Що вам світить: 7 фактів про LED-лампи

Настав час для "світлих" змін.
14 серпня42340
'Що вам світить: 7 фактів про LED-лампи'

Я завжди надавала перевагу лампочкам Ілліча, доки нещодавно така лампа не луснула й не розсипалася на дрібні уламки. Це стало поштовхом до пошуків більш сучасних і ефективних освітлювачів. Як виявилося, зараз LED-лампи поступово витісняють із ринку енергозберігальні лампи та традиційні лампи розжарювання. Більш детально про функції та можливості LED-ламп in.ck.ua розповів Роман Нікітін, директор роздрібних продажів магазину "КабельЭлектроТехника".

Ціна LED-лампи стартує з 40 грн. Головне питання – скільки грошей готувати на придбання нового освітлення? Існує думка, що все нове коштує дорого. Але це не так. Одна лампа LED обійдеться в суму від 40 до 80 грн. Чим вище ціна, тим довшим буде термін служби виробу. Порада: не варто купувати лампи дешевше 40 грн. Таке придбання функціонувати буде, але світло швидко потьмяніє.

LED-лампа складається зі світлодіодів, вона загоряється одразу на всю потужність і споживає вдвічі менше енергії у порівнянні з енергозберігальною.

Світлодіодна лампа розрахована на 50 тисяч годин роботи. Величезний плюс такої лампи – вона не перегорає так часто, як лампа розжарювання. LED-лампа розрахована на 50 тисяч годин роботи, тобто приблизно на 5-6 років. Це вбезпечить вас від витрат на придбання нових лампочок щонайменше на три роки. Порада: постарайтеся менше "клацати" вимикач, це може скоротити термін служби.

У всіх LED-ламп є гарантійний термін не менше 3 років. Кожен виробник дає гарантійний термін на свою продукцію, в середньому від 3 до 5 років. Якщо в цей період лампа вийшла з ладу, вам замінять її на нову. Головна умова – не викидати коробку і зберегти чек. Порада: сфотографуйте чек на випадок втрати.

Що вам світить: 7 фактів про LED-лампи
Що вам світить: 7 фактів про LED-лампи
 

Якщо замінити всі лампи на LED, рахунок за електрику зменшиться на 20%. LED-лампа потужністю 10 Ватт замінить лампу розжарювання на 100 Ватт. У середньому лампа розжарювання за 5 годин споживає 500 Ватт, а LED-лампа за такий же час – всього 50-100 Ватт. Якщо в усьому будинку замінити лампи розжарювання на світлодіоди, щомісячний рахунок за світло зменшиться на 20-30%. Крім того, LED-світильники знизять навантаження на мережу, а це актуально в будинках зі старою проводкою.

Світлодіодна лампа не може розбитися. LED-лампочка складається з плати та пластику. Це означає, що вона розіб'ється, тільки якщо ви стукнете її молотком. Така лампа не містить жодних шкідливих речовин, як, наприклад, енергозберігальна зі ртуттю.

Світіння лампи залежить від рефлектора, який на неї нанесений. Існують колби різної форми та з різним напиленням для розсіювання світла. Лампа не світить в одному напрямку, це міф.

Колір освітлення LED-лампи можна обрати. Освітлення лампи може бути холодним (5500 кельвінів і вище), денними (4000-5000 кельвінів) або теплим (2700-3500 кельвінів). Тепле освітлення, яке найчастіше використовують для дому, можна порівняти зі звичним світлом від лампочки розжарювання. Холодне – має біле світіння, схоже на лікарняне світло. Таке освітлення підійде для офісу або магазину.

Світлодіодна лампа не впливає на зір. Існує думка, що LED-лампи згубно впливають на зір. Виявилося, це міф. Хороші виробники стежать за якістю товару і регулярно проходять стандартизацію. Продукція деяких брендів навіть протестована і схвалена офтальмологами. Це підтверджує спеціальне маркування на коробці.

Лампа не повинна мерехтіти, але недобросовісні виробники можуть закривати на це очі. Перевірити освітлювальний прилад на мерехтіння можна за допомогою олівця або камери телефону. Увімкніть лампу, візьміть олівець за кінчик і швидко махайте ним перед світлом. Якщо олівець почав "двоїтися", значить, лампа мерехтить. Другий спосіб: включіть камеру на смартфоні та направте її на лампу. Помітили смужки на екрані, отже, пристрій мерехтить.

Щоб замінити в будинку всі лампи на LED, треба підготувати "кругленьку" суму. Але можна зробити це в декілька етапів, адже в результаті ви заощадите і навіть залишитеся в плюсі.

Маргарита Годуліна

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі