ТОВ Арка-плюс - Чому потіють пластикові вікна?

Чому потіють пластикові вікна?


  • Дата: 22 березня 2017, 17:00

Щойно в'їхали в квартиру і з приходом холодів не розумієте, чому вікна мокріють? Або тільки нещодавно закінчили ремонт і під час холодів на підвіконні або на укосі стоїть вода?

Є кілька причин, чому таке може відбуватися. Найбільш поширена – на вікнах намагалися економити.

Причина фізичного явища появи конденсату повністю зрозуміла – різниця температур зовні і всередині приміщення. Але це зовсім не означає, що потіють всі вікна як тільки на вулиці стало на кілька градусів холодніше, ніж в будинку.

Основні причини запітніння вікон:

  • помилка при монтажі
  • використання однокамерного склопакета
  • використання простого двокамерного склопакета без енергоефективних вікон у місцях з постійною підвищеною вологістю (наприклад, недалеко від річки)
  • розгерметизація склопакета
  • використання занадто великого підвіконня, що не дозволяє теплому повітрю потрапляти на скло і обігрівати його
  • проблеми з вентиляцією
  • кімнатні рослини
  • помилка при виробництві
  • невиправдана економія

Розглянемо кожну з причин більш докладно

1. Помилка при монтажі

Найчастіше це погано закладені щілини, недостатнє використання монтажної піни або неправильне використання стрічок ПСУЛ при теплому монтажі

2. Використання однокамерного склопакета в вікні, яке відразу виходить на вулицю в житловому приміщенні не допустимо. Мало того, що буде холодно, так ще і з імовірністю в 90% буде утворюватися конденсат (крім випадків з використанням дорогих мультифункціональних склопакетів). Якщо ж мова йде про засклення балкона – використання однокамерного склопакета допустимо

3. Використання простого двокамерного склопакета без енергоефективних вікон у місцях з постійною підвищеною вологістю

Якщо ви живете недалеко від водойми є велика ймовірність, що простий склопакет не впорається і буде потіти.

4. Розгерметизація склопакета

Бувають випадки, коли під дією часу або через недогляд виробника в одній з камер з'являється невеличка тріщинка. Можливо, її навіть не видно неозброєним поглядом. Але якщо вона є – склопакет вже не працює так, як має. Якщо ваше вікно ще на гарантії – зверніться до виробника. Якщо ж ні – просто викличте фахівця. Але найчастіше, в разі розгерметизації запотівання відбувається безпосередньо всередині склопакета між стеклами в зв'язку з чим все зрозуміло відразу.

5. Якщо ваше підвіконня має великий нахлест над батареєю Потрібно використовувати проточні клапани в самому підвіконні. Але простіше і дешевше – просто спочатку замовляти підвіконня без зайвого ентузіазму :)

6. Проблеми з вентиляцією. Якщо мова йде про кухню, де перепади температур і велика кількість пари це норма. Тому важливо використовувати витяжку, яка призначена для площі вашої кухні. Також важливо стежити за тим, щоб вентиляція не була забитою. Не завжди проблема, яка відображається на вікнах, бере свій початок там же.

7. Кімнатні рослини, що стоять на підвіконні, можуть виділяти вологу. Або ж, просто довго тримати її після поливу, віддаючи потроху як раз в якості конденсату на вікно. Потрібно просто прибрати рослини подалі від вікна і подивитися чи збереглася проблема.

8. Помилка при виробництві конструкції. Є певна можливість, що при виробництві були неправильно зроблені дренажні отвори. У кожного типу профілю є свої технічні вимоги по дренажу і щоб перевірити чи є все – краще викликати фахівця.

9. Невиправдана економія. Іноді буває й так, що намагаючись заощадити ви або забудовник заощадили і замовили вікна, вироблені з дешевого профілю, який працює ще гірше, ніж старе вікно з дерева. В добавку до вже поганого вибору поставлений склопакет не ДСТУ і, якщо перебільшувати, з таким же успіхом віконний отвір можна було заклеїти клейоночкою. Тут рекомендація дуже проста – не треба економити на собі і своєму комфорті, тому що в кінцевому підсумку все зведеться до того, що доведеться витрачатися ще раз, але вже як слід. Незабаром у нас буде додаткова стаття про те, звідки беруться дешеві вікна.

Як усунути проблеми з мокрими вікнами?

Правильний і найнадійніший спосіб – викликати фахівця, який оцінить ситуацію і точно скаже в чому проблема. Наведемо простий приклад.

У лютому звернувся клієнт, якому в новобудові поставили дешеві вікна. Весь період  вони потіли, постійно збиралася волога. Кут відсирів, вкрився чорною пліснявою. Він до цього питав у інших компаній і всі в один голос говорили, що потрібно міняти всі вікна, що, дрібно кажучи, не дешево. Ми пішли іншим шляхом і запропонували поставити енергоефективні склопакети т. як проблема явно була саме в склі. По всій квартирі наявні склопакети були замінені на склопакети з двома енергоефективними вікнами і аргоном в двох камерах. Вже на наступний ранок вологи не було. А через пару днів квартира прогрілася і в ній стало тепліше на 3 градуси, чого, за словами клієнта, не було за той час, що він живе в цій квартирі.

На обкладинці живі фотографії різниці.

До речі, зараз у нас діє акція, за якою наші клієнти отримують енергоефективні склопакети за ціною звичайних.

Коментарі