Світ здоров'я - Цікаво знати

Цікаво знати


  • Дата: 12 травня 2016, 11:05

На земній кулі налічується близько 400 видів п'явок. У медицині застосовують тільки медичну п'явку ( HIRUDO MEDICINALIS ) – буро-оливкового кольору, вона має 5 пар очей ( око п'явки містить 50 фотопластинок ), 2 бічних серця, які скорочуються по черзі, 3 щелепи ( по 64 хітинових зубчиків на кожній ), 2 присоски. Середня довжина особини складає в середньому – 12 см, вага 1, 5 – 2 гр. П'явка – двостатева ( гермафродит ), плодоношення – 30 – 40 діб; матка відкладає кокони в кількості 5 – 6 шт. ( в коконі 20 – 30 яєць ), з яких з'являються молоді п'явки, вони живуть від 4 до 20 років. Голодна п'явка рухається до світла, сита – світла уникає. Гине п'явка при t – 9 – 10 C.

У природному середовищі живиться п'явка інфузоріями і слизом рослин. Але головною їжею п'явок є кров риб, річкових мешканців, тварин і людини. Наївшись, п'явка протягом 1, 5 років перетравлює кров, голодувати може від 1 до 3 років, проживає в землі на глибині 1, 5 – 2 м. Для застосування в медичних установах п'явок розводять на спеціалізованих біофабриках ( фермах ).

П'явка здатна відсмоктати 15 – 18 мл крові, але відсмоктувальна дія менш важлива порівняно з впливом її ферментів, що надходять в кров, на системи гомеостазу організму людини.

Інформацію взято з сайту http://mirzdravia.ck.ua

Коментарі