ОН Клінік - Що таке аденома простати та як її лікувати?

Що таке аденома простати та як її лікувати?


  • Дата: 5 січня 2022, 11:40

Аденома простати – доброякісне новоутворення передміхурової залози, що характеризується проблемами із сечовипусканням. Аденома простати небезпечна запальними захворюваннями сечівника, нирок, передміхурової залози. Також ускладненнями аденоми простати є ниркова недостатність та рак. З появою проблем із сечовипусканням необхідно записатися на консультацію уролога у Черкасах та пройти лікування.

Що таке аденома простати?

Аденома простати – це розростання (гіперплазія) клітин передміхурової залози, що призводить до збільшення її розмірів. Збільшена простата звужує просвіт сечівника і ускладнює процес випорожнення сечового міхура.

Гіперплазія передміхурової залози виникає у чоловіків після 45 років внаслідок зниження вироблення кількості чоловічого гормону (тестостерону) та збільшення жіночих гормонів (естрогенів). До факторів, що провокують появу аденоми простати, відносяться часті переохолодження, спадкова схильність, неправильне харчування, відсутність фізичної активності, надмірна вага. Гіпертрофію передміхурової залози можуть спровокувати інфекції сечостатевих органів, захворювання серцево-судинної системи, цукровий діабет.

Які симптоми у аденоми простати?

Симптоми аденоми простати залежить від стадії розвитку захворювання. На початкових стадіях ознаки аденоми простати слабко виражені та посилюються у міру розвитку хвороби. Урологи виділяють три стадії аденоми простати:

  1. Компенсована – початкова стадія, що характеризується частими позивами до сечовипускання, струмінь сечі переривчастий і млявий. Сечовий міхур повністю випорожнюється, залишкова сеча не утворюється.
  2. Субкомпенсована – характеризується посиленням симптомів утрудненого сечовипускання, з'являється відчуття неповного випорожнення сечового міхура. Відчувається печіння в уретрі, сеча набуває каламутного кольору, в ній можуть з'являтися вкраплення крові. Сечовий міхур до кінця не випорожнюється і утворюється залишкова сеча, що сприяє формуванню каміння.
  3. Декомпенсована – занедбана стадія аденоми простати, при якій у чоловіків виникає нетримання сечі, з'являється почуття болі при сечовипусканні. Внаслідок погіршення відтоку сечі порушується функція нирок.

На пізніх стадіях гіперплазії простати може розвинутись еректильна дисфункція, тяжке ураження нирок, аж до їхньої відмови та летального результату. Щоб уникнути важких ускладнень для здоров'я, необхідно розпочати лікування аденоми простати якомога раніше.

Як лікувати аденому простати?

Самостійне лікування простати небезпечне для здоров'я, при появі проблем із сечовипусканням необхідно звернутися до уролога. На первинному прийомі лікар проведе огляд, збере анамнез та призначить додаткові дослідження, які включають:

  • загальні аналізи крові та сечі;
  • УЗД нирок, сечового міхура та мошонки;
  • доплерографію судин статевого члена;
  • трансректальне ультразвукове дослідження;
  • урофлоуметрію – інструментальне дослідження, що оцінює параметри сечовипускання;
  • аналіз крові на рівень простат-специфічного антигену (ПСА).

У нормі ПСА становить до чотирьох нг/мл, при аденомі простати цей показник значно збільшується. Також збільшення значення ПСА може свідчити про наявність запалень сечостатевої системи та появу злоякісних утворень.

За результатами обстеження уролог призначає правильне лікування аденоми простати, яке може містити медикаментозну терапію або хірургічне втручання. На початкових стадіях застосовується медикаментозне лікування аденоми простати, що включає прийом антибіотиків, спазмолітиків та протизапальних препаратів.

Для лікування гіперплазії передміхурової залози застосовуються фізіотерапевтичні процедури, до яких входять лазеротерапія, магнітотерапія, ударно-хвильова терапія. За допомогою фізіотерапії здійснюється масаж простати при аденомі, покращується кровообіг, посилюється ефект від прийому медикаментозних препаратів.

На пізніх стадіях аденоми простати здійснюється хірургічне лікування. В "ОН Клінік Черкаси" застосовуються малоінвазивні хірургічні методи видалення аденоми простати, що дозволяють мінімізувати область втручання та не травмувати здорові навколишні тканини. Щоб уникнути рецидивів та ускладнень після видалення аденоми простати, необхідно дотримуватись профілактичних заходів.

Профілактика аденоми простати передбачає дотримання здорового способу життя, правильне харчування, уникнення переохолоджень та стресів, відмову від алкоголю та куріння. Дієта при аденомі простати повинна включати зернові, бобові, молочні продукти, овочі та фрукти. Слід відмовитися від жирної, солоної, смаженої їжі, мінімізувати вживання тваринних жирів. Рекомендується помірне фізичне навантаження, важкі силові вправи при аденомі простати необхідно виключити. При хронічній гіперплазії передміхурової залози слід проходити профілактичний огляд у уролога не рідше одного разу на рік.

 

Коментарі