ОН Клінік - Раки шкіри. Такі небезпечні сонячні промені.

Раки шкіри. Такі небезпечні сонячні промені.


  • Дата: 5 травня 2016, 10:20

Прийшло літо, і ми з нетерпінням чекаємо погожих днів, щоб відправитися на відпочинок до моря або річки, бажаючи залишити у воді негатив, накопичений протягом осінньо-зимового періоду. Саме в цей час хочу нагадати про те, що у зв'язку з підвищенням сонячної активності такий відпочинок може бути небезпечним. Зараз в усьому світі значно зросла захворюваність раку шкіри. І пов'язують це саме з дією таких лагідних, як нам здається, сонячних промінців.

До раків шкіри відносять плоскоклітинний рак, базаліоми, які найчастіше локалізуються на відкритих ділянках шкіри, і небезпечну пухлину, яка рано починає розкидати метастази – меланому. Вона може локалізуватися на будь-яких ділянках шкіри. У меланому може переродитися звичайна родимка, якщо вона травмується чи піддається масивному сонячному опроміненню. Часто меланома виникає різко на зовні не зміненій шкірі.

Плоскоклітинний рак і базаліома мають вигляд ерозії, покритої кров'яними шкірками, і нагадують стрептодермію. Але якщо таке утворення не піддається лікуванню і залишається на шкірі більше 2-х місяців, необхідно звернутися до лікаря.

Кожна людина повинна не лінуватися раз на місяць стати роздягненою перед дзеркалом, оглянути себе і якщо запідозрила щось – звернутися до лікаря. Потрібно бути уважним до свого здоров'я і не сподіватися на те, що біда може статися з ким завгодно, тільки не зі мною. Меланома на ранніх стадіях не становить такої небезпеки, як тоді, коли вона метастазує по всьому організму і допомогти такому хворому, на жаль, неможливо.

Наведу приклад, який стався зовсім недавно. На прийом прийшов молодий чоловік з приводу шкірного захворювання. При огляді спини одне з утворень здалося мені підозрілим. Виявилося, що ця пляма виникла недавно. Але чоловік вважав, що нічого страшного немає – утворення саме по собі зменшується. Саме це є важливою діагностичною ознакою меланоми. У розмові з'ясувалося, що пацієнт є завзятим рибалкою і часто обгорав на сонці. За даними Фонду дослідження раку шкіри, пара бульбашок від сонячного опіку в дитинстві або підлітковому віці – це підвищений в два рази ризик виникнення захворювання у зрілому віці меланомою. Моєму пацієнтові пощастило: у кабінеті лікаря він опинився на ранній стадії меланоми. Він успішно прооперований, прогресування процесу в лімфатичні вузли і глибокі шари шкіри не виявлено. Тож, дай Боже, йому здоров'я на багато років.

Сьогодні методику ранньої діагностики раків шкіри – дерматоскопію – пропонує медичний центр "ДокторПРО". Запрошую всіх охочих на діагностику!

Віталій Побиванець,
дерматолог медичного центру "ДокторПРО".

Коментарі