ЄВРОМЕД - Як правильно підготуватися до УЗД органів черевної порожнини

Як правильно підготуватися до УЗД органів черевної порожнини


  • Дата: 30 березня 2018, 09:00
УЗД органів черевної порожнини є одним із найбільш поширених методів діагностики. За допомогою ультразвукової діагностики можна обстежити такі внутрішні органи: печінку, підшлункову залозу, нирки, селезінку, жовчний міхур. УЗД дозволяє визначити розміри внутрішніх органів та їх розташування, структури тканин, нормальний або аномальний їх стан. Лікар центру "Євромед" Анна Анатоліївна Приземна розповість, як підготуватися до цього виду обстеження.

– Анно Анатоліївно, чи потрібна взагалі підготовка для проведення ультразвукової діагностики органів черевної порожнини?
– Підготовка однозначно необхідна. Правильна підготовка пацієнта до обстеження має дуже важливе значення для якісного обстеження. Це робиться для того, щоб побачити реальний стан органів черевної порожнини. Готуватися слід почати за три дні до призначеної дати УЗД. Підготовка насамперед стосується певних обмежень в харчуванні.
– Наскільки суворі ці обмеження?
– Кілька днів організм може спокійно витримати таку своєрідну дієту. Із раціону необхідно виключити низку продуктів. Зокрема бобові, чорний хліб, солодощі, вироби із борошна, сирі овочі та фрукти, які містять клітковину, квашену капусту, молоко, газовані напої. Також рекомендовано кілька днів дотримуватися спеціальної безшлакової дієти. Що мається на увазі: потрібно вживати нежирне м’ясо і рибу, в ідеалі приготовані на пару, зернові каші, приготовані на воді, запечені яблука. Харчування має бути невеликими порціями, переїдання виключено.
– Чи є певні поради, як бути безпосередньо перед діагностикою?
– За 8-10 годин до часу діагностики не можна взагалі вживати їжу, тому і обстеження найчастіше проводимо вранці, коли пацієнт нічого не їв і не пив упродовж ночі. Наприклад, обстеження жовчного міхура просто необхідно проводити натщесерце, тому що навіть при одному ковтку води стінки міхура можуть скоротитися, і обстежити його буде практично неможливо.