ОН Клінік - Як лікувати врослий ніготь?

Як лікувати врослий ніготь?


  • Дата: 21 січня 2022, 17:15

Врослий ніготь – захворювання, що характеризується вростанням нігтьової пластини в оточуючі м'які тканини. Врослий ніготь може з'явитися на руках і ногах.

Причини вростання нігтів

Найчастіше ніготь вростає на мізинці та великому пальці ноги внаслідок носіння вузького та незручного взуття, яке здавлює пальці. Інші причини врослих нігтів:

  • генетична схильність;
  • плоскостопість, деформація стоп;
  • дотримання гігієни та неправильний догляд за нігтями;
  • порушення місцевого кровообігу;
  • грибкове ураження нігтів.

Врослі нігті на руках можуть з'являтися через неправильно виконаний манікюр, а також через травму нігтів. Вростання нігтьової пластини може відбутися в результаті її грибкового ураження.

Симптоми врослого нігтя

Ознакою врослого нігтя на початкових стадіях є болючі відчуття, які з'являються при натисканні на нігтьовий валик. При прогресуванні захворювання виникає сильний біль при ходьбі та носінні взуття. Зовнішні симптоми врослого нігтя:

  • почервоніння шкіри навколо нігтя;
  • припухлість пальця;
  • потовщення, деформація та потемніння нігтьової пластини.

При прогресуванні захворювання утворюється болісний наріст в результаті розростання грануляційної (сполучної) тканини навколо пальця. У разі інфікування м'яких тканин виникають пульсуючий біль, неприємний запах та гнійні виділення.

Без правильного лікування врослого нігтя виникають ускладнення: абсцес (локалізований гнійний процес), гангрена (омертвіння) тканин пальця, остеомієліт (ураження кістки) нігтьової фаланги та лімфангіт (запалення лімфатичних судин). Для того, щоб уникнути негативних наслідків, необхідно записатися на консультацію до хірурга в Черкасах.

Лікування врослого нігтя

Лікування врослого нігтя залежить від ступеня ураження нігтьової пластини та оточуючих її тканин. Для вибору варіанта терапії хірург проводить огляд та збирає анамнез захворювання.

На початковій стадії врослого нігтя проводиться консервативне лікування: лікар виконує тампонаду – поміщає ватний тампон під нігтьову пластину для виведення нігтя з м'яких тканин. Після тампонади хірург корегує напрямок росту нігтя.

У разі наявності гною та значної деформації нігтя хірург частково або повністю видаляє нігтьову пластину. Операція проводиться під місцевою анестезією за допомогою лазера. Процедура безболісна та характеризується швидким загоєнням тканин. Після завершення операції лікар накладає пов'язку на палець, також може призначити антибактеріальні препарати.

Профілактика вростання нігтя полягає у дотриманні правил гігієни та носіння зручного взуття з натуральних матеріалів. Також важливо уникати травм нігтьової пластини, робити манікюр і педикюр стерильними інструментами. Нігті слід підстригати рівно, щоб попередити їх неправильний ріст. У разі виникнення грибкової інфекції ніг необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Коментарі