Гастрономічний шопінг для вегетаріанців

Де в Черкасах купити вегетаріанські продукти високої якості?
6 червня 201736978
'Гастрономічний шопінг для вегетаріанців'

Черкаських вегетаріанців об'єднує одна прикрість – відсутність повноцінного місця для покупки спеціалізованих продуктів. Люди, які відмовилися від продуктів тваринного походження, змушені шукати декілька окремих точок для свого гастрономічного шопінгу.

В Україні загалом і в Черкасах зокрема дуже мало товарів для вегетаріанців. Їх можна знайти в інтернет-магазинах: ковбаса докторська з сейтану (пшеничний білок), ковбаси типу сирокопчених (але за смаком вони, звісно, не дотягують), готовий сейтан, паштети на 100% рослинній основі.

Наприклад, в Італії та Австрії (те, що купувала і пробувала особисто я) є цілі прилавки для вегетаріанців і веганів з рослинною молочкою (йогурти, соєве і кокосове молоко), вегетаріанською ковбасою дуже хорошої якості, різними котлетами для гамбургерів з нуту, пшениці, пшона, сочевиці або овочів, штучною ікрою для особливих гурманів. В Україні ж часто я просто вводжу в Google потрібні продукти і шукаю їх у різних продавців. Здебільшого це магазини здорового харчування, спецій. У Черкасах обмежуюся стандартним набором, нічого незвичного у нас не бачила. Правда, в супермаркетах почали продавати рослинне молоко.

Лілія Бєлопольска
Лілія Бєлопольска
фуд-фотограф
 

Гастрономічний шопінг для вегетаріанців
Гастрономічний шопінг для вегетаріанців

З моменту відмови від м'яса і риби в раціоні вегетаріанця з'являються бобові – нут, горох, квасоля, сочевиця, овочі і різні гарніри, наприклад, кус-кус, кіноа і багато каш.

З каш і всього іншого намагаюся надавати перевагу зеленим маркуванням зі знаком "органік". За фахом я лікар-дерматовенеролог, але не працюю в класичній медицині. Перевіряла продукти різними способами. Виявилося, органіка нам більше підходить, такі продукти не викликають бурхливих алергічних реакцій.

Я використовую багато спецій, часто купую їх в подорожах, цибулю заміняю асафетидою. Найчастіше купую мигдаль, кокос, кеш'ю, кедрові горіхи, гарбузове насіння, рідше – соняшник і волоський горіх. Обов'язково горіхи вимочую з вечора, їм їх у сирому вигляді або роблю горіхове молоко з насінням чіа. Часто купую спіруліну або хлорелу і роблю зелені коктейлі.

Ольга Дибенко
Ольга Дибенко
консультант зі здоров'я і харчування
 

Відмова від основних білкових продуктів – м'яса і риби – призводить до того, що людина не наїдається одними овочами, починає їсти багато солодкого і продуктів із борошна. Це провокує навантаження на печінку і підшлункову, тому тваринні білки важливо замінювати, а не просто виключати.

Гастрономічний шопінг для вегетаріанців
Гастрономічний шопінг для вегетаріанців

Не всі вегетаріанці зупиняються на виключенні м'яса і риби зі свого раціону. Деякі люди відмовляються від всіх продуктів тваринного походження, для створення яких тварин вбивають. Наприклад, желатин роблять із кісток, багато твердих сирів виготовляють на основі сичужного ферменту, а сичуг – це розтертий в порошок шлунок маленького теляти або овечки.

Також вегетаріанці часто не вживають тематичні продукти, які викликають сонливість, невігластво і апатію. Це цибуля, часник, гриби, хрін, кава, консерванти, консерви з підсилювачами смаків тощо, а також їжу, яку приготували понад добу тому. Це ж стосується ліків у желатинових капсулах і препаратів на основі всього перерахованого.

Гастрономічний шопінг для вегетаріанців
Гастрономічний шопінг для вегетаріанців

У Черкасах купую кокосове масло, насіння чіа, агар-агар, сухофрукти, горіхи, нут. Крім того, в місті можна знайти фермерські сири, зокрема якісний панір і тофу.

Два місяці тому почала готувати "живі" десерти. Це торти і тістечка з рослинних продуктів, без термічної обробки. Вони не містять цукру, борошна, масла, яєць, тому це хороша альтернатива звичайним солодощам, яка підходить вегетаріанцям, веганам і сироїдам. В основі – горіхи кеш'ю, мигдаль, пророщене насіння соняшника та фініки. Також додаю заморожені ягоди, свіжі фрукти або натуральне какао. Десерти виходять корисними, красивими і безпечними для фігури та здоров'я.

Дарина Подолян
Дарина Подолян
засновниця громадської організації "Промолодь"
 

Місця з вегетаріанськими продуктами в Черкасах

  • Центральний ринок – сухофрукти, горіхи, нут, каші, олії різних віджимів.
  • Молочні продукти ахімса (ферма, де не вбивають корів) можна замовити зі Сміли.
  • Магазин білоруських товарів на кінцевій 29 маршрутки (Митниця) – якісне згущене і сухе молоко.
  • Еко-лавка – кокосова олія, насіння чіа, агар-агар.
  • Будинок Торгівлі – магазин "Молочна квітка" – сири з закарпатських та українських сироварень, тофу, панір.
  • Мережа супермаркетів "Делікат" – органічні крупи, насіння чіа, агар-агар, соєві продукти. 
  • Мережа супермаркетів "Сільпо"  – тофу, рослинне молоко, безлактозні йогурти, соєві продукти, крупи.

 

Знаєте ще якісь місця, де можна придбати якісні вегетаріанські продукти в Черкасах? Поділіться цією інформацією в коментарях! 

Анастасія Корнієнко

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі
  • Фото

    А где именно в смела можно купить молочную продукцию?

  • Фото

    Ответила в комментариях ниже. Напишите в ИГ ещё скину пару проверенных контактов

  • Фото

    Молочные продукты ахимса (ферма, где не убивают коров) можно заказать из Смелы - можете поділитися назвою ферми або контактами?

  • Фото

    +380 (97) 012 04 48 Я заказывала у Ани, она живет в смеле и часто приезжает в Черкассы и мне привозила ахимса молочку. Найдите в ИГ «Катьяяни» Веда Клуб, пишите нам, мы вам все расскажем. У нас уже был кулинарный мастер класс

  • Фото

    "Отказ от основных белковых продуктов – мяса и рыбы – приводит к тому, что человек не наедается одними овощами, начинает есть много сладкого и мучного" - та ну, многие как раз таки стараются придерживаться правильного питания, а сладкое и мучное сюда никак не входят. Да и салатом можно наесться не хуже чем мясом!
    "Вегетарианцы часто не употребляют тематические продукты, которые вызывают сонливость, невежество и апатию. Это лук, чеснок, грибы, хрен, кофе, консерванты, консервы с усилителями вкусов и прочее, а также еду приготовленную более суток назад" - это точно не о вегетарианцах! Может о сыроедах или о религиозных вегетарианцах?
    А так, то если ты вегетарианец, то в любом случае не кушаешь желатин и желатино-содержащие продукты, насчет сыров проблематичнее - мало кто их маркирует по методу приготовления. Хотя, на сегодня многие производители отказываются от сычужного фермента.

  • Фото

    А как продукты вызывают невежество? Я как чеснока наемся, так прямо-таки тягу ко всяческим наукам испытываю. Очень они мне в этот момент симпатичны.

  • Фото

    это не ко мне. Я лишь процитировала со статьи выше. Самой интересно, что автор или журналист этим хотели сказать...

  • Фото

    Это не правда, у нас много сытных белков, и часто человек вегетарианец вообще не думает и не заморачивается постоянно, что съесть, так как есть занятия по важнее, он же не животное, которое постоянно ищет еду. Мы едим все что сами вырастили, вырастили наши родные, на рынке и в супермаркетах еды навалом, благо в хорошее время живём. Интервью в статье брали у меня.