Світ здоров'я - Міфи про п’явок

Міфи про п’явок


  • Дата: 12 травня 2016, 11:20

Міф перший.

П'явки розносять заразу і бруд. Таке припущення може висловлювати лише той, чиє знайомство з п'явками закінчилося разом з шкільним курсом зоології, благополучно пролетівшим мимо вух. У природі п'явки харчуються лише кров'ю. Але, як нам відомо, через кров передається безліч різних інфекцій, тому п'явка постійно перебуває в групі ризику. Однак природа подбала про те, щоб вберегти її від бактерій. В ході еволюції слинні залози п'явок придбали здатність продукувати антимікробні речовини, які потрапляють в кров пацієнта разом зі слиною п'явки, яка присмокталася. Так що п'явки жодним чином не переносять інфекційні захворювання, а навпаки, оберігають від них. Систематичне застосування гірудотерапії зміцнює імунний статус і підвищує стійкість організму до стресів, захворювань і несприятливих впливів навколишнього середовища. Більше того, у всіх клініках використання п'явок суворо одноразове. З метою попередження поширення ВІЛ, гепатиту С та інших небезпечних інфекцій, п'явок знищують відразу ж після насичення за допомогою деззасобів. Щодо бруду, в якому нібито живуть п'явки, теж можна не турбуватися. Канули в Лету ті часи, коли лікарі вишукували їх за ставків і боліт. П'явок, призначених для гірудотерапії, вирощують на спеціальних біофабриках в стерильних умовах.

Міф другий.

П'явки присмоктуються намертво і висмоктують всю кров. Насправді п'явка досить швидко задовольняє свій апетит. Їй вистачає, як правило, 45-60 хвилин. При цьому вона висмоктує у середньому 5-15 мг крові в залежності від дії різних чинників: час року, вік, сила, ступінь насичення і стан здоров'я п'явки, погодні умови, наявність або відсутність різких запахів від тіла пацієнта або в кабінеті гірудотерапії. Наситившись, п'явка в більшості випадків відвалюється сама. Якщо ж вона занадто захопиться, на допомогу тут же прийде лікар. Йому достатньо піднести до передньої присоску п'явки змочений спиртом тампон, щоб змусити її поспішно відвалитися. Зазвичай після зняття п'явок на тілі залишаються ранки, які продовжують кровоточити протягом 3-24 годин. За цей час витікає приблизно стільки крові, скільки перед цим висмоктала п'явка. Однак ризику небезпечної крововтрати при гірудотерапії не виникає. У середньому пацієнт втрачає лише 10-30 мг крові від кожної п'явки. Зазвичай за один сеанс ставиться від 5 до 7 п'явок. Таким чином, за один сеанс пацієнт втратить не більше ніж 50 – 210 мг крові. При нормальній роботі кровотворних органів ці втрати не представляють загрози здоров'ю. До того ж, п'явки висмоктують переважно застійну кров, насичену продуктами розпаду. Видалення такої крові допомагає налагодити нормальне кровопостачання в уражених органах і тканинах. До речі, гірудотерапія донині залишається єдиним методом крововилучення, які працюють на рівні капілярів.

Міф третій.

П'явки боляче кусаються. Біль, заподіяний п'явкою при сеансу гірудотерапії, навряд чи здасться сильнішим, ніж біль від комариного укусу. Цілком терпимо для більшості людей. Це пояснюється тим, що у слині п'явок містяться, крім усього іншого, знеболювальні речовини. З їх допомогою п'явки, що присмокталися, можуть перебувати на тілі тварини, не завдаючи їм дискомфорту, що, в свою чергу, попереджає опір з боку тварини боку і дає п'явкам можливість спокійно насититися.

Міф четвертий.

Будь-яка п'явка лікує. А ось і ні: для лікування людей використовується тільки один вид – п'явка медична (Hirudina medicinalis). Також у лікувальних цілях застосовують п'явку аптекарську (Hirudina officinalis), але широкого поширення ця практика не отримала. Але і серед представників потрібного виду не одразу знайдеться відповідний примірник. П'явка обов'язково повинна бути гладка, з сплощеною формою тіла і гострою головкою, пофарбована в зеленуваті кольори і неодмінно з помаранчевими смужками і чорними крапками на спинці. Волохаті п'явки, так само як і п'явки з циліндричною формою тіла і округлою головою, для гірудотерапії не годяться.

Міф п'ятий.

П'явки лікують все. Незважаючи на те, що побічних ефектів у гірудотерапії і справді мало, протипоказання до неї все-таки є. Насамперед це злоякісні новоутворення, геморагічний діатез, гемофілія й інші порушення згортання крові, вагітність, гострий інфаркт міокарда, гострий період інсульту, стійке зниження артеріального тиску, а також індивідуальна непереносимість окремих компонентів секрету слинних залоз п'явки. З метою виключення протипоказань до гірудотерапії пацієнтам рекомендують здати загальний аналіз крові, а також аналізи на швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), приховані інфекції, протромбіновий час та фібриноген. Так що, замислившись про гірудотерапію, насамперед звертайтесь за порадою до лікаря, а не до бувалого приятеля або хитромудрої бабусі.

Інформацію взято з сайту http://mirzdravia.ck.ua

Коментарі