Гєна, Лондон і патріотизм – четвертий день "Сцени людства"

У четвертий фестивальний день на сцені Черкаського театру розгорнулася життєва історія сантехніка Гєни під назвою "Лондон". Моновиставу за однойменною п’єсою Максима Доська представила львівська мистецька майстерня "Драбина" та режисер Павло Ар’є.

26 травня 201543280
'Гєна, Лондон і патріотизм – четвертий день 'Сцени людства''

Гєна – звичайний білоруський сантехнік, роботяга, яких сотні не лише в Білорусі, а й у всіх пострадянських країнах. Його життя важко назвати унікальним чи успішним: школа, ПТУ, одруження "по зальоту", алкоголізм, строк за крадіжку, розлучення… Але Гєну поважають в його ЖКГ, він майстер на всі руки і здатен полагодити будь-яку поломку. А ще він любить плести із соломи. Комусь то, може, й смішно, а йому – подобається. 

Доля підкинула Гєні цікаву пригоду й несподівану поїздку до Лондона. Десь у мріях він вже бачив, як йому пропонують лишитися у столиці Британії, але ночами йому сниться рідна Білорусь і… він щиро хоче додому. 

Гєна – універсальний, збірний образ звичайної людини, яка не позбавлена почуття патріотизму, доброти, проста й щира в своїх вчинках. Це гідний акцент на те, що любити свою країну можна не тільки на словах, а просто існуючи, пливучи за течією, врешті-решт, чистячи міський водопровід. У когось він викликає посмішку, в когось – сум, хтось підтримує й розуміє Гєну, комусь його шкода, але нікого він не залишає байдужим. Адже він – справжній. 

  • Фото 1 - "Лондон": історія про любов до батьківщини і про кожного з нас
  • Фото 2 - "Лондон": історія про любов до батьківщини і про кожного з нас

Саме за оцю звичайність, доброту, наївність любить свого героя виконавець головної ролі, львівський актор Ярослав Федорчук. Каже, що Гєна в чомусь схожий і на нього, деякі з показаних на сцені відчуттів героя знайомі і йому. Хоча роль давалась не так легко, як здається. І досі, щоразу виходячи на сцену саме в цьому образі, Ярослав надзвичайно хвилюється, хоче, аби його Гєна залишався таким же реальним, без зайвої театралізації.

До Черкас "Лондон" привіз відомий драматург Павло Ар’є. Творець вистави зізнається: найбільше хотів позбавитися будь-якого пафосу в темі патріотизму й любові до батьківщини, адже кожен відчуває їх по-різному, і зайвий патетизм в простій життєвій історії просто неприйнятний. 

 

 

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі