Наталія Успенська - Зйомка фуд-фото в стилі 'Рустик'

Зйомка фуд-фото в стилі "Рустик"


  • Дата: 1 лютого 2018, 10:00

Сьогодні я пропоную вам зробити атмосферне фото в стилі "Рустик".

На початку, невеликий лікнеп. Вікіпедія нам говорить, що Рустик від латинського rusticus – "сільський"; похідне від латинського rus – село; "простий", "грубий", "неотесаний".

В фуд-фото стиль "Рустик" – це суміш ретро і натуральної подачі. Цей стиль почав розвиватися в середині 2000-х. І ось уже кілька років він є модним трендовим напрямком. В кадрі – старий посуд, сільська картинка, натуральна подача. І відповідне освітлення, ніби ви в підвалі або коморі з маленькими вікнами. Картинка схожа на замальовки з винних погребів. Як правило, низький ключ (темні приглушені кольори), що нагадує сільський натюрморт. Чорний, сірий, синій, фіолетовий фон.

Отже, почнемо

Вам знадобиться:

  • Природне денне світло з вікна, в похмурий день;
  • Камера
  • Об'єктив zoom або fix, з фокусною відстанню 35мм (для кроп матриці) або 50мм (для Full frame);
  • Штатив;
  • Пульт дистанційного керування, або функція "Затримка спуску затвора" (встановлюється в меню налаштувань фотоапарата);
  • Фотофон з натурального дерева сірого і чорного кольору;
  • Затінителі або прапори, ми зробимо три штуки з аркуша ватману чорного кольору або чорного картону. Розміри: 30*50 см – 2шт., 11*30см – 1 шт.;
  • Відбивач сріблястого кольору 17*22 см., зробити можна з підкладки для торта;
  • Фотомодель або об'єкт зйомки (загляньте в лоток з овочами в холодильнику, там, впевнена, знайдеться щось привабливе).

Лайфхак: щоб не купувати фотофон заради однієї зйомки, можна використовувати старі дошки. Головне – щоб вони були приблизно одного кольору і "віку". Чорний фотофон можна замінити фактурною тканиною. Ми будемо знімати на малих значеннях діафрагми, тому чорний фон не буде різким.

Налаштування фотоапарата: ISO 200, f 2, 1/60 с.

Для тих, у кого об'єктив не володіє великою світлосилою, необхідно підібрати свою унікальну комбінацію, наприклад ISO 200, f 3,5, 1/10 с. Якщо ви відчуваєте складнощі, я можу вам допомогти. Напишіть мені в соцмережах або на e-mail, і я озвуся. Забудьте про ніяковість!

Процес побудови кадру

1. Сірий фон або дошки ми розташовуємо горизонтально, вони будуть імітувати стільницю в сільському будинку або підлогу комори. Чорний фон розташовуємо вертикально, він буде "стіною" нашого старовинного приміщення. Маємо нашу фотомодель в центрі кадру. Я провела кілька експериментів, щоб переконатися, що не тільки перці можуть добре виглядати в такій стилістиці. Перепелині яйця (Фото 1) і сезонні груші (Фото 2) виявилися теж дуже гарні.

2. Підбираємо параметри для нашої композиції. І робимо перший кадр (Фото 3). У мене вікно розташоване з лівого боку. Знімок зроблений у січні цього року, в похмурий день. Ми отримуємо... дуже "чесне" освітлення. Ніякої загадковості, і ніякого "амбарного вікна". Але це важливий кадр, нам необхідно перевірити, як лягає світло і відблиски на нашу композицію. Нас все влаштовує, далі ми будемо моделювати світло у кадрі.

3.На цьому етапі ми будемо використовувати затінителі. Ми розміщуємо їх як зазначено на Фото 4. І обов'язково після установки кожного затінителя звертайте увагу, як змінюється світло-тіньовий малюнок в кадрі. Ми створили тінь зліва і позаду перців. А самі перці і хвостики перців залишаються висвітленими. А також зберігаються відблиски (Фото 5).

Затінитель меншого розміру розташовуємо, як зазначено на Фото 6. Навмисно не даю орієнтири "в сантиметрах" або "скільки відступити від великого затінителя". У нас творчий процес, і я хочу щоб в процесі ви навчилися бачити як лягає світло. На Фото 7 видно, що затінитель малого розміру затінив мішковину зліва, і проявив тінь від мішковини на сірому тлі. А також від нього лягла тінь на передній план з лівого боку.

У нас залишився незадіяним один затінитель, розташуємо його праворуч, як показано на Фото 8. Ми проклали симетричну тінь з правого боку (Фото 9). І наші перці, як і раніше, освітлені світлом. Можна сказати, що ми намалювали світлом віньєтку. З'явився ефект освітлення з маленького "амбарного вікна" .

4. Останній штрих – це додати відблисків на хвостиках. Це ми зробимо за допомогою сріблястого відбивача, розташовуючи його позаду нашої композиції (Фото 10). Але слідкуйте за тим, щоб відбивач не потрапив в кадр. Все, кадр готовий!

5. На етапі обробки необхідно посилити віньєтування, і червоні і жовті кольори відвести в більш холодний відтінок. Все, робота над створенням фото в стилі "Рустик" завершена.

Якщо у вас виникли питання, пишіть:


Фуд-фотограф Наталія Успенська

Фото 11

Фільм'Зйомка фуд-фото в стилі "Рустик"' - фото 1
Фільм'Зйомка фуд-фото в стилі "Рустик"' - фото 2
Фільм'Зйомка фуд-фото в стилі "Рустик"' - фото 3
Фільм'Зйомка фуд-фото в стилі "Рустик"' - фото 4
Коментарі