Сучасна Сімейна Стоматологія - Неправильний прикус у дітей: причини й лікування

Неправильний прикус у дітей: причини й лікування


  • Дата: 17 січня 2018, 15:35

Щасливе майбутнє нашої дитини на 70% залежить від нас! І хто, як не ми – батьки, має піклуватись про дитяче здоров’я і красу? Здорові зуби і красива усмішка – одна з основних складових успіху! Саме усмішка робить людину привабливою, впевненною і не закомплексованою! Тому якщо ви бачите, що у вашого сина чи доньки неправильний прикус і криві зубки – негайно зверніться до ортодонта! Чим раніше ви почнете лікування – тим швидшим, безболісним і ефективнішим воно буде!

Причини неправильного прикусу:

За словами Тамари Ахрамчук, лікаря-ортодонта "Сучасної Сімейної Стоматології" у 90% дітей – патологія прикусу, а саме скупчення зубів. Це відбувається тому, що зубки прорізаються великі і їм не вистачає місця на щелепі. Причина цьому – малюки недостатньо навантажують зубо-щелепну систему: замість твердих бубликів, моркви і яблук їдять м’яку їжу, подріблену блендером.

Довге смоктання грудей і пустушки теж шкідливі для зубок. Після півторарічного віку, якщо щелепа знаходиться постійно в однаковому положенні – буде формуватись неправильний прикус.

Ще однією із причин неправильного прикусу є звичка дитини жувати на одну сторону. Це може бути через те, що в маля якийсь зубчик болить або хитається.

Проблеми з прикусом у дитинки також можуть бути і через неправильне сидіння за партою. Якщо школярик нахилений у якийсь бік, то й щелепи в нього будуть нерівні. Адже хребет і зубо-щелепна система тісно пов’язані.

Якщо дитина має шкідливі звички: смокче палець, гризе нігті чи ручку – це теж може стати причиною викривлених зубів або нерівномірного розвитку верхньої чи нижньої щелепи.

Небезпеки неправильного прикусу:

  • Неприваблива усмішка і проблеми в спілкуванні;
  • Дефекти вимови деяких звуків;
  • Хвороби кишкового тракту – дитинка не зможе так як слід пережовувати їжу;
  • Нерівномірне навантаження на зуби, що призводить до стирання емалі;
  • Проблеми правильної гігієни порожнина рота: зубки, які розміщенні неправильно важко чистити. Як наслідок – гінгівіт і парадонтит!
  • Лицьова асиметрія;
  • У дорослому віці у власника неправильного прикусу будуть проблеми із щелепними суглобами, почнуть боліти жувальні м’язи і голова.

Із якого віку можна розпочати лікування?

До шести років, коли щелепа ще росте можна робити спеціальну зарядку зубів для правильного росту і розвитку щелеп та зубного ряду. Із шестирічного віку за необхідністю можна вирівнювати зубки за допомогою трейнерів. Це такі гумові пристрої, які ставлять на одну годину вдень та на всю ніч. Щелепи під час носіння такого ортодонтичного апарата зімкнені, тому з ними не можна ні говорити, ні їсти.

Також лікувати неправильний прикус з шести-семи років можна змінними пластинами. Як правило, вони повинні бути на зубчиках по декілька годин удень та вночі. Знімають їх під час чищення зубів, є такі, котрі можна знімати під час їжі та навчання в школі.

Але варто знати, що лікування пластинками чи трейнерами залежить від маленького пацієнта! Змінні пластини дадуть ефект тільки тоді, коли будуть на зубках у дитини, а не під подушкою, у кишені чи в портфелі!

Вирівнювати зубки діткам за допомогою брекетів можна з 12 річного віку, коли прикус уже сформований.

Батьки мають знати, що коли в малюка виростуть усі молочні зуби – дитину потрібно привести на огляд до лікаря-ортодонта. Уже з трирічного віку видно проблеми з прикусом. І чим раніше почати лікування, якщо воно потрібне, тим кращим і швидшим буде результат!

Як уговорити дитину лікувати прикус?

Покажіть дитині фото зірок "До" і "Після" носіння брекетів. Розкажіть, що рівні зубки і красива усмішка допомогла цим людям побудувати кар’єру і отримати визнання мільйонів.

На сьогодні існує великий вибір різних ортодонтичних апаратів. Залучіть дитину до їхнього вибору. Якщо це брекети, то сором’язливим діткам краще підійдуть сапфірові, керамічні, які є майже непомітними.

Веселуни й улюбленці шумних компаній віддадуть перевагу чомось особливому: наприклад, металевим брекетам із різнокольоровими лігатурами. Придбайте синові чи донці цікаві зубні щітки, пасти і йоршики для догляду за ротовою порожниною. Оточіть їх увагою, турботою і підбадьоренням! Для ефективності лікування важливо бажання самої дитини і її оптимістичний настрій!

Інформацію взято з сайту: http://sss.ck.ua/

Коментарі