ОН Клінік - Чи потрібно лікувати грибок нігтів?

Чи потрібно лікувати грибок нігтів?


  • Дата: 21 квітня 2016, 16:20

Шкіра людини може багато розповісти про стан здоров'я організму. Не будуть мовчати і її придатки – волосся та нігті. Стан нігтьової пластини при постановці діагнозу може дати інформацію лікарю як про шкірні захворювання, так і про проблеми з внутрішніми органами. Уражені нігті можуть бути симптомами інфекційних, ендокринних, системних, психоневрологічних, вроджених станів, старіння, а також результатом дії екзогенних факторів (вплив температур, вплив хімічних речовин).

Особливе місце серед захворювань нігтів займають грибкові ураження – оніхомікози. Приблизно 20% населення віком старше 60 років і до 50% старше 70 років страждають цим захворюванням. Факторами ризику розвитку оніхомікозів є старіння, хвороби периферичних судин, травми, підвищена пітливість ніг, носіння закритого взуття. Часті манікюрні та педикюрні процедури можуть також сприяти появі хвороб нігтів.

Незважаючи на те, що уражений грибком ніготь не болить, не викликає інших неприємних відчуттів, грибкові агенти можуть сприяти виникненню екземи, алергічного та атопічного дерматиту, кропив'янки, вузлової еритеми, бронхіальної астми.

Крім цього, грибок може зробити істотний вплив на якість життя пацієнтів. Проблемами, пов'язаними з оніхомікозом, є: дискомфорт, труднощі з носінням взуття при ходьбі, підбір взуття, занижена самооцінка у зв'язку з косметичним дефектом. Інфіковані нігті можуть служити резервуаром для грибків і джерелом поширення інфекції на шкіру кистей, стоп і паху.

Грибкові захворювання заразні та, при відсутності лікування, можуть поширюватися на інших членів сім'ї. Оніхомікоз може призводити до порушення цілісності шкірного покриву, забезпечуючи доступ бактерій, що призводить до утворення виразок на стопах, остеомієліту, гангрени, особливо у пацієнтів з цукровим діабетом.

Частою помилкою, якої допускають пацієнти з ураженням нігтів, є нанесення мазей. По-перше, приступаючи до лікування важливо знати, чи є в ураженому нігті грибок, чи захворювання викликали інші фактори. По-друге, твердий кератин і компактна структура нігтьової пластинки виступають бар'єром для проникнення лікарських засобів через неї. Тому для лікування грибкових хвороб нігтів, як правило, використовуються протигрибкові антибіотики. Через повільний ріст нігтів потрібно до 18 місяців для повного відростання нігтьової пластини.

Після закінчення терапії у деяких пацієнтів може виникати рецидив оніхомікозу. Збудника хвороби виявляють у готельних номерах, на килимових покриттях, у спортивних залах і роздягальнях більшості закладів громадського купання. З цієї причини пацієнтам групи ризику дуже важливо завжди носити захисне взуття для попередження повторного інфікування. Слід надягати бавовняні і абсорбуючі протигрибкові шкарпетки. Також важливо стригти свої нігті якомога коротше і уникати спільного використання одних ножиць з членами сім'ї. Важливо дезінфікувати взуття. Воно повинно бути комфортним, добре підібраним. Важливо уникати травмування нігтів.

Якщо ви маєте проблему оніхомікозу (грибок нігтів) зверніться до дерматологів медичного центру "ДокторПРО". Тут Ви зможете пройти обстеження і лікування, щоб позбутися від проблеми з хворими нігтями.

Віталій Побиванець,
лікар дерматолог МЦ ДокторПРО

Коментарі