Сучасна Сімейна Стоматологія - Три найпоширеніші міфи про зуби

Три найпоширеніші міфи про зуби


  • Дата: 19 червня 2017, 16:30

До нас щодня звертаються десятки людей за допомогою. Серед них є молоді мами, у яких зубки в дуже тяжкому стані. Хтось колись цим мамам сказав, що вагітним лікувати зуби – заборонено! Звертаються до нас й батьки, які наполягають на тому, щоб їхній дитині вирвали зуб, хоча цей зубчик можна полікувати, і він ще прослужить своєму маленькому хазяїну.

А також є й ті, котрі ще в молодості вирвали зуби мудрості – бо так вони десь прочитали, а тепер про це дуже шкодують. Багатьох проблем можна було б уникнути, якби всі володіли фаховою інформацією. Наш лікар Дар’я Перекупко розвіяла три найпоширеніші міфи про зуби.

1. Вагітним не можна лікувати зуби

Багато майбутніх мам уникають походів у стоматологію. Жінки при надії вважають, що будь-яке втручання лікаря може нашкодити їхній дитинці. А особливо рентген, ліки й анастезія. Спочатку жінки не ввідвідують стоматолога, бо вагітні, потім – бо годують малюка грудним молоком. І дуже часто мами доводять свої зубки до плачевного стану.

Дар’я Сергіївна переконана, що вагітній жінці не лише можна, але й просто необхідно лікувати зуби. Це потрібно для повноцінного розвитку плоду і здоров’я майбутньої мами. "Вчасно неполіковані зуби мможуть призвести до запалень, а потім до інфікування та інтоксикації всього організму. Найсприятливіший час для лікування зубів вагітної жінки – другий триместр. А ще дуже важливо попередити лікаря про тте, що ви вагітні! Тоді він буде використовувати матеріали й анестезію, яка не нашкодить вашому малюку", – говорить стоматолог.  

Небезпека хворих зубів під час вагітності:

  • Нелікований зуб утворює осередок інфекції, яка потрапляє з кров’ю до малюка і приносить йому шкоду;
  • Зубний біль призводить до сплеску адреналіну і зміни загального гормонального фону, а це може спровокувати підвищений тонус матки.
  • Постійна присутність мікробів може привести до пародонтиту, який небезпечний як для мами при надії, так і для її пузомешканця.

ППам’ятайте, що ви маєте турбуватись не лише про своє здоров’я, але й за маленьку крихітку, яка живе в вашому животику. Тому відкидайте всі страхи і йдіть лікувати зуби, якщо це потрібно.

2. Молочні зуби можна не лікувати

"Переконання батьків про те, що молочні зубки можна не лікувати – призводять до серйозних проблем уже постійних корінних зубів дитини. Хворий молочний зуб не лише заражає карієсом сусідній, а й уражає інфекцією корінний зуб, який уже є під молочним. Як наслідок – постійні зубки виростають вже з карієсом, який складніше й довше лікувати", – запевняє лікар.

ННайпоширеніші помилки стосовно молочних зубів:

  • У молочних зубах немає нервів. Нерви в молочних зубчиках є. Через те й в таких зубках, які уражені ускладненим  карієсом (пульпітом чи періодонтитом) теж потрібно лікувати й пломбувати канали.
  • Якщо видалити нерв у молочному зубі, то постійний буде без нерва. Молочні та постійні зуби незалежні один від одного. Кожен із них має свій власний нерв. Корінний зубчик у дитини проріжеться цілим і неушкодженим із живим нервом всередині. Але якщо молочний зуб не лікувати, то запалення проникне через канали в кістку. Воно  вразить зачаток постійного зуба і той може не прорізатись узагалі. Вам таке потрібно?
  • Молочні зуби не потрібно лікувати, вони ж все одно випадуть. Зубки то випадуть – але для чогось же вони потрібні, якщо виросли. Передчасна відсутність молочних зубів провокує деформацію зубного ряду, яка в подальшому вплине на прикус дитини. Батьки мають знати, що зубки малюкові потрібно лікувати і захищати від передчасного видалення і випадіння.

3. Зуби мудрості завжди потрібно видаляти

Наші прадіди ототожнювали прорізування зубів мудрості з  розвитком розумових здібностей. Але ні якої мудрості цих зубах немає. Вони просто з'являються значно пізніше, коли людина вже доросла і розумна. Проблеми з прорізанням цих зубів лікарі пояснюють тим, що в процесі еволюції людська щелепа зменшилась. Раніше люди їли більше твердих продуктів, а зараз для пережовування їжі не потрібно докладати багато зусиль, тож щелепа і зменшилась. І зуби мудрості, які прорізуються останніми вже не мають собі місця. Через це й ростуть неправильно, часто заважають іншим зубам і завдають біль людині. Але є люди в  яких ці зубки взагалі не виростають, і є такі, в кого місця в щелепі вистачає і зуби ростуть нормально.

Зуби мудрості мають ряд переваг  над іншими зубами:

  1. Вони можуть стати опорою для мостовидних протезів Якщо ці зубки  видалити, то встановити такий протез можна буде тільки за допомогою імплантів.
  2. Якщо у людини відсутній сьомий чи шостий зуб, то "вісімка" однозначно може знадобитися для протезування.
  3. Зуб мудрості часто бере участь у пережовуванні їжі.

Але бувають випадки, коли зуб мудрості і справді потрібно лише виривати. Показаннями до видалення зубів мудрості є:

  • Зуб прорізався крихким і піддається руйнуванню. Інфекція, яка є в зубі призводить до розвитку періодонтиту або періоститу. Зуб починає сильно боліти, з’являється набряклість у області щоки.
  • Зуб має неправильне положення. Наприклад, восьмий зуб прорізався горизонтально. Такий зуб не має ніякої цінності для протезування.
  • Відсутність місця для прорізування. Якщо в цьому випадку не видалити зуб мудрості, то зубний ряд може посунутися.
  • Розвиток перікорніту (запалення капюшона). Це також є показанням для видалення зуба мудрості.

Як бачимо, не завжди зуби мудрості потрібно видаляти. Тому якщо у вас почали рости вісімки – не впадайте у паніку, а краще проконсультуйтесь із лікарем. Можливо, нічого страшного тут і немає, і ці зубчики вам колись ще дуже знадобляться.

Інформацію взято з сайту: http://sss.ck.ua

Фото 2

Фільм'Три найпоширеніші міфи про зуби' - фото 1
Фільм'Три найпоширеніші міфи про зуби' - фото 2
Коментарі