Черкаський режисер запрошує на “Мости” за творами Жадана

Прем’єра унікальної постановки "Мости" відбудеться 11 травня у Черкаському драмтеатрі. Це історія на одну дію за мотивами творів українського письменника Сергія Жадана. Режисер – Олександр Демешко, молодий хлопець із Золотоноші. 

29 квітня 201552550
'Черкаський режисер запрошує на “Мости” за творами Жадана '

Для створення вистави режисер використав збірки віршів "Вогнепальні та ножові", "Динамо Харків", книгу оповідань "Біг Мак та інші історії", "Месопотамія", "Анархія в Україні". У "Мостах" глядачі почують музику львівського неокласика Єгора Грушина. Лунатимуть і відомі українські і зарубіжні музичні композиції.

  • Фото 1 - Процес репетицій (фото зі сторінки проекту в соцмережі ВКонтакте)
  • Фото 2 - Процес репетицій (фото зі сторінки проекту в соцмережі ВКонтакте)
  • Фото 3 - Процес репетицій (фото зі сторінки проекту в соцмережі ВКонтакте)
  • Фото 4 - Процес репетицій (фото зі сторінки проекту в соцмережі ВКонтакте)

Напередодні прем’єри Олександр Демешко розповів нам про задум вистави.

Зо два роки тому моя знайома розповіла про Сергія Жадана та його творчість. Вона знала всі вірші напам’ять, показала мені його книжки. Я перечитав всю прозу, поезію. І от на останньому курсі навчання вирішив зробити постановку. З осені і до грудня минулого року я працював над створенням інсценівки. Згодом дав почитати сценарій художній раді драмтеатру. Але почув відповідь, що Жадан – неформат.

Тоді ми разом із художнім керівником Черкаського драмтеатру Сергієм Проскурнею вирішили зробити самостійну роботу. Так би мовити, незалежно від театру, але в театрі. Я не люблю визначати жанр твору. Ця вистава – боротьба.

Я борюся проти стереотипів, сталих задумок про театр. Люди думають, що театр – це вічна класика, там показують одне й те саме. Але нині вистави у театрах спрямовані на молодого глядача. Драматурги пишуть нові драми, режисери знімають сучасні постановки. І я хочу показати цю сучасність. Довести, що за творами Сергія Жадана можна створювати інсценівки. Так, наприклад, німецький режисер Маркус Бартл поставив виставу за романом Сергія Жадана "Депеш Мод". У столичному Театрі ім. І. Франка показують його трагікомедію "Гімн демократичної молоді".

Олександр Демешко
Олександр Демешко
режисер вистави

 

Постановку "Мости" безкоштовно покажуть 11 травня о 21.00 – така собі "нічна вистава" у вихідний день (у Черкаському драмтеатрі понеділок – вихідний день). Пізніше "Мости" мають з’явитися у репертуарі театру.

Маргарита Шатненко 

 

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі