"Каліка з острова Інішмаан" приголомшив "Сцену людства"

У третій день Х міжнародного театрального фестивалю "Сцена людства", який триває в Черкасах, глядачі побачили вражаючу ірландську комедію у виконанні Рівненського академічного музично-драматичного театру.

 

25 травня 201546920
''Каліка з острова Інішмаан' приголомшив 'Сцену людства''

Комедія, від якої зовсім не хочеться сміятися, натомість – думати, відчувати, розуміти. Така думка, певне, проскочила у кожного з глядачів вчорашнього показу вистави сучасного ірландського драматурга Мартіна МакДонаха "Каліка з острова Інішмаан". Втім, саме так її назвав сам автор – у ірландців специфічний гумор, здатний змусити плакати.

Жителі крихітного ірландського острова Інішмаан живуть у своєму світі, майже зовсім відірваному від реальності й сучасності. Кожен із них мріє вирватися звідси, змінити щось у своєму житті, але лише обростає грубістю і подекуди вульгарністю, як захисною оболонкою від оточуючого світу. Але жоден із них не втратив найцінніших людських якостей: доброти, любові до близьких, до рідної землі… Вони проглядаються крізь грубий панцир вдаваного цинізму.

Головний герой п’єси – Біллі Клейвен – з народження хворіє на ДЦП. Втім, хвороба не заважає йому бути розумним, чуттєвим, морально сильним. Він єдиний із жителів Інішмаану втілює свою мрію й вирушає до Голівуду, аби знятися у фільмі. Та життя поза домом виявляється не таким вже й райдужним для Біллі. Тільки там він розуміє, що не може жити без свого острова, людей, які з першого дня життя його оточують, і, хай іноді до розпачу доводять своїми кпинами, безмежно люблять.

Актори вражені теплотою прийому й щирістю черкаських глядачів
Актори вражені теплотою прийому й щирістю черкаських глядачів

"Каліка з острова Інішмаан" – непересічна історія про любов, яка здатна врятувати життя, поставити на ноги, розповідь про доброту, яка перемагає черствість, відповідь на питання, що страшніше: бути калікою зовні чи зсередини. 

Перед початком вистави режисер-постановник Володимир Петрів пояснив: ті ситуації, які відображені в історії, неможливі без вживання ненормативної лексики, тому завчасно попередив, що дітям не варто залишатися в залі. Хоча кожне слово, яке звучало зі сцени, було органічним та своєчасним.

Три години вистави – і вдячні глядачі аплодують стоячи, хтось – змахує скупу сльозу, хтось – щиро ридає, але ніхто не хоче відпускати зі сцени акторів, які приголомшили своєю щирою грою. Особливо гарячими були овації, даровані виконавцю головної ролі, каліки Біллі, актору Ігорю Ніколаєву. Режисер зізнається: Ігор настільки природно втілює цей образ, що нерідко після вистави глядачі так до кінця й не розуміють, що перед ними був звичайний актор.

"Каліка з острова Інішмаан" на українській сцені вперше була поставлена саме Рівненським муздрамтеатром у 2011 році. Для Черкас вистава знакова ще й тим, що оформлення сцени й неймовірну атмосферу постановки створив художник-сценограф Черкаського театру Сергій Ридванецький.

Вже сьогодні на "Сцені людства" виступить творча майстерня зі Львова "Драбина" з моновиставою "Лондон".

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі