Добрий день - Психологія зайвої ваги

Психологія зайвої ваги


  • Дата: 10 жовтня 2016, 12:25

Харчової психолог

Психологи добре розуміють будову внутрішнього психологічного світу і бачать можливість допомогти йому в зміні харчової поведінки і зниження ваги. Нерідко звертаються клієнти, які не розбираються в роботі харчового психолога, але вже починають цікавитися способами зміни своєї ваги на психологічних консультаціях. Дієти, контроль, сила волі вже не допомагають. Тоді настає час розуміти і усвідомлювати себе, змінювати себе зсередини, розбиратися в психологічних причинах зайвої ваги і харчової залежності. B цьому харчовий психолог надасть величезну допомогу.

Регулярно стикаючись з випадками харчових розладів і зайвої ваги, на перших зустрічах я прояснюю зв'язок психології і ваги, зайвої ваги як симптому, яка є верхівкою айсберга психологічної сфери людини. Люди, не пов'язані c психологією, в більшості випадків вважають причинами появи зайвої ваги різні фактори: спадкова повнота, лінь, переїдання, неможливість відмовити собі в солодкій і смачній їжі, нестача в контролі знань з дієтології. Деякі пов'язують емоції, вагу і харчові розлади, але припускають, що посилення контролю почуттів і бажань приведе їх до нормалізації ваги. B результаті контроль призводить до ще більшого контролювання, a пригнічені емоції і бажання постійно намагаються вийти. B результаті життя проходить в контролюючому стані, невирішені бажання і потреби регулярно проявляються у вигляді зривів, як тільки послаблюються психологічні захисти. Величезна кількість ресурсів витрачається на стримування пригнічених бажань, хоча могли б бути спрямовані на розвиток особистості.
Консультації з харчовим психологом показують можливість альтернативного, більш доступного і комфортного зниження ваги, разом з цим вирішуючи психологічні причини зайвої ваги.

Психологічні причини зайвої ваги

Цікавий показовий приклад наскільки зайва вага може мати психологічні причини стався y мене з дівчиною, 26 років, Анастасією, яка звернулася c запитом сильного, частого голоду, зниження ваги, регулярних пошуків дієт, порушеної харчової поведінки. B ході нашої бесіди y неї не виходить пов'язати свій стан з якимись подіями або емоційними станами. З допомогою звернення до підсвідомих спогадів через образи ми виходимо на внутрішній стан дитини, немовляти, яка відразу після народження була поміщена у відділення реанімації на кілька днів. Дівчина відчуває, як дитина боїться померти, не розуміє, чому її не годують. Даючи підтримку, турботу цій дитині, вона запустила процес зцілення дівчинки-немовляти і самої себе. Незавершена травма або ситуація продовжує жити в нашій підсвідомості і рішення проблеми полягає в завершенні (зміні) первісної травми. По завершенню терапії, Анастасія розповіла, що за 2-3 тижні думки про дієти, їжу повністю зникли, напади голоду перестали з'являтися, з'явилося відчуття легкості, спокою, безпеки. Вона також легко перейшла на правильне харчування, без стресів і зривів.

Психологія здорового харчування

Чи інший випадок з чоловіком, 28 років, 127 кг, Дмитро. У нього постійний стрес на роботі, проблема зайвої ваги, стосунків немає, багато страхів і комплексів, в основному харчується фастфудом. Єдиний спосіб y багатьох людей – контролювати і зупиняти себе, але так як це практично неможливо робити постійно, то відбуваються зриви. Починаємо розбиратися: їжа – це заміна невпевненості у собі, невір'я в себе, які тато закладав Дмитру все дитинство. Працюємо над відносинами з татом, повертається віра в себе, впевненість у власних силах, відчуття, що "йде в гору" (до цього відчуття, що звисає зі скелі"). Нове переконання і ставлення до себе і до ваги: "попереду ще багато роботи, але фастфуд мені не потрібен, я харчуюся правильною, здоровою їжею, я вірю, що все вийде, я не боюся впасти, я йду вгору в розвитку та поліпшенні здоров'я". Це не ейфорія від роботи з психологом, яка часто проходить через тиждень, a зміни на підсвідомому рівні, нові принципи і установки. За 2 місяці, вага знизлась на 25 кілограмів, повністю зникли шкідливі звички, спосіб життя став кардинально іншим.

Як тільки змінюються внутрішні принципи і переконання, часто без зовнішньої підтримки клієнт сам починає будувати своє життя, вага знижується і більше не повертається.

Причини зайвої ваги у жінок.

Ще один приклад з практики, ілюструє зайву вагу в якості захисту від критики. Тетяна, 78 кг, 32 роки, вийшла заміж 10 років тому і з тих пір терпить критику і звинувачення від свекрухи. Висловитись у відповідь їй не дозволяє виховання, її чоловік також на боці своєї мами. B результаті 15 кілограмів зайвої ваги, як захист від нападок, "так легше приймати удари". Помічено, що часто y вага жінок у верхній частині тіла є захисною функцією. Опрацьовуємо ситуацію зі свекрухою, торкаємося відносин з чоловіком – робота ведеться з причиною проблеми, не з симптомом. Через півтора місяці вага знизилась на 7 кг, тиск на неї припинився, налагодилися стосунки з чоловіком (одна з причин – вихід Тетяни зі стану жертви і ситуації неприйняття невістки у свою сім'ю).

Психологія схуднення

B багатьох випадках зайва вага має психологічні причини та харчовий психолог може показати і вирішити зв'язок ваги з їжею і допомогти звільнитися від зайвих кілограмів. Психологія схуднення – це з'єднання роботи харчового психолога з рекомендаціями по правильному харчуванню, тоді перехід на здорове харчування відбувається максимально комфортно і доступно.

Ще стаття про зайву вагу і методи рішення причин зайвої ваги.

Одне з головних завдань психолога з харчової залежності – дістатися до первинних переконань, що визначають необхідність зайвої ваги і допомогти змінити ці рішення.

Інформацію взято з сайту: www.facebook.com/1066218390055140

Коментарі