Пояснюємо на пальцях: у Черкасах з'явилися курси ментальної арифметики

Діти рахують за допомогою уяви та жестикулюють руками.
28 листопада 201751130
'Пояснюємо на пальцях: у Черкасах з'явилися курси ментальної арифметики'

Здійснювати математичні операції з двозначними й навіть тризначними числами без калькулятора – черкаським малюкам пропонують опанувати цікаву японську методику. Ментальна арифметика навчає дітей швидко рахувати про себе, водночас жестикулюючи пальцями. На перший погляд здається, що так можуть тільки генії. Але виявилося, навчитися швидкої усної лічби може кожна дитина. Щоб зрозуміти, як це працює, ми вирушили в клуб ментальної арифметики "Indigo mental training club Cherkassy".

Секрет у рахівниці

Ментальна арифметика – це японська методика лічби, яка існує декілька сотень років. Навчання проходить на спеціальній рахівниці – абакусі. На відміну від звичайних рахівниць, абакус – горизонтальна. У кожному розряді тут 5 кісточок, а не 10. У абакуса є розділювальна планка, над якою розташована п'ята кісточка, яка відповідає одразу за 5 одиниць. На відміну від звичайної рахівниці, на японській працюють двома пальцями кожної руки. Це економить час на вирішенні завдання. Дії на абакусі ведуть до планки, так легше уявити приклад.

  • Фото 1 - Рахівниця абакус
  • Фото 2 - "Кишенькова" рахівниця абакус
Ментальна арифметика розвиває праву і ліву півкулю мозку одночасно. Робота на рахівниці покращує дрібну моторику, розвиває зорову пам'ять, концентрацію уваги, творче, аналітичне та логічне мислення, впливає на швидкість ухвалення рішень.

Як це працює?

Діти не одразу можуть рахувати за допомогою уяви, жестикулюючи руками. Спочатку дитина вчиться правильно виконувати дію пальчиками на рахівниці. Потім ці дії переносять в уяву. Якщо запам'ятати рухи пальцями, то буде працювати і м'язова пам'ять.

Діти на уроці ментальної арифметики

Дітки різного віку навчаються на однозначних числах, поступово освоюючи дво-, тризначні тощо. Коли дитина освоїла рахівницю, вона починає вирішувати приклади без неї, використовуючи зорову і м'язову пам'ять, жестикулюючи пальцями. Найвища майстерність – рахувати без підказок рук. Учні візуально уявляють рахівницю і виконують завдання. Руки в цей час можуть виконувати інші "справи", наприклад, плескати в долоні.

Завдання діти не записують. Приклади їм показує спеціальна програма-тренажер, де вчитель встановлює кількість прикладів, їхню швидкість і складність. Курс навчання розділений на рівні, після кожного рівня учні пишуть тестування. Так результати будуть помітні батькам і вчителю, а головне – дитині. 

Онучка почала ходити на курси в серпні, заняття їй дуже подобаються. Я шукала щось подібне, тому що у Віки були проблеми з математикою. Зараз її вчитель у школі зазначає, що рахує вона набагато краще. Також онучка стала більш зібраною і навчилася грамотно розподіляти свій вільний час. Віка вже вчить лічбу три- і чотиризначних чисел на абакусі, усно складає двозначні. Може одночасно розповідати вірш і виконувати математичну дію.

Людмила
Людмила
бабуся учениці “Indigo mental training club Cherkassy"
 

Ментальна арифметика, як вміння кататися на велосипеді: раз вивчив – і на все життя

В "Indigo mental training club Cherkassy" навчають дітей від 5 до 14 років. У кожної вікової групи – своя програма. П'ятирічні вчаться рахувати спочатку однозначні, потім двозначні числа. Діти 7-8 років рахують у межах 1000. Найстарші вчать ще ділення, множення і швидкочитання – вони зможуть розповідати скоромовки під час виконання завдань.

Як і у звичайній школі, тут є домашні завдання. Всі учні мають онлайн-доступ у програму-тренажер, яку можна використовувати для домашніх тренувань. П'ятнадцятихвилинних щоденних занять вистачить, щоб розвинути швидку усну лічбу. Курс навчання для повного освоєння методики – від 9 до 11 місяців. Уроки проходять раз на тиждень. Ментальну арифметику вивчають раз і назавжди, як їзду на велосипеді.

Викладач розповідає вірш і рахує

Навчитися рахувати за японською методикою може кожен. Дітям навчання дається набагато простіше, ніж дорослим. Найлегше навчати малюків, тому що у дітей після 10 років вже є уявлення про математику. Старші діти іноді не розуміють, навіщо їм знову вчитися рахувати 2+2. У такому разі ми показуємо особистий приклад, пояснюємо, навіщо це потрібно і який результат дасть. Діти, які з весни займаються у нас, вже легко рахують двозначні числа. Для досягнення результатів потрібно щодня займатися і ускладнювати завдання. Ментальну арифметику можна порівняти з тренажером для мозку.

У нас працює чотири викладачі, і всі ми вміємо рахувати за цією методикою. Навчання проходили в Києві, у засновниці клубу. Все, що роблять учні, робимо і ми. Зараз можу сказати, що методика непогано допомагає в житті. Коли бачу числа, рахую подумки. В магазині ментальна арифметика допомагає заощадити, тепер всі ціни точно підраховую і запам'ятовую. Навіть розрахунки з бухгалтерії роблю за допомогою абакуса.

Тетяна Чайковська
Тетяна Чайковська
керівник і викладач в "Indigo mental training club Cherkassy"
 

Ментальну арифметику хочуть додати в шкільну програму

Клуб ментальної арифметики в Україні з'явився понад 3 роки тому. Заснувала його Марина Мужановська, яка вирішила допомогти доньці з успішністю в школі. Марина дізналася про ментальну арифметику, відвідувала курси за кордоном, вивчала рахівницю абакус. Вона почала займатися з дитиною, і вже за 3 місяці донька не просто почала любити і розуміти математику, в неї покращилися оцінки та успішність у школі. Потім мама стала навчати інших дітей і заснувала клуб ментальної арифметики в Україні.

Засновники і керівники клубу в Україні намагаються додати ментальну арифметику в шкільну програму. Зараз програма навчання схвалена інститутом модернізації при Міністерстві освіті України, тобто ментальна арифметика може бути шкільним факультативом.

Маргарита Годуліна

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі