Світ здоров'я - Боротьба з депресивним настроєм

Боротьба з депресивним настроєм


  • Дата: 4 жовтня 2017, 11:30

Депресивний настрій – поширений розлад в наш час.

Прояви дуже різноманітні і варіюють в залежності від форми захворювання. Існує кілька видів проявів даного розладу:

- емоційні – туга, страждання, пригнічений настрій, відчай, тривога, почуття внутрішнього напруження, часті самозвинувачення, зниження впевненості у собі, зниження або втрата здатності переживати задоволення від раніше приємних занять, зниження інтересу до оточуючого, втрата здатності переживати якісь почуття (у випадках глибоких депресій), депресія часто поєднується з тривогою про здоров'я і долю близьких, а також зі страхом видатися неспроможним в громадських місцях;

- фізіологічні – порушення сну (безсоння, сонливість), зміни апетиту (його втрата або переїдання), порушення функції кишечника (запори або діарея), зниження сексуальних потреб, зниження енергії, підвищена стомлюваність при звичайних фізичних та інтелектуальних навантаженнях, слабкість, болі та різноманітні неприємні відчуття в тілі (наприклад, в серці, в області шлунка, в м'язах);

- поведінкові і когнітивні – пасивність, труднощі залучення в цілеспрямовану активність, уникання контактів (схильність до самоти, втрата інтересу до інших людей) відмова від розваг, алкоголізація і зловживання психоактивними речовинами, що дають тимчасове полегшення, труднощі зосередження, концентрації уваги, труднощі прийняття рішень, переважання похмурих, негативних думок про себе, про своє життя, про світ в цілому, похмуре, песимістичне бачення майбутнього з відсутністю перспективи, думки про безглуздість життя, наявність думок про власну непотрібність, незначущість, безпорадності сповільненість мислення.

Причини виникнення таких проявів існують як зовнішні, так і внутрішні. Ми не будемо на них зупинятися.

З чого ж почати відновлення і лікування?

У трьох напрямках: тілесному або фізичному, емоційному та когнітивному або розумовому.

Людина, яка ігнорує хоча б одну з цих областей розвитку, навряд чи зможе відчувати себе спокійно і впевнено, а значить є великий ризик шукати цей спокій десь. І це великий ризик, бути завжди в залежності від того, хто дає цей спокій.

1.Тіло – це будинок нашої душі.

Сьогодні є величезна індустрія і маса можливостей тримати своє тіло в тонусі. Але часто тіло буває не в тонусі, а в напрузі, а тілесне напруження – це напружені почуття і думки. Допоможуть розслабитися дихальні вправи, релаксаційні, будь-які фізичні – кілька рухів вранці допоможуть тілу зустріти день більш активно.

2. Емоції.

Вміння розрізняти і давати вчасно проявитися емоціям – завдання непросте, але можливе.

Ніколи, ніколи думки не замінять почуття. Ми можемо ігнорувати емоції, контролювати їх, але вони ніде не розчиняться, вони є і вони частина нашого організму, нашого життя. Кожне суспільство використовує свої уявлення про моральність і мораль. Але один постулат не змінено – сьогодні і завжди ВАЖЛИВО НАВЧИТИСЯ БУТИ СОБОЮ, не виключаючи злості і смутку, розчарування і трепету...

Виключення якихось емоцій робить життя неповноцінним. Почніть прямо зараз висловлювати свої емоції і бути чесними перед самим собою.

-Я злюся!

-У чому причина?

-Мені страшно.

-Чого я боюся?

-Бути не затребуваною.

-Що станеться, якщо мене звільнять? І так далі.

3. Думки.

Ми можемо їх контролювати. Знаєте, чому важко контролювати думки, тому що ми їх не бачимо. В думках дуже легко загубитися, піддатися їм. Найчастіше так буває, коли у людини немає мети і навпаки, мета превалює над самим життям.

Розвивайте три основних моменти:

  1. Спостерігайте. Зверніть увагу на думки, які можна охарактеризувати як "розмова з собою". Більшість людей просто не звертають уваги на те, що вони самі собі кажуть. Якщо ви будете постійно говорити собі, що ви невдаха, вони почнуть приймати цю думку як факт.
  2. Перевіряйте. Вивчіть свої думки і запитайте себе, чи дійсно вони правдиві на 100%. Запитайте себе, чи може ці думки перебільшені. Можливо, ви просто не помічаєте позитивних моментів?
  3. Виправляйте. Замініть негативні думки позитивними. Таким чином, ви зможете змінити свій настрій.

Мета цієї терапії в тому, щоб сприймати позитивні думки, як природні. Проте, щоб змінити звичайний спосіб мислення потрібен час. Тому, займатися потрібно щодня.

Використовуйте маленькі техніки із серії "Тут і зараз". Вправа "Сьогодення". При прогулянці на вулиці або сидячи біля вікна Ви можете задавати собі декілька питань: "Що я зараз бачу?" і Ви звертаєте свій погляд на навколишні предмети – живі або неживі. "Що я чую?". І Ваші вуха допоможуть почути від більш гучних до тихих звуків. "Що я відчуваю?". І Ви скануєте своє тіло, починаючи зі своїх ніг, піднімаючись вгору, відстежуючи прилягання одягу до Вашого тіла. Можна відстежити свій емоційний стан, не змінюючи його прямо зараз. Ця техніка допомагає перервати потік неефективних думок, які втягують Вас у потік депресивних думок. Наповнюють Вас, по крапельці, енергією життя.

Притча для Вас.

У шкільного вчителя був дуже важкий характер. І діти придумали, як від нього позбутися. На наступний день, входячи в клас, кожен з них співчутливо сказав вчителю, що той виглядає абсолютно хворим.
Вчитель був абсолютно здоровий, але в серці його закрався сумнів. Він зібрав книги і пішов додому. Коли дружина відкрила двері, то вигляд у нього вже був блідий і хворий. Дружина постелила йому постіль, вчитель зліг і перестав ходити на заняття.

Минуло кілька днів. Вчителю ставало все гірше. Він зовсім перестав вставати з ліжка, очі у нього запали, все боліло. Тоді діти пожаліли його й вирішили залікувати. Вони стали провідувати його по одному, і кожен говорив, що тепер вчитель чудово виглядає. Після всіх прийшов найстарший з учнів і запропонував вчителю разом прогулятися по вулиці, щоб остаточно одужати. На вулиці кожен, хто зустрічався вчителю, вітав його з одужанням. Вчитель радів, і хвороби перестали його мучити.

Здоров'я Вам і гарного настрою!

Наталія Місан, психолог Медичного центру "Світ здоров'я".

Коментарі