це також дуже якісна продукція від компаній, які більш скромно беруть участь в просуванні вперед галузі, менше грошей вкладають у своє просування на ринку, часто з невеликим запізненням копіюють якісь вдалі напрацювання виробників з першої групи. Як наслідок – більш низька ціна на самі імпланти та всі необхідні витратні матеріали до них. Продукцію цих компаній, однак, не завжди зручно використовувати в якихось складних і нестандартних ситуаціях, коли потрібний бездоганний естетичний результат. У цю групу я б записав такі імпланти як Ankylos, Alpha Bio, MIS та ін
  • Третя група (найбільш недорогі) – це продукція з не такою стабільною якістю, що показує явно слабші віддалені результати. Досить бідні з точки зору можливостей протезування. Загалом – це явно не кращий вибір. Хоча я знаю лікарів, які працюють з такими імплантами, і досить непогано. До цієї групи я б відніс російські та білоруські вироби.

Переважна більшість клінік має у своєму арсеналі не одну систему, а 2-3. Як правило, за однією з кожних 3 цінових груп. Тобто, можливість вибору є і у лікаря, і пацієнта, виходячи з конкретної клінічної ситуації, естетичних запитів і фінансових можливостей.

І все ж при тій різниці, яка існує між імплантаційними системами, єдино важливим для Вас завданням є вибір лікаря. Вірніше сказати команди – в особі імплантолога, ортопеда, зубного техніка. Чому так? Якщо посадити чайника, що плутається в педалях, на підготовлену спортивну машину, навряд чи він покаже пристойний результат. А от професійний гонщик і з звичайного малопотужного авто зможе вижати максимум. Тому важливо знайти такого професіонала, а вже вони, як правило, на розвалинах не їздять.

Візьмемо круту і дорогу Ferarri. В цьому немає ні краплі сумніву. Але якщо за її кермо сідає недалека людина, то вона швидко перетворюється в купу непотрібного мотлоху...

Інформацію взято з сайту: http://sobolevskyy.com/

Коментарі