Лікування уві сні: дія нічних лінз для дітей та дорослих

Як знову бачити на 100% без операції?
30 липня 201918411
'Лікування уві сні: дія нічних лінз для дітей та дорослих'

Інноваційний спосіб корегування зору без хірургічного втручання має назву – ортокератологія. Його основний принцип полягає у використанні спеціальних нічних контактних лінз. Детальніше про них нам розповіли у салоні оптики "Зір".

Такий тип корекції можна використовувати від 6 до 40 років у разі прогресивної короткозорості, котра сягає до -6. Нічні лінзи чудово підійдуть для спортсменів, котрі мають проблеми з зором, представникам професій, де заборонені окуляри чи денні лінзи.

А це безпечно?

Ці лінзи абсолютно безпечні, під час сну вони пропускають повітря і не шкодять здоров’ю. Вони підходять не лише для дорослих, а й для дітей. Адже припиняють процес розвитку дитячої міопії.

Родина Бескоровайних вирішила обрати такий метод корекції для своєї восьмирічної доньки Єви. Вже місяць дівчинка користується такими лінзами і помічає поступове покращення.

 

Спочатку мені було складно одягати лінзи. Тепер навчилася. Мені достатньо трьох хвилин і я можу їх одягнути самостійно без допомоги батьків. Сплю спокійно, нічого не відчуваю, ніщо не турбує. Вдень бачу добре.
Єва Бескоровайная
Єва Бескоровайная
користується нічними лінзами
 

Відкриття такого революційного методу лікування відбулося у 60-х роках XX ст. Американський дослідник Джордж Джессен створив перший макет лінзи з особливого матеріалу – поліметилметакрилату. Ця лінза отримала плоску форму, аніж людська рогівка. А дослідження показали, що у разі постійного нічного носіння гострота зору у денний час поліпшувалася. Досягти ідеально успішних результатів вдалося у 2002 році.

Лікування уві сні: дія нічних лінз для дітей та дорослих
Лікування уві сні: дія нічних лінз для дітей та дорослих

Як працює нічна лінза?

Ортокератологія полягає в тому, що відбувається синхронна зміна передньої поверхні різних частин рогівки ока.

При короткозорості око має витягнуту форму, а ось лінза не кругла всередині, а трошки сплющена. Тому створюється принцип роботи зворотньої геометрії. Коли лінза лягає на рогівку за рахунок своєї форми, людської сльози відбувається зміна верхнього шару епітелію. Тому очне яблуко змінює форму і людина бачить на 100% протягом дня, не використовуючи додатково контактні лінзи чи окуляри.
Оксана Павлюк
Оксана Павлюк
лікар-офтальмолог салону оптики “Зір”
 

Тож принцип дуже простий – достатньо одягнути лінзи на ніч, поспати в них мінімум 6 годин, а в ідеалі 8. За цей період часу зір корегується, а вже на ранок ви будете чудово бачити. Хороший результат можна помітити  після двох тижнів носіння лінз.

Навіть більше, нічні лінзи не дають далі прогресувати короткозорості, вони сповільнюють цей процес на 75%. Втім, якщо перестати користуватися такими лінзами – людина знову буде бачити погано.

Нічні лінзи мають такі протипоказання:

1. У разі запального процесу або захворювання передньої частини очного яблука.
2. Яскраво виражений синдром сухого ока.
3. Інші, що можуть визначатися у разі діагностики.

Як добирають нічні лінзи?

Щоб дібрати лінзи, потрібно зробити топограму, завдяки цьому лікарі детально вивчають нюанси форми рогівки. Перевіряють гостроту зору, міряють діаметр рогівки, досліджують всі параметри,  аби ідеально дібрати лінзи.

Потім створюється примірювальна лінза, яка тестується у форматі пробного сну, протягом 20 хвилин. Потім знову роблять топограму, перевіряють зір і досліджують, як себе почуває око. Після отримання лінз лікарі назначають ще декілька планових оглядів, аби контролювати процес корекції зору.

Галина Мазур

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Партнерська публікація
Коментарі
  • Фото

    Поможет ли ночные линзыпри диагнозе частичная атрофия зрительного нерва и нистагм?