Світ здоров'я - Цікаві факти та поради від уролога

Цікаві факти та поради від уролога


  • Дата: 5 липня 2017, 09:45

Цікаві факти:

  • Перші "урологи" з'явилися ще в 5 столітті до нашої ери. Тоді їх називали "камнесекамі" за те, що вони вміли видаляти камені з сечового міхура хірургічним шляхом. Варто відзначити, що в ті часи поняття про медицину були дуже мізерні, тому операції проводилися без знеболювання й в антисанітарних умовах. Більше половини пацієнтів при цьому гинуло.
  • Перше спеціалізоване відділення урології було відкрито в Парижі в 1830 році.
  • Міжнародний день уролога відзначається 2 жовтня.

На сьогоднішній день урологія як спеціальність стала вельми розвиненою, в зв'язку з чим в ній з'явилися більш дрібні різновиди, пов'язані з лікуванням певних патологічних станів

За яких симптомах слід звертатися до уролога?

Показаннями до консультації уролога можуть бути порушення функцій сечостатевої системи, а також будь-які незвичайні відчуття в органах, що відносяться до даної системи.

Показаннями до консультації уролога є:

  • болі при сечовипусканні;
  • болі в паху;
  • болі в промежині;
  • болі в нижній частині живота;
  • болі в поперековій області;
  • часті сечовипускання;
  • рідкісні сечовипускання (1 – 2 разів на добу);
  • нетримання сечі;
  • кров у сечі;
  • гній в сечі;
  • зниження статевого потягу (у чоловіків);
  • неможливість здійснити статевий акт (для чоловіка)

Як часто потрібно відвідувати уролога для профілактики?

Молодим людям, які не зазнають будь-яких проблем з сечостатевої системою, профілактичні консультації уролога не потрібні. У той же час, з віком у чоловіків підвищується ризик розвитку такого захворювання як аденома простати. Це доброякісна пухлина, яка, однак, може порушувати процес сечовипускання, а при впливі несприятливих факторів може переродитися в рак. Ось чому всім чоловікам старше 45 років рекомендується щорічно відвідувати уролога з метою проведення пальцевого дослідження простати. Ця найпростіша процедура дозволить вчасно виявити патологічні зміни в залозі і своєчасно почати лікування, що може врятувати життя пацієнтові.

Ось кілька порад уролога, які дозволять суттєво знизити ризик розвитку проблем сечових шляхів, таких як інфекції сечовивідних шляхів, камені в нирках, простатит і імпотенція.

Пийте воду, коли ви відчуваєте спрагу

В ході процесу сечовипускання з організму виводяться відходи. Щоб зберегти нормальний потік сечі, обов'язково потрібно пити воду, коли ви відчуваєте спрагу. Правда, медики ще не прийшли до єдиної думки з приводу точної кількості склянок рідини в день для здорової дорослої людини. Американська дієтична асоціація рекомендує вживати не менше 8 чашок (по 236 мл кожна) в день.

Скоротіть споживання солі

Раціон з високим вмістом натрію пов'язаний з підвищеним кров'яним тиском. Тривале, неконтрольоване високий кров'яний тиск може призвести до пошкодження нирок. Сіль також може вносити свій внесок у появу каменів у нирках. Звертайте увагу на вміст натрію в оброблених харчових продуктів і по можливості їжте менше консервованих супів і овочів, хот-догів і ковбас.

Зменшіть споживання кофеїну

Напої з кофеїном можуть дратувати сечовий міхур і служити як сечогінний засіб. Чим більше кофеїну ви п'єте, тим більше часу проведете в туалеті. Існує ряд доказів того, що жінкам з інтерстиціальним циститом потрібно уникати продуктів з високим вмістом кофеїну.

Пийте воду, коли перебуваєте на сонці або робите аеробні вправи

Через піт з нашого тіла виводиться рідина. В результаті, людям, що активно займаються спортом або довгий час знаходяться "на спеці" потрібно більше води, ніж тим, хто веде сидячий спосіб життя.

Мочіться до і після сексу

Бактерії можуть легко подорожувати вгору по сечовивідних шляхах під час сексу, викликаючи інфекції сечових шляхів. Сечовипускання незабаром після сексу зменшувати шанси на розвиток інфекції. Інфекції сечових шляхів частіше зустрічаються після сексу у жінок, так як у них більш короткий сечовипускальний канал, ніж у чоловіків. Пах є основним джерелом існування бактерій, тому чоловіки повинні також дотримуватися правил особистої гігієни, і очищати область паху після сексуального контакту.

Вищеописані поради уролога стосуються як чоловіків, так і жінок.

Коментарі