Не тягніть резину: як обрати зимові шини для авто?

Автомобільна зима на носі – саме час міняти шини! Розповідаємо коротко про головне!

1 листопада 201638842
'Не тягніть резину: як обрати зимові шини для авто?'

Для автомобілістів зима настає не 1 грудня за календарем, а набагато раніше. Оптимальний час для зміни літньої гуми на зимову вже настав. Щойно середньодобова температура повітря знижується до 7°С, машину потрібно "перевзувати".

Законодавчо поняття "автомобільної зими" поки що ніяк не розписано. Однак це не значить, що про "перевзування" можна забути. Більшість відповідальних водіїв змінюють літню гуму на зимову з першим похолоданням. Зазвичай цей період збігається з опалювальним сезоном – приблизно з 15 жовтня по 15 квітня.

Ми вирішили дізнатися відповіді на найпопулярніші питання про "зимове взуття" для автомобіля у професіоналів. Коли краще ставити зимову гуму, які варіанти обрати і до кого звертатися за кваліфікованою допомогою, розповідає Юрій Тунік, директор магазину "Шинний центр".

Чи можна обійтися без зимової резини?

Зимові шини потрібно ставити на будь-який автомобіль, незалежно від приводу – на легкові машини і джипи. У скандинавських країнах зимову гуму ставлять навіть на фури. Більшість людей виїжджає на роботу вранці, за температури близько нуля, ввечері температура теж знижується. Вранці буває невелика ожеледь, їздити в таких умовах на літній гумі – небезпечно.

Коли міняти?

Ставити зимові шини на авто можна, щойно середньодобова температура знизилася до 7°С. Перші заморозки зазвичай супроводжуються чергами на шиномонтажах. Щоб цього уникнути, записуйтеся на заміну шин завчасно.

Чим зимова гума відрізняється від літньої?

Не тягніть резину: як вибрати зимові шини для авто?
Не тягніть резину: як вибрати зимові шини для авто?

При виробництві літньої гуми використовуються компоненти, які замерзають за низької температури, відповідно гальмівний шлях машини збільшується. Зимова шина повинна давати короткий гальмівний шлях і утримувати автомобіль на засніженій або зледенілій дорозі.

У зимові шини додають спеціальні компоненти, які не замерзають взимку. Такі шини еластичні, м'які, розраховані на ефективну роботу за низьких температур.

Які є види зимових шин?

Є три основні різновиди: шини для європейських зим, для скандинавських зим і шиповані. Європейська гума підходить для регіонів з теплими зимами, скандинавська – для районів з суворими зимами, а шипована гума ідеально проявляє себе на вкритій льодом дорозі.

Європейські шини забезпечують хороше зчеплення з дорогою в поганих погодних умовах (мокрий сніг і дощ), підходять для водіїв, які люблять швидкість.

Не тягніть резину: як обрати зимові шини для авто?
Не тягніть резину: як обрати зимові шини для авто?

Скандинавські шини покращують зчеплення з дорогою, вкритою льодом і сніжним настом, підходить для водіїв, які не практикують швидку їзду.

Коли потрібна "шиповка"?

Шипована гума чудово працює на зледенілій дорозі завдяки шипам, які "вгризаються" в кригу, покращуючи зчеплення з дорожнім полотном. Існує думка, що шиповані шини руйнують асфальтове покриття. З цієї причини в Європі, наприклад, шипована гума заборонена. Дороги там регулярно чистять, тому у водіїв немає потреби використовувати "шиповку". У скандинавських країнах, Україні та Росії шиповка дозволена. У неї короткий гальмівний шлях на льоду і снігу.

Шиповані шини забезпечують хороше зчеплення зі зледенілою дорогою та дозволяють швидко загальмувати в екстрених ситуаціях.

Чи можна обійтися так званою "всесезонкою"?

Всесезонна шина з великим протектором дозволяє їздити по пухкому снігу, але для ожеледі не підходить.

На які характеристики шин звернути увагу?

Не тягніть резину: як вибрати зимові шини для авто?
Не тягніть резину: як вибрати зимові шини для авто?

Перше, на що покупець повинен звернути увагу – це розмір шини, який підходить для його автомобіля. Також обов'язково враховуйте швидкісний режим. Якщо водій їздить 210 км/год, то і шину потрібно обирати у відповідному швидкісному режимі. Індекс навантаження виробники шин вказують, виходячи з максимального навантаження на колесо.

Крім того, звертайте увагу на маркування шини, попросіть продавця показати сертифікати якості, перевірте термін придатності виробу – шини хороших виробників до початку експлуатації можна зберігати 5 років, після цього терміну фізико-хімічні властивості гуми змінюються. Експлуатувати шини можна протягом 5 років, продукції більшості брендів-лідерів вистачає на 3-5 років. Швидкість зношування шини залежить від стилю водіння. У питанні з шинами все точно так, як і з черевиками: хто ходить акуратно і добре піднімає ноги, носить взуття декілька сезонів, а інші навпаки за один сезон отримують стерту підошву.

На чому категорично не можна економити?

Бажання заощадити – цілком звичне бажання будь-якої людини, але у нашому випадку надмірна заощадливість може обернутися трагедією. Від таких методів економії вам точно потрібно відмовитися:

  • використовувати літню гуму взимку;
  • купувати шини, які вже використовувалися, з рук;
  • їздити на "всесезонці" в ожеледь;
  • встановлювати зимову гуму на 2 ведучих колеса.

 

  • Фото 1 - Не тягніть резину: як вибрати зимові шини для авто?
  • Фото 2 - Не тягніть резину: як обрати зимові шини для авто?

Який бренд обрати?

Зимові шини представлені в преміум, середньому та бюджетному сегментах. Преміум-сегмент, традиційно, представлений найкращими виробниками. Це високоякісна технологічна продукція. Чим технологічнішою є шина, тим вона дорожча. Інженери створюють інноваційні гумові суміші, протектор – такий виріб просто не може коштувати дешево! В цьому сегменті в нашому магазині представлені Michelin, Continental, Pirelli, Bridgestone.

Середній сегмент – це так звані суббренди преміальних виробників, які випускають таку ж якісну продукцію, але в більш доступному ціновому діапазоні. Найбільш бюджетні шини випускає Україна, Білорусія, Росія, Китай.

Головна порада – звертайтеся до професіоналів!

Розмовляйте з фахівцями! Перш ніж обирати і купувати щось в інтернеті або в першому-ліпшому гаражі, порадьтеся з експертами! Від цього залежить безпека на дорозі в осінньо-зимовий період. Фахівці допоможуть дібрати варіант, який влаштує вас і за ціною, і за характеристиками виробу. І головне – не тягніть резину і не чекайте першого снігу! Звертайтеся в шинний центр завчасно. Зима не за горами!

Хочете підказати нам тему статті чи новини? Напишіть її на пошту нашому редактору і +100500 до карми вам гарантовано!
Коментарі
  • Фото

    а если погода меняется сегодня 7 завтра 10 градусов? как понять, что вреднее +10 на зимней резине или +5 на летней?

  • Фото

    +5 на летней! Зимняя резина более мягкая и на ней не так страшно в теплую погоду, но летняя - более жесткая. При +5 она становится дубовая, и Вам будет тяжелее управлять автомобилем.
    Если есть еще вопросы - пишите, помогу подобрать резину и поставим на монтаже
    https://autocapriz.com.ua/