Скільки власники приватних будинків можуть заробити на сонячних станціях?

Зелений тариф дозволяє зробити свій "бізнес на сонці" та "відбити" вартість станції за 5 років.
5 жовтня109930
'Скільки власники приватних будинків можуть заробити на сонячних станціях?'

Уявіть, що вам не потрібно платити за електроенергію. Навіть більше, ви можете заробляти гроші, продаючи електрику державі. Для цього потрібен приватний будинок і сонячна електростанція.

Після встановлення сонячних панелей у будинку "зайву" електроенергію можна продавати державі за програмою "Зелений тариф". За рік на таких операціях можна заробити від 1000 доларів. Чи варта гра свічок і як інвестиції в сонячну енергію конвертуються в прибуток, нам розповіли в компанії "Solar Garden".

Купуємо за гривню, продаємо за п'ять

Всі власники сонячних станцій у приватних будинках можуть перейти на "Зелений тариф". Він зобов'язує державу купувати вироблену енергію. Найбільш позитивний момент такого тарифу – ціна. При переході на "Зелений тариф" у будинку встановлюють двонаправлений лічильник, який рахує вхід енергії з "Обленерго" і вихід електрики, виробленої домашньою станцією. Надлишок енергії ви продаєте електромережі за "зеленим тарифом".

1 кіловат електроенергії від сонячної станції коштує 18 євроцентів – приблизно 5,5 грн. Гроші виплачують у гривнях на банківський рахунок щомісяця. Недолік програми – такий дохід оподатковується, 18% прибутку доведеться віддати державі.

Закон про "Зелений тариф" гарантує прибуток від виробництва сонячної енергії і діє до 2030 року.

Дохід – від 1 до 6 тисяч доларів на рік

Сонячні електростанції працюють найбільш ефективно з весни по осінь. Отриману енергію можна використовувати як основне джерело енергії для дому, а залишок продавати, або ж користуватися електрикою з мережі і продавати всю енергію від сонця. Вирішувати вам.

Щоб розпочати свій "бізнес на сонці" потрібно встановити електростанцію: сонячні панелі, лічильник та інвертор. Панелі та інвертор коштують від 120 до 650 тисяч гривень залежно від потужності. Лічильник потрібно купувати окремо в "Обленерго" або в компанії, яка встановлює станцію. Він коштує 10-13 тисяч гривень. Повернення вартості обладнання можна очікувати через 4-6 років.

Для участі у програмі "Зелений тариф" не потрібно ставити акумулятори. Вони можуть знадобитися для автономного режиму – щоб забезпечувати себе електрикою цілий рік. Такий варіант буде дорожчим, вартість "відбиватиметься" близько 10 років.

Розмістити сонячні панелі можна не тільки на даху, а й на землі
Розмістити сонячні панелі можна не тільки на даху, а й на землі

Два роки тому почав вивчати питання про сонячну енергію. Зважився перейти на альтернативну енергію цьогоріч, встановив станцію потужністю 5 кВт. Монтаж тривав три дні, оформлення документів – до 10 днів. За електростанцію заплатив 4500 доларів.

За рік така станція виробляє близько 5 тисяч кВт*год. Мій будинок площею 120 м² використовує близько 300 кіловатів на місяць, тобто 3600 на рік. Електрообігріву немає, тому взимку і влітку приблизно однакові витрати енергії. Поступово планую розширювати потужність, щоб збільшити суму прибутку.

Михайло
Михайло
власник сонячної електростанції
 

Встановити електростанцію можна на даху будь-якої форми і навіть на землі. Головне правило – південна сторона і ніякої тіні. Термін служби панелей – 30-40 років.

Скільки коштують і який дохід принесуть електростанції різної потужності

У приватному будинку можна використовувати електростанцію потужністю до 30 кВт. Чим вище потужність, тим швидше повернуться кошти за обладнання, а ви зможете отримати більший прибуток. Ось приблизний підрахунок вартості станції та отриманої енергії.

Сонячна електростанція потужністю 10 кВт

  • Вартість обладнання – 224 тисячі гривень.
  • Щорічний дохід за "Зеленим тарифом" – близько 58 тисяч гривень.
  • Виробництво енергії влітку – близько 1500 кВт*год на місяць, березень-квітень і вересень-жовтень – близько 950 кВт*год на місяць, зима – від 250 до 400 кВт*год на місяць.
  • Виробництво енергії за рік – 10500 кВт*год.

 

Сонячна електростанція потужністю 30 кВт

  • Вартість обладнання – 650 тисяч гривень.
  • Щорічний дохід за "Зеленим тарифом" – близько 170 тисяч гривень.
  • Виробництво енергії влітку – близько 4000 кВт*год на місяць, березень-квітень і вересень-жовтень – близько 2900 кВт*год на місяць, зима – від 800 до 1200 кВт*год на місяць.
  • Виробництво енергії за рік – понад 30000 кВт*год.

Цей розрахунок не залежить від площі будинку. Цифри наведені без урахування споживання електроенергії.

Панелі можна встановити на даху будь-якої форми
Панелі можна встановити на даху будь-якої форми

Чи вигідна інвестиція в енергію сонця в Черкаській області?

У Черкаській області "Зелений тариф" поки не користується популярністю. Середня кількість сонячних годин на рік по Україні від 1000 до 2400. Максимально ефективними сонячні станції будуть в Одеській області та Автономній Республіці Крим – близько 1350 кВт*год. У Черкасах ця цифра трохи менша – близько 1200 кВт*год. Але черкащан лякає не це, а висока вартість обладнання та розтягнутий термін повернення інвестицій.

Експерти ж радять не боятися й інвестувати в енергію сонця. Це хороший пасивний дохід, а також незалежність від планових відключень електроенергії та перебоїв у мережі.

Черкаська область не на першому місці по встановленню сонячних електростанцій, у нас цей процес тільки набирає обертів. Зараз ми намагаємося розповісти людям, що використання сонячної енергії доступніше і вигідніше, ніж 10 років тому. До середини 2017 року в Україні на сонячні електростанції перейшло 1635 приватних будинків. Це означає, що "Зелений тариф" буде працювати, і його не скасують.

Для приватного будинку оформлення документів під "Зелений тариф" робиться досить швидко. У нас ці питання вирішує юрист, який представляє клієнта в "Черкасиобленерго". Для переходу на тариф спочатку розширюється потужність електромережі будинку. Оформлення "Зеленого тарифу" безкоштовне, а ось розширення потужності платне – від 1000 грн за кВт. Від укладання угоди і до початку функціонування сонячної електростанції за "Зеленим тарифом" проходить близько 2 тижнів.

Обладнання вимагає певного догляду. Панелі потрібно декілька разів на рік чистити від пилу. У нас є період гарантійного обслуговування: на сонячні панелі – 10 років, на інверторне обладнання – 5 років, на монтажні роботи – 2 роки. Термін служби панелей можна назвати необмеженим. В Україні ще немає панелей, які вже вийшли з ладу.

Сергій Проненко
Сергій Проненко
директор компанії "Solar Garden"
 

Сонячна станція виробляє електроенергію і в зимовий час
Сонячна станція виробляє електроенергію і в зимовий час

Що потрібно для переходу на "Зелений тариф"

До переходу на альтернативне джерело енергії за "Зеленим тарифом" потрібно добре підготуватися:

  • провести аудит будинку, врахувати його площу і споживання енергії;
  • спроектувати і встановити сонячну станцію;
  • подати заяву та схему підключення в "Обленерго" (в заяві потрібно вказати реквізити банківського рахунку для виплат за тарифом);
  • розширити потужність (якщо потрібно);
  • оплатити рахунок від "Обленерго" за облаштування та встановлення лічильника (якщо лічильник надає мережа).

 

Після оформлення документів і монтажу обладнання в гості навідується працівник "Обленерго" і перевіряє точність роботи лічильника.

Перехід на альтернативну енергію – недешеве задоволення. Але сонячна електростанція може стати хорошим варіантом довгострокового і вдалого інвестування грошей. Якщо у вас є приватний будинок і накопичені заощадження, чому б не вкласти їх у власний "бізнес на сонці".

Маргарита Годуліна

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі