Обласний краєзнавчий музей - 17 липня відзначається день етнолога України

17 липня відзначається день етнолога України


  • Дата: 17 липня 2020, 09:00

17 липня відзначається день етнолога України – професійне свято всіх науковців, об’єктом дослідження і популяризації яких є культура і побут, звичаї і традиції різних народів, національна культура як цілісна система з багатьма регіональними особливостями.

За роки становлення державності України незмінний інтерес прикутий до питань витоків національної культури, історичних і культурних надбань пращурів, традицій і регіональних особливостей українського народу як важливої складової світової культури. Традиційно-побутова культура і знаково-символічна образність, напрацьовані творчим генієм багатьох поколінь, стали основою цілісної системи ментальності, духовності та національної гідності українського народу. Етнологія докладає чимало зусиль для піднесення національної гідності, збереження та популяризації надбань минулого, використання кращих традицій у практиках сьогодення, гідного представлення національної неповторності на світовому рівні.

Колектив Черкаського обласного краєзнавчого музею щиро вітає усіх колег – етнологів України та бажає успіхів та здобутків у всіх справах!

Черкаський обласний краєзнавчий музей став першим музеєм України, у якому було створено відділ етнології в 1991 році.То ж на сьогодні його історія налічує 30 років! Відділ етнології побудований за колекційним принципом, і його мета – ознайомлення з традиційними ремеслами, промислами та заняттями краю, показ історико-побутових речей у системі народного календаря та використання їх в обрядах і звичаях. Історія становлення роботи відділу пов’язана зі знаними етнологами Миколою та Галиною Корнієнко, а останні 20 років незмінним керівником і натхненником цього музейного напрямку є Вікторія Наумчук. Сьогодні відділ плідно працює на ниві збереження, систематизації та популяризації духовної та матеріальної культури Черкаського краю, проводить майстер-класи, виставкові проєкти, театралізовані постановки, відеопрезентації у форматі онлайн, тощо.

Підготовлене співробітниками відділу етнології ЧОКМ відео розповідає про особливості роботи та здобутки за всі роки, а головне – історію становлення відділу, яка могла б не відбутися без синергії багатьох небайдужих людей, майстрів та краєзнавців.

Переглянути відео ви можете за посиланням.

Фото 6

Фільм'17 липня відзначається день етнолога України' - фото 1
Фільм'17 липня відзначається день етнолога України' - фото 2
Фільм'17 липня відзначається день етнолога України' - фото 3
Фільм'17 липня відзначається день етнолога України' - фото 4
Коментарі